17,517    28    1  

Entreprenør er skeptisk til å drenere grunnet fare for setningsskader.

 119     Fredrikstad     0
Har hatt 2 entreprenører på befaring for å få drenert rundt huset da kjeller "fylles" (5-30 cm) med vann under kraftig regnskyll.
Huset er er fra ca 1770 og står på granittstein og det er kjeller under ca 1/2 huset.
De som var og så på det var skeptiske til å grave seg intill muren da huset ligger på våt jord/lerebunn få meter fra Glomma, og de mente det var stor fare for setningsskader. Et hus litt lengre borti veien hadde samme problemet for mange år siden og etter graving stod alle dørene i 1 etg bom fast.
Vi totalrenoverer huset og er lite lystne på å ende opp med ennå større problemer enn vi allerede har.
Det han ene mente kunne være en løsning var å grave grøfta 2 meter fra muren og til riktig dybde i forhold til kjellergulv, og ca 1 meter ned helt intill den delen av huset som ikke har kjeller. Han mente da det ville komme "mindre" vann i kjelleren, noe som forsåvidt høres fornuftig ut, men ikke vil gi oss en tørr kjeller.
Han andre mente vi skulle bestille betongbil og "fylle igjen dritten"........
Syns ingen av delene er et godt alternativ!
Noen som erfaring eller gode tips?
Tenkte kanskje det kan løses med at de ikke tar hele grøften med en gang, men tar det stykkvis og graver/fyller igjen for å beholde stabiliteten mot grunnmuren.

Har også problemer med at terrenget ligger alt for høyt på 2/3 av huset, noe som i 100år har skapt fukt og råte på kledning og tømmer. Dette skal løses med å senke deler av tomta, men gjør at vi må ennå dypere med dreneringsgrøfta.

Gode tips og erfaringer ønskes!!
Entreprenør er skeptisk til å drenere grunnet fare for setningsskader. - IMG_1049 (Medium).jpg - Christiansborg
Entreprenør er skeptisk til å drenere grunnet fare for setningsskader. - IMG_1059 (Medium).jpg - Christiansborg
Entreprenør er skeptisk til å drenere grunnet fare for setningsskader. - IMG_0720 (Medium).jpg - Christiansborg
Entreprenør er skeptisk til å drenere grunnet fare for setningsskader. - IMG_0726 (Medium).jpg - Christiansborg

   #1
 22,342     Akershus     0
Dette prosjektet kan bli et mareritt. Hva har du under steinmuren din? Er det flåte må du ikke drenere slik at denne blir tørr. Hvilken forfatning muren din er i er heller ikke så greit å se. Jeg har et hus der et større firma nektet å grave nær muren. Deler av muren var nær ved å rase ut og noen steder hadde den mere eller mindre kollapset. Løsningen der ble å bruke minigraver og jeg leide inn noen flinke folk. På dette huset ble det noen setningsskader (egentlig ganske små) da det i tillegg til grunnmuren som til slutt ble byttet også var store råteskader.
   #2
 813     Østfold     0
Det er helt korrekt at det er stor sannsynlighet for setningsskader, om huset står på masser som "alltid" er mettet med vann,og det dreneres,tørkes denne ut,vann er også en "masse" og så er det i gang... disse gamle murene er som regel også dårlige greier,og de raser lett når de blir stående "fritt" under en utgraving.
Løsningen med å fylle hele greia med betong var ihvertfall en lett utvei, jeg hadde dog valgt en annen masse enn betong  ;)
Jeg har noen meninger om hva man kan gjøre med dette,men skal diskutere litt med en av gutta i morra før jeg ytrer dem, han har jobba i anleggsbransjen siden jeg gikk ut av barneskolen  Cool
Signatur
   #3
 22,342     Akershus     0
Problemet er jo også at man ikke set hvor dårlig muren er før man graver. I de værste tilfellene jeg har sett er muren "fylling mot leire" under bakken.
   #4
 199     0
Du kan nok redusere problemet ved å skjære hull i golvet og støpe en komme. Og plassere en lensepumpe i kommen som pumper vannet vekk. Ingen fullgod løsning, men du kan muligens redusere problemet litt ved ekstreme vannmengder.
   #5
 813     Østfold     0
Vi har tatt en kjapp prat om dette i lunsjen i dag, dette er fullt mulig å få til,noe kostbart,jeg garanterer ikke for denne summen,men dere kan tenke dere noe i området 100 000kr +/-. Listen over spørsmål er lang,og de fleste kan bare besvares gjennom en befaring. Er dette noe dere skal ha utført, ta gjerne kontakt med meg per tlf/mail. Så kan vi mest trolig hjelpe dere å få en tørr kjeller.
Signatur
   #6
 241     Jar     0
Jeg håper vi kan følge fortsettelsen på denne tråden, dersom trådstarter går videre med Næss.
For meg er dette en problemstilling jeg ikke hadde tenkt på (drenerte selv rundt huset med innleid minigraver for noen år siden uten å tenke særlig over slike problemer, bare hvordan jeg skulle komme til rundt trange hjørner...)

Flott og koselig hus, forresten!
   #7
 813     Østfold     0

Jeg håper vi kan følge fortsettelsen på denne tråden, dersom trådstarter går videre med Næss.
For meg er dette en problemstilling jeg ikke hadde tenkt på (drenerte selv rundt huset med innleid minigraver for noen år siden uten å tenke særlig over slike problemer, bare hvordan jeg skulle komme til rundt trange hjørner...)

Flott og koselig hus, forresten!


Ikke mange som tenker på det, steder med høyt grunnvann og større vannspeil i grunnen,så kan man fort sette i gang større setninger om man drenerer og ikke tar hensyn til det. Når jeg var på ADK-1 kurs i 2010, var det satt av en hel dag til diskusjon og læring om dette temaet.
Signatur

   #9
 221     tja     1
Jeg ville drenert rundt hele huset med ca 5 meter avstand til husvegg. Ville da laget en skråkant fra nåværende bakkenivå inntil huset ned mot bunn av dreneringsgrøft og lagt vanntett duk fra husvegg og helt ut. Du oppnår da at det blir liggende et "fundament" inntil husvegg, samtidig som du får tørr kjeller. Bunn av dreneringsgrøft bør ligge under nivå av kjellergulv. Dreneringssystemet bør ha en kraftig lensepumpe/brønn i tilknytning som selv slår seg på ved store vannmengder. Men når huset ligger der det ligger er det ikke godt å si hvor du skal gjøre av dette drenerte vannet igjen i ekstremperioder. Kan fort hende det blir naboens problem ;D
   #10
 190     Oslo     0
For et fantasisk hus! Håper du finner en løsning på problemet. Med et slikt "klenodie" er det viktig å gjøre det en føler seg sikker på at fungerer og er det riktige. Det er slett ikke umulig at Næss løsning kanskje er den beste, men få inn noe ekspertise til å gjøre en vurdering. Ta kontakt med riksantikvaren eller de so f.eks driver med byggningsvern på Fredriksten festning. Mulig noen der kan gi gode råd.

Ellers fant jeg en artikkel fra Huseiernes landsforbund om "Elekroosmose" http://www.huseierne.no/upload/Hus%20og%20Bolig%20dokumenter/2005%20nr.%205/N%C3%A5r%20drenering%20ikke%20virker.pdf. Vet ikke om dette kan fungere, men vurder flere alternativer før store ingrep.

Riving er i alle fall et svært dårlig alternativ. Å fylle igjen kjelleren synes jeg heller ikke er noe alternativ. Det vil dessuten øke trykket mot grunnen vesentlig.

Lykke til med valg av løsning.