#11
 1,323     Østlandet     0
Dette var en type Ytong element som ble brukt som innerforskaling, og som ikke er noe bærende element. Mange hus fra 80-tallet som har denne løsningen her i distriktet. Tanken var "genial" da det var elementer som var raskt og enkelt å sette opp som forskaling og som etterpå både isolerte og inneholdt lekter for innvendig kledning.

Ulempen er at de ofte ble satt opp på innsiden av sålen, og gulvet støpt i mot dem i ettertid. Dermed står de ned mot grunnen og trekker fuktighet. I enkelte tilfeller kan de få fukt via betongen også pga kapilæreffekten.

Flere har fikset dette med å kutte elementene litt opp på veggen, fjernet evnt det som stikker ned mellom gulv og vegg og så fyllt igjen med betong.

   #12
 9     0
Takk for svar. Dette er helt klart løse element, som er "hengt" på innsiden av grunnmur. Neppe bærende. Huset ble bygget av familien selv den gang, så vi har god oversikt over hva som er gjort. Får en fagmann inn i morgen som skal se på det. Elementene har en trelekt i bunn, og plast som aller nederste lag. Det er lagt trelekt på kjellergulvet, som elementene er plassert på. Men de er ikke støpt inn. Fine fuktbaner, og særlig kledd inn i panel og uten varme i kjelleren..