jaf
   #11
 6,176     tromsø     1
Xps inderst mot betong og plast utenpå. ? Xps er helt tett og består av lukkede plast celler. Skal tåle å være nedsenket i 50 år, uten å ta opp fukt..så evebtuel tørking av betong må skje innover i huset. Med tett xps på mur og tett plast utenpå xps. Om en har Paton mot mur og xps utenpå så er det vel ikke feil. Det er vel bare som smør på flesk..Mer en godt nok.? Det viktigste er vel å ha litt tykkelse på xps, slik at mur blir litt varm.?

  (trådstarter)
   #12
 16     0
Utfordringen her er kanskje HSts kommentar når en ser grunnmursplast på mur og xps utenfor
Jeg har sett fukt som fordamper nede på veggen og som kondenserer oppe hvor det er kaldere vinterstid vannet renner da ned muren igjen og starter på nytt. Dette med isolasjon utenfor grunnmursplast

Mulig isolasjon på innsiden av grunnmursplast er bedre med en slik problemstilling


Ved kalde dager fyres det i huset, og det kan muligens bli kondensvann som renner langs muren i randsonen her. Spørsmålet er hvor mye fuktighet som vil oppstå? Kanskje er løsningen her å lage en form for drens nederst på muren, slik at vannet kan renne ned i dreneringen?
Det er kanskje ikke noe problem som en trenger å problematisere nevneverdig, eventuell fukt kan vandre inn i rommet siden jeg ikke har innvendig isolasjon. Det vil være oppholdsrom på innsiden og jeg har balansert ventilasjon.
TSt
   #13
 13,730     1
Med isolasjon utvendig vil spalten bli varm nederst