4,406    8    0  

Behandle ytterkledningen på hytta + dør og vindu. Steg for steg.

 168     0
Hei byggebolig folk!  :)

I fjor fikk jeg god hjelp her inne til behandling av annekset. Steg for steg! Det kom veldig godt med. Annekset fikk riktig behandling og framstår året etter nymalt og fin!

Nå er det hytta som står for tur, og jeg trenger på nytt hjelp!

Hytta er tidligere malt og holder jevnt over helt ok på malingen! Den har dog flasset av noen steder! Må vi skrape helt inn til bart treverk på disse stedene? Eller holder det med å fjerne alt løst? Hvis vi fjerner alt løst vil jeg tro at malingen som er igjen sitter godt nok fast, og dermed unødvendig å fjerne? Vi har ikke innlagt vann til hytta, dermed er kjemikalier som langt lettere og raskere fjerner malingen, uaktuelt å benytte seg av! Bruker kun en skrape. Har dere tips til hva slags skrape som er god, effektiv og ikke minst holdbar? Har sett noe som heter tohåndsskrape. Er den bra?

Her kan dere se hvilken jeg mener:

http://www.jordan.no/no/Malerverktoy/Produkter/Verktoy/Skraper/Tohandsskrape-/

Jeg vil også svært gjerne få tips om en skrape med smalt blad! På hyttedøren er det smale og runde lister som går loddrett, og dette gjør arbeidet med å skrape selve listene og i mellom listene ganske utfordrende. Tips??  ???

Når det kommer til sopp og algedreper, så skal den sprayes på før man maler? Den skal også tørke på veggen?

Har dere noen gode forslag til pensler til å bruke under mønet? Har kikket litt på denne...

http://www.jordan.no/no/Malerverktoy/Produkter/Utendorspensler/Perfect/Perfect-Langpensel/

Og en siste ting! Vi har ikke innlagt vann på hytta, og jeg har av den grunn brukt klorin til å vaske bygningene med. Har nemlig hørt/lest at klorin ikke trengs å spyles av, og var dermed ypperlig til å bruke på hytta. Klorin matter jo ikke overflaten ned slik kraftvask gjør, men kraftvask har jeg både lest og hørt at man må spyle av. Kan noen bekrefte/avkrefte det? Og hvis kraftvask må spyles av, kan salmiakk brukes? Og må det spyles av?

Håper på rask og god hjelp!  :)

Ønsker dere alle en god sommer forresten!  Cool

  (trådstarter)
   #1
 168     0
Ingen som kan hjelpe meg?

Vi bestemte oss for å kjøpe Optimal istedenfor Drygolin. Optimal har bedre glans og varer lengre, men er den like god mot råte som Drygolin?

Og i butikken sa de at man kan benytte alkyd maling på akryl og omvendt. Trodde man bare kunne benytte alkyd på akryl, men ikke omvendt.
   #2
 3,258     Akershus     0
Optimalen er fin til din bruk.

Kjøp deg en skrape og skrap av det som er løst, om det er lite som er løst kan du skrape mens du maler, om det er mye løst, skrap før du maler.

Selv syns jeg skrapene til Jordan er ok, men fil av hjørnene slik at du ikke så lett lager striper/hakk i kledningen.

Selv bruker jeg et lite flatt/brekkjern da bredden er fin, det er solid, har litt tyngde og du kan slipe på det i så og si all evighet. Men også her må du slipe av/runde hjørnene.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 168     0
Takker for innspill og tips!  :)

Vi begynte å skrape hyttedøra for et par uker siden. Vi fikk av veldig mye og så oss ferdige med det! På mandag kjøpte vi derimot en ny skrape, jordan malingsskrape, og den viste seg å være meget effektiv. Vi trodde skrapejobben var ferdig som sagt, men den nye skrapen fjernet lett resten av malingen en del steder og treverket kom raskt til synet. Treverket var forresten veldig fint og godt intakt! Døra, med bunnkarm (eller heter det bunnstokk?) og sidekarmer, er trolig fra da hytta ble bygd. Et sted mellom 1940 - 1950. Helt nede til venstre (sett fra utsiden) mellom bunnkarmen/stokken og sidekarmen, så var det noe løst treverk, dog helt tørt og ikke antydning til råte såvidt jeg kunne se. Dette område vil jeg tro er ekstra viktig å behandle vått i vått med visir oljegrunning og to strøk med Drygolin Vindus- og Dørmaling?

Har vært ekstra nøye med å skrape vekk malingen nede på døra og sidekarmen, og ikke minst på bunnkarmen/stokken. For det er vel her faren for råte er størst? Skal se om vi får vekk mer lengre opp på døra og sidekarmen også, men det er ikke nødvendig å fjerne all maling så sant den sitter godt? Med sitter godt mener jeg at det er svært vanskelig å skrape av malingen med en helt ny skrape. Det var flere malingslag på døra og karmene. Gult, blått, hvitt og grønt har alle vært brukt i sin tid. På det meste har det nok vært bortimot 7 - 8 malingslag, om ikke nærmere 10, og det er vel langt over det anbefalte? Mener å ha lest/hørt at det anbefalte er maks 5 - 6 malingslag. Noen som kan bekrefte dette?

