2,506    29    2  

Varmekabler

 101     1
Er utdannet elektiker, dog kun jobbet til sjøs, og har derfor noe huller i min landbaserte praksis.
Det er dårlige tider, og jeg tenker å starte på land, problemet er at jeg aldri har lagt basiske ting som varmekabel. Som selvstendig elektriker føler jeg ikke at jeg er klar til å utføre alle typer oppdrag alene, da jeg har teorien rundt det, men ikke fått gjort alt i praksis.

Ang. varmekabler har jeg noen spørsmål:

Synspunkter rundt:
1.Stripse til netting vs lime til betongen?
2.Benyttes det vanlig stripstype, og kjøpes hønsenettingen hos grossist?
3.Klippes nettingen bare til og legges på bakken, eller limes deler av den fast til betongen?
4.Hva vil det si å "prime" gulvet?
5. Hvor skal fuktsperren (membran) legges, og gjør elektrikeren noe annet enn selve varmekablene(fuktsperre, avrettningsmasse etc.)?

6. Føleren plasseres midt i mellom CC-stringene, og kabelen trekkes opp til termostaten, men kan føleren ligge relativt nærme veggen(dvs. termostaten) eller skal den ligge type i midten på gulvet? Burde være irrelevant.


7.Regner man ut ting som  kabellengde og CC-avstand for hånd, eller går man kun til grossist når man vet varmebehovet for arealet, for så å velge ut en kabel herfra Nexans Tabell side 12 ?


8. Hvordan finner man ut hva som er riktig Watt pr. meter?
Vet at 17W/m er normalt og at det ikke skal over 20W/m, men i varmehåndboka til nexans finner jeg kun 10W/m og 17W/m, er 17W/m ganske standard for boliger, og hvor brukes 10W/m?

9. Er det vanlig å lage en skisse for hvordan kabelen skal ligge(tenker spesielt ved sluk og andre hindringer der det ikke skal ligge) eller starter man rett på?

Ble litt mange "amatør" spørsmål her, men har som sagt aldri lagt varmekabler før.

   #1
 1,519     Akershus     0
Jeg er ikke elektriker, men er ikke mye av dette berørt i monteringsveiledning som følger kablene? Skal det støpes over må underlaget primes for å sikre at fukt ikke trekker ut av støpemassen og for å få heft til underlaget. Mye støp for 17w/m og lite støp for 10w/m. Man ønsker ikke varme streker i lavtbyggende gulv. Kanskje kan du være med en elektriker å se, som voksenlærling. Min faste elektriker er rask, noen tips har ham sikkert å dele. ("Han" finnes sikkert i alle byer)
   #2
 1,519     Akershus     0
Jeg har forøvrig stått for membran og påstøp. Det er murerarbeid..
   #3
 24,032     Akershus     0
Hva er det TS planlegger? "Elektrikker" eller " selvstendig elektrikker" er vel ikke nok til å drive eget firma g ta oppdrag?
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 101     0
Hva er det TS planlegger? "Elektrikker" eller " selvstendig elektrikker" er vel ikke nok til å drive eget firma g ta oppdrag?

Jeg planlegger ingenting annet enn å få meg mer kunnskap om den landbaserte delen før jeg begynner i landbasert firma. Det er vel relativt vanlig å jobbe alene på mindre prosjekter, og det kan derfor ikke alltid være like enkelt å få kolleger til å vise hvordan.

   #5
 79     0
Stikk innom en grossist og ta med Nexans varmekabel bok. Bruker denne selv når jeg er i tvil. Uansett må du jobbe i et firma med installatør, han kan gi råd og veiledning om dette og alt annet du lurer på.
Signatur
   #6
 24,032     Akershus     0
Min gjetning mhp 10 kontra 17W/m er at med en lavere effekt vil en for samme effekt/m2 bruke flere løpemeter kamel = høyere kost. Kabelen vil ligge med mindre cc = jevnere temp over gulvflaten.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 101     0
Selvfølgelig kommer jeg til å snakka med de i firmaet hvis jeg begynner å jobbe på land, men liker å finne ut mest mulig informasjon selv på forhånd. Er relativt nyutdannet og minimal praksis på land som nevnt, til tross for at jeg kan jobbe på land.
Setter pris på om jeg kunne fått noen svar på de ubesvarte spørsmålene.

Hva gjør man f.eks. hvis man sitter igjen med for mye varmekabel (f.eks. 2 meter) når den er ferdig utlagt? Er det mulighet for å klippe av disse 2 meterene? Er nok ikke alltid at det passer på centimeteren. Strømmen i kabelen vil jo således bli noe høyere, derav økt W/meter, men minimalt. Enden av den varme delen er vel lukket.

   #8
 2,018     Strømmen     0
Nei, du klipper ikke av de siste 2 meter olsen89, du beregner at du får plass... skulle
jeg gi noen råd til deg på veien til deg, så ville jeg ikke startet som selvgående elektriker
med så lite pondus... snakk med en el-installatør, og fortell han at du kan faget, men att
du trenger lang oppfølging/opptrening... gå på litt redusert lønn en stund, for så å fase deg inn etterhvert....
Signatur
   #9
 24,032     Akershus     1
Med 2m for mye må du legge kabelen på nytt med litt mindre cc. Da må du også sjekke W/m2.
Blir gulvet for varmt, må du velge en kortere kabel.
Signatur
   #10
 447     Norge     0
1.Hvis ikke du har installatør i ryggen,tillater ikke DLE at du installerer i egen bolig lengre uten å dokumentere relevant erfaring innen boliginstallasjon.

2.Man primer betongen for å få heft til flytmassen og limen du fester kabelen med.strips bruker man på termonetting på tregulv,eller kyllingnetting på isopor.

3.Membran legges etter flytsparkel.

4.Gulvføler føres ned i k-rør som er lagt i senter av to sløyfes,helst vekk fra dør,pga trekk.

5.c-c er normalt 10-12 cm på en rett beregnet 17W/m kabel. (120-130w/m2.

6. 10w/m er anbefalt på lavtbyggende gulv for å få bedre varmefordeling,har selv aldri gjort det.17w/m går helt fint.

7.Du klipper ikke en ferdig kabel,da minker motstanden,og effekten stiger.Ingen ønsker å hogge gulvet opp igjen pga slurv.

8.Tror ikke noen skisserer opp kabel lengre,men flere bilder er gull.

Håper du ble litt klokere nå Smile