8,055    4    0  

Drenering og isolering av grunnmur

 6     Oslo     0
Vi skal, som mange andre her, til med drenering av huset vårt om et par uker. Huset er bygget i 1972 og står på leirgrunn i Oslo. Det er full kjeller med innvendig høyde 220cm. Det ble opprinnelig lagt drenering med betongrør, men ikke lagt knotteplast inntil muren, kun smurt på tjære.

Har lest flere tråder her for å å tips til beste løsning mht type isolasjon og hvor plassere platon. Entrepenøren brukte vanligvis å plassere platon utenfor isolasjonen, men jeg ser at det argumenteres for begge løsninger, og at SINTEF ikke gir noen bastant anbefaling. Det er tydelig at til og med fagfolk har ulike meninger her. Jeg har vel kommet til at jeg vil ha platon innerst mot muren, og deretter isolere med 50mm eller 100mm XPS på utsiden, drenerende masser og duk mot leirgrunnen utenfor.

Valget står mellom 50mm og 100mm XPS (300), der ekstrakostnaden bare ville bli i overkant av 3000 kr for 100mm. Jeg ønsker i utg.punktet å isolere muren helt opp til kledningen, men 100mm-platene vil sammen med platon (inn bak kledningen) og pussing av platene stikke 60-70mm utenfor kledningen. Det jeg derfor vurderer er å ha 100mm til rett under bakkenivå, for så å ha 50mm videre opp til kledningen. Må uansett ha beslag eller vannbrett her, men det vil ikke stikke langt utenfor i alle fall. Vil jeg med dette unngå en problematisk kuldebro i overgangen mellom 100mm og 50mm XPS? Alternativene er 50mm hele veien eller å kutte ut isolering over bakkenivå inntil vi evnt. forer ut og etterisolerer resten av huset.

Vi har i tillegg tilbud om legging av 100mm Isodren istedenfor tradisjonell drenering, der ekstrakostnaden bare vil være i størrelsesorden 7.000-10.000 kr. Det fylles derimot bare til med stedlige masser inntil platene (pukk og duk rundt drensrør som normalt), som her er leire, og det er jeg skeptisk til. Kan få dem til å legge pukk her også, men da påløper ytterligere 7.000-10.000 kr ifm tilkjøring og bortkjøring av masse etter hva jeg har forstått.

Bør vi forresten rengjøre muren for tjærerester? Entrepenøren mente dette var unødvendig, men ser av videoen til Isodren at det anbefaler dette. Han hadde vært på demonstrasjon med produsent som ikke gjorde dette. Ble bare skrapet/børstet "ren" som ved vanlig drenering.

Noen som har noen gode råd? Kostnadene er ikke det viktigste her, vi vil bare ha den antatt beste løsningen når vi først graver.

Trenger forøvrig ingen formaninger om at dette er "oppdiskutert" før. Bare å ignorere tråden om du ikke er interessert...Smile

jaf
   #1
 6,176     tromsø     0
Ta 100 helt opp ,se denne linken.http://www.byggebolig.no/index.php?topic=20917.msg210666#msg210666      La rester av tjære stå og ikke bruk plast innvendig hvis du innreder kjeller. Da får eventuelle rester av fukf tørke ved å gå inn og ut ventilasjon. Blå isopor er potte tett og tilsvarer vel 150lag med plast....Legg fiberduk for å skille leire og singel og overdriv med drenering så varer det lengre..... Smile
  (trådstarter)
   #2
 6     Oslo     0
Leste den tidligere, men er ikke helt overbevist. Om vi ikke får etterisolert resten av huset i nær fremtid så ser ikke det så veldig bra ut. Måtte i så fall blitt ordentlige vannbord eller beslag fra blikkenslager. Har du noen linker til slike vannbord? Kanskje jeg kan la meg overbevise om at det er estetisk akseptabelt:-)

Plast innvendig er uaktuelt uansett, men vil få luftespalten rett utenfor muren med platon innerst. Ellers videre slik jeg beskrev og du også bekrefter:-)
jaf
   #3
 6,176     tromsø     0
Ville selv bestilt noe hos blekkenslager eller saget noe finere.Er selv litt sær også.....Men 100mm på mur er nesten et minimum hvis du skal løse problemet for allttid. Ingen vil reagere på en superisolert kjellermur som lyser kvalitet. Strømmen kostet i fjor i snitt 93 øre kw(alt inkl) og det neste for huset er vel litt mer isolasjon og lufting bak kledning. Det pleier å være underdimensjonert på hus fra 1972........ Smile
Siste redigering: Monday, October 4, 2010 9:05:29 AM av jaf
  (trådstarter)
   #4
 6     Oslo     0
Blikkenslager er nok mest aktuelt hvis vi går for den løsningen. Etterisolering av tak og vegger er absolutt noe å tenke på for neste investering; 10 cm isolasjon er ikke så mye skryte av nei Sad