Her finner dere malingsskrapen som har blitt brukt og som vi er strålende fornøyd med!

http://www.jordan.no/no/Malerverktoy/Produkter/Verktoy/Skraper/Universalskrape-50-mm/
   #4
 3,258     Akershus     0
Dette går så det suser. Når det gjelder skraping så må du på en måte finne en grense for deg selv, ellers kan du i praksis skrape all maling med en god skrape.

Normalen er å skrape det som er faktisk løst, dvs har luft under seg, eller buler/sprekker.

Greit å flekke med grunning på bart tre før du maler.
Signatur
   #5
 4,110     Akershus (Follo)     0
Den malingsskrapa har fått meg til å kaste de andre skrapene jeg har. Den er helt rå!

Men kjøp også et diamantbryne og skjerp den ofte. Da er den alltid "ny". Kun diamantbryne duger på hardmetall.

Og jeg ser ikke at du nevner stålbørste. Det er også et greit verktøy i denne sammenhngen. God trim er det også.  ;D
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 168     0
Pingle:

Takker for innspill og tips!  :)

Ja, vi kommer til å flekke med grunning på bart treverk. Nederst på døra har vi fått av veldig mye, og større områder er bart treverk.

Er denne oljegrunningen fra jotun fin å bruke til å grunne bart treverk?

http://bildebank.jernia.no/webshop/65011711.jpg

Pigmentert fordi den da beskytter bedre mot sola enn klar gjør?



Einar_S:

Moro å se at andre har samme gode erfaringen som meg med denne universalskrapa fra jordan!  ;D

Hva er diamantbryne? Hvor får jeg kjøpt det? Og hva koster det?
Kan diamantbryne også brukes på beskjæringssakser til bruk i hagen, som feks til å beskjære roser med?

Stålbørste er blitt brukt! Men vi brukte feil produkt, nemlig denne:

http://www.jordan.no/no/Malerverktoy/Produkter/Verktoy/Stalborster/Stalborste-4-rader/

Dette står om den på siden:

Stålbørste med rund, herdet støpeståltråd. Hevet skaft med myk gummi gir godt grep og skåner knokene.
Til fjerning av rust og maling på metall, betong og lignende.

Trodde ikke det var forskjell på trådene på stålbørstene, men det er altså det da!

Denne her anbefales til å fjerning av løs maling og løst treverk:

http://www.jordan.no/no/Malerverktoy/Produkter/Verktoy/Stalborster/Forlengbar-Stalborste/
   #7
 3,258     Akershus     0
Greit med utstyr, men du trenger ikke å gjøre det allverdens komplisert heller. Et sånt lite flattjern til 29,90,-, eller deromkring, og et bryne så kommer du langt, i mange år, uten å måtte skifte blad noen gang.

For malinga anbefaler jeg å kjøpe en god pensel, gjerne en Jordan, som jeg har god erfaring med. Når du har brukt den for dagen sett den rett nedi vann, men ikke slik at det går høyere enn busten (da får du vann inn i skaftet osv...) ikke rør den eller prøv å ta av malinga.

Neste gang du skal male, ta den rett ut av vannet og stryk av på ett bord, eller tilsvarende.

Du kan gjøre tilsvarende med rullen, men rullen må av håndtaket eller så ligger det mye vann inni røret som det tar tid å få ut.

Jeg snakker nå selvsagt om vannbasert maling som feks Optimal.

Selv så bruker jeg pensel til å sette av rundt karmer osv, samt mellom bordene i kledningen, så ruller jeg på flatene. Har ordentlige teleskopskaft i metall til både rull og kost slik at jeg kan male mest mulig fra bakken.

Siden Optimalen tørker så fort kan du sette av feks en vegg, for å så rulle over så snart du er ferdig med penselen.

Om det drypper maling på metallbeslag, ikke prøv å tørke det vekk. La det tørke så piller du det lett av etterpå. Optimalen blir litt sånn gummiaktig og er lett å plukke av. Prøver du å tørke den av så blir hinna tynn og det er mer arbeid å få den av etterpå.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 168     0
Søkte etter flattjern på jernia og biltema, ingen treff. Prøvde deretter på google, flere treff, men ingen bilde som tydelig viste hvordan flattjern ser ut. Derfor lurer jeg på om du kan linke til et sted på nettet hvor jeg kan se hvordan den ser ut? Eller er det et annet navn på det og? Har noe som jeg tror heter stemjern. Er det det samme?

Hva slags bryne anbefales å bruke?

Er denne fin?

http://www.biltema.no/no/Verktoy/Handverktoy/Sag-og-fil/Diamantbryne/

Ellers takk for gode tips!  Smile