(trådstarter)
   #31
 39     0
Dette høres fornuftig ut!!

Men eh.... er eneste fornuftig løsning på dette å pigge opp gulvet og få ordnet fuktsperren?? Finnes det enklere løsninger??? Betongtett???

Har planer om å innrede kjelleren, men må vite at gulvet er, og blir, tørt før jeg legger noe over.

Takker for god hjelp så langt Smile

   #32
 318     0
Å innrede kjellere er en "risikosport", særlig i eldre hus, så man bør nok tenke seg godt om når det gjelder valg av løsnnger. Fuktighet er vel i særdeleshet den største fienden for ethvert bygg, og er det noe man ikke bør gjøre så er det å "gamble" på at lettvinte løsninger holder over tid.

I mitt tilfelle så pigget jeg opp kjellergulvet, la 10cm grus, 5cm Jackofoam, 2 lag fuktsperre/plastfolie, og støpte ca 5cm med varmekabler. Det ble en HELT annen kjeller.

Betongtett eller Xypex kan tenkes å fungere, men dette kommer helt an på bruken av rommet og hva du ønsker å legge som gulv. Tror ikke jeg ville ha tatt sjansen på å legge f.eks parkett/laminat/tregulv e.l selv om jeg hadde benyttet Betongtett. Fliselegging er en mulighet som tåler litt fukt, men dette blir jo gjerne ganske kaldt uten varmekabler.

Den beste (men mest arbeidskrevende) løsningen er nok å pigge opp gulvet.

En annen mulighet kan være å satse på f.eks Isola Blå Platon eller Icopal Spesial/Fonda: http://www.isola.no/produkter/fukt_og_radonsperrer/platon_gulv

http://www.icopal.no/upload/icopalno/special/dokumenter/special%20brosjyre.pdf

"Alle betonggulv som ligger mot mark inneholder fukt
Det tar ofte år å tørke ut betonggulv som ligger direkte mot mark. Gulvet kan også få tilførsel av ny fuktighet. Platon Gulv kan anvendes uansett fukttilstand i underlaget.

Løsningen gjelder gulv i kjellere, sokkeletasjer eller i kjellerløse hus. Fuktigheten i betongen er ofte usynlig og derved vanskelig å oppdage. Dette gjør at mange huseiere ikke er oppmerksom på farene. Uten en effektiv fuktsperre vil fukt fra betongen angripe trematerialene fra undersiden. Resultatet blir ødelagte tregulv med sprekkdannelser, mugg og råte. I tillegg kommer ubehagelig lukt og et dårlig innemiljø.

Platon Gulv løser de alle fleste fuktproblemer i betonggulv ved ”passiv” lufting mot rommet som vist i monteringsanvisningen.
Ved særlige problemer med fukt, lukt, eller emisjoner, kan luftespalten under Platon Gulv ventileres mekanisk ved å styre luftstrømninger over betongplaten og derved skape et negativ trykk i forhold til rommet. Et mekanisk ventilert gulv kan også bidra til uttørking av betongen, noe som er viktig i gulv hvor det er skader etter vannlekkasje. "


Andre muligheter er å legge ny fuktsperre på eksisterende gulv, og så støpe oppå dette igjen, men dette avhenger av hvor lav takhøyde du kan akseptere. Har du god takhøyde kan du eventuelt isolere ekstra mot det gamle gulvet, og gjerne legge varmekabler også Wink


   #33
 249     0
Jeg blir til stadighet overrasket over hvor mye vann som faktisk renner fra den gamle vaskemaskinen min og bort til sluket når jeg vasker klær på en varm dag. Dette skjer kun under skylling og sentrifugering av tøyet (kaldt vann). Det er 100% sikkert at det er kondens, og det er faktisk ganske store mengder.

Hvis man tar en titt her:
http://en.wikipedia.org/wiki/Humidity

Nermere bestemt denne grafen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Relative_Humidity.png

Så ser man hvordan det henger sammen. På en dag med 25 grader, så inneholder lufta ved 50% luftfuktighet, 10 gram vann per kilo luft. Hvis man følger 10g nedover til omtrent 5 grader, så ser man at det er omtrent dobbelt så mye som det er mulig for lufta å inneholde ved den temperaturen, med andre ord så vil 5 grader varm vaskemaskin trommel-boks-greia sørge for at det kondenserer 5g (5ml) vann per kilo luft. 1kg luft er vel omtrent 1,22 kubikkmeter luft eller noe sånnt. Vi har i vårt tilfelle god luftig på badet (leilighet med veldig høy luftgjennomstrømning pga veldig nær frisklufts-anlegget i blokka), så jeg antar at det går gjennom noen kubikkmeter per minutt der. Endel av dette vil naturligvis gå via vaskemaskinen når den sentrifugerer seg inn på richters skala.

Hvis den generelle luftfuktigheten er høyere, og temperaturen også kanskje, så blir regnestykket mye verre med en gang. Det kommer sikkert et par deciliter med vann fra vaskemaskinen min på en "god" dag. Gitt en litt spesiell dag, der du har 30 grader, 60% luftfuktighet, og kjellergulvet ditt holder 10 grader på enkelte steder, så vil det definitivt kondensere der, og som kjent skal det ikke mye til for at mur ser våt ut.

Jeg ville gjordt ett lite forsøk på å måle luftfuktigheten og lufttemperaturen, samt temperaturen gulvet holder, og sette på den grafen om det kan være noe hold i at det er kondensering. Det er ikke umulig at det er noe så enkelt. Et gulv kan jo også ha forskjellig temperatur rundt forbi avhengig av hva som er under gulvet. Jeg vil tro at punkter som ligger på eller nær grunnfjell tar lenger tid å varme opp enn der det ligger godt med sand og grus under. Dette vet jeg ikke dog, det er bare en antagelse.

-Morgan-
   #34
 291     0
Hvordan går det med fuktflekkene?

Den siste uke har det vært kjøligere, har fuktflekkene fursvunnet, blitt mindre eller større?
  (trådstarter)
   #35
 39     0
Jo, nå når det har blitt kjøligere i luften og begynt å regne, så forsvinner fuktflekkene gradvis. Allerede andre dagen etter at det varme været ga seg, så var flekkene betydelig mindre, og nå er de nesten borte.

Tror jeg går for en løsning med både betongtett og Blå Platon eller Icopal Spesial/Fonda. Da skal jeg være på den sikre siden skulle en tro. Ser ikke råd for å pigge opp hele kjellergulvet. Takhøyden er pr i dag 230 cm, så om jeg bygger meg litt opp skulle ikke gjøre noe.

Er det noen her som har erfaring med bruk av betongtett?? Pris? Husker jeg ikke helt feil så leste jeg at den også kan brukes mot saltutslag. Stemmer det?
   #36
 22,342     Akershus     0
Jeg ville ha funnet ut hva problemet er og rettet det, for noe er galt. Hvis vannet kommer nedenfra er det trolig problem med drenering eller sug.

Kvikkfikser fører lett til problemer senere.
   #37
 41     Oppegård     0
Ko_ez sier mye riktig her. Godt at det er noen som har satt seg litt inn i dette med RH. Når det er varmt og godt ute (sommervær ) kan luften holde på ganske mye vann. Duggpunktet her på østlandet ligger på rundt 11 til 15 grader nå på sommeren. Dvs at er temperaturen på muren din ned mot dette vil det kondensere der til tider. Løsningen er å øke temperaturen på den overflaten hvor temperaturen er under eller i nerheten av duggpunkt.

mvh Tom Robert Sletta
Signatur

   #38
 22,342     Akershus     0
Du kan få ned luftfuktigheten med luftavfukter, det blir vel billigere enn å varme opp.

Selv i et murhus vil det kunne bli fuktig på veggene hvis temperaturen ute øker raskt.
   #39
 20     0
Fuktigheten kommer utenfra, ute er det varmt og høy luftfuktighet, når denne luften kommer inn i kjelleren som er kaldere dannes det kondens. Det eneste som hjelper er å unngå å slippe inn mye fuktig luft, og å øke tempraturen. Dette er typisk ingen fukt om vinteren.
   #40
 41     Oppegård     0
Selvfølgelig også riktig at du bør begrense tilførsel av uteluft,
Signatur