9,795
11
0
U-verdi vindu TEK07
218
Sogn og Fjordane
0
Noen som kan hjelpe meg med et spørsmål angående U-verdi krav til vindu i TEK07.
Jeg har fått tilbud på et hus. Her er det oppgitt at U-verdi på vindu er 1,4. Er ikke kravet 1,2? Jeg snakket med firmaet, og de mener at det er innenfor kravet når de har utført en varmetapsberegning på huset. Er det sånn at vinduene kan ha større U-verdi enn 1,2 dersom det blir utført en varmetapsberegning?
Bygger etter TEK 07.
Håper noen kan hjelpe meg her.
Jeg har fått tilbud på et hus. Her er det oppgitt at U-verdi på vindu er 1,4. Er ikke kravet 1,2? Jeg snakket med firmaet, og de mener at det er innenfor kravet når de har utført en varmetapsberegning på huset. Er det sånn at vinduene kan ha større U-verdi enn 1,2 dersom det blir utført en varmetapsberegning?
Bygger etter TEK 07.
Håper noen kan hjelpe meg her.
Om en velger dårligere enn 1,2 må en på et annet område velge noe som er bedre enn anbefalt verdi. Feks litt tykkere vegger og litt dårligere vinduer.
Selv ville jeg vært svært skeptisk til å gå opp på u-verdi på vinduene. Selv de aller beste vinduene i dag med u-verdi på 0,7 isolerer som en gammal laftet vegg.
I min bolig beregnet jeg at om jeg benyttet vinduer med u-verdi på 1,0 ville vinduene ha like mye varmetap som veggene/tak/gulv. Enda vinduene er kun et svært lite areal i forhold til vegger, tak og gulv.
En annen ting handler om comfort. Vinduer med 1,4 vil ha mye større tilbøyelighet til å danne kaldras og kuldestråling slik at det oppleves som trekkfullt om vinteren.
Vinduer er absolutt ikke der jeg ville anbefalt å spare inn penger. Da ville jeg mye heller plukket vekk 5 cm isolasjon i veggen og brukt pengene på skikkelige vinduer. Det gir mye mer valuta for pengene med gode vinduer.
Jeg har fått tilbud om å oppgradere alle vinduene fra 2-lags vindu med U-verdi på 1,4 til 3-lags vindu med U-verdi på 1,1. 7.500 kr. Er en god del vindu i huset, så jeg kommer til å be om at vinduene har en maks U-verdi på 1,1. Bør jeg be om enda bedre glass?
Det er vel slik at det er det totale varmetapet i huset som teller. Har man tykke vegger og lite vinduer kan man velge høyere u-verdi på vinduet.
Her bør du spørre hva det vil koste å oppgradere vinduene til en bedre u-verdi. er ikke sikkert at det er så mange tusenlappene du må ut med.
Hvis du sjekker litt på windoornet.com kan du se priser på vindu med forskjellige u-verdier. Et topphenslet 1200x1000 vindu fra Lyssand koster eksempelvis 3325kr/u-verdi 1,4 og 4156kr/u-verdi 1,2 og 4346kr/u-verdi 1.
Her har vi skrevet samtidig ser jeg...
Forstår jeg det slik at det er 7500 for å oppgradere alle vinduen?
Selv måtte jeg ut med 32.000,- for å oppgradere fra 1,0 til 0,7 på alle vinduene. Men jeg har endel store vinduer hvor de største er på 4 kvm pr vindu.
Da var snekkerne happy når det viste seg at de ikke hadde stor nok kran og måtte løfte dem manuelt opp til andre etasje.
Det finnes da 2-lags vinduer med 1,2 f.eks. Nordan. Før hadde de et 2-lags med 1,1 (skum i ramma), men tror ikke de leverer dette lengre. 3-lags finnes imidlertid med 1,0 og 0,7 (passiv)
Carrier New Heat 60 C9
180 brønn
17mm pex i gulvet + 2 viftekonvektorer
Prosjekt: Frikjøling
Prosjekt: Vaskerom i kjelleren
Block Watne fra 1969
Fra 1. august 2009 trår nye byggforeskrifter i kraft, og kravene til U-verdi skjerpes. For nye boliger, fritidshus over 150 m2 og søknadspliktige rehabiliteringer skal gjennomsnittlig U-verdi for vinduer og dører ikke overstige 1,2.
Bygde nytt hus i år etter de gamle reglene, men med vinduer med U=1.0
Ved test av tettheten, lå dette under TEK-07
Thermia Atria 8Kw pumpe, Uponor vb varme
Det gjorde det i mitt bygg.
Men for min del ble oppgraderingen fra 1.0 til 0.8 for dyr til at den ville lønne seg.
Jeg vil nok aldri spare inn kostnaden på å gå ned på 0,7 vinduer da må jeg i såfall bli 150 år. Men poenget for meg var å unngå kaldrasproblematikk siden jeg har opptil 3,5 meter med glass.