5,414    4    0  

"Nattfyring" med vedbriketter?!?

 34     troms     0
Jeg har gått og lurt litt på følgende:
1. Hvor lenge brenner en vedbrikett?
2. Er det hensiktsmessig å legge en lr flere vedbriketter i ovnen om kvelden når jeg avslutter vedfyringa når jeg legger meg? Det er da tenkt som et alternativ til å fyre altfor mye med strøm.
3. Hvis dere skjønner hva jeg mener, kan noen da si meg om det finnes et alternativ til vedbriketter bortsett fra vanlig ved?!?

Tusen takk for svar!:-)

   #1
 5,336     Tromsø     0
Jeg har ikke tatt tida, men har inntrykk av at en brikett kan vare et par timer. To briketter varer ikke fire timer om de legges inn samtidig.

Du kan godt legge inn en brikett, maks to, når du legger deg.  Men ikke fire eller seks. Det kan overopphete ovnen.

Vedbriketter kan være billig på tilbud, men er vel neppe billigere enn en god strømavtale per kW? Panelovner med nattsenking er et bra alternativ for å spare strøm og samtidig ha det godt og varmt om morgenen.

Jeg oppfatter ikke temperatursenkingen om natta i hus selv med kun 10 cm isolasjon som dramatisk, hvis de har god vindsperre. Om man har et kaldt og trekkfullt hus som fort kjøles ned, lukk dørene og hold badet og kjøkkenrt varmt med elektrisk fyring gjennom natta. La temperaturen falle på stua.
Signatur
   #2
 6,693     Akershus     0
Jeg drevet med nattfyring fra tid til annen, men synes ikke det har særlig effekt. Uansett hva slags brensel jeg fyrer med. Den eneste som nyter godt av det er bikkja som sover i stua. I et par timer.

Svigerfar driver med utstrakt nattfyring. Da struper han lufttilførselen så mye som mulig for at det skal brenne så lenge som mulig, men dette er en tilnærming jeg ikke har noe særlig til overs for. Det er ikke slik man skal fyre med ved. Regner med det samme gjelder for brikketter.

Struping av lufttilførsel var noe man gjorde i "gamle dager", så vidt jeg har skjønt i kombinasjon med koks som brensel.

Ellers synes jeg KjellTS' observasjoner er fornuftige.
Signatur
   #3
 2,264     0
Struping av lufttilførsel gir med sot, som deretter setter seg i pipa, med økt pipebrannfare. På nye ovner er det ikke mulig å strupe lufttilførsel under et visst nivå.
   #4
 35,438     Lillestrøm kommune     0
KjellTS merknader om antall briketter er veldig viktig å følge opp, det kan bli uforsvarlig varmt ved å legge inn for mange briketter.

Struping av trekk er som de over skriver en dårlig ide, best resultat får du kanskje med ved av harde treslag som f.eks. eik, det tar litt lenger tid å brenne gjennom en eikekubbe og den økte egenvekten gjør at du legger inn noe mere energi pr volumenhet enn annen ved.

Ellers er det ikke alle ovner/peisinnsatser som brenner briketter like godt som ved, har intrykk av at brikettene har et større krav til ideelt ildsted.

Skal du lagre varme fra en vedovn til morningen så kan jo en ovn med vannkappe være en mulighet, du trenger ikke nødvendigvis gulvvarme for å hente ut varmen igjen, du kan bruke en viftekonvektor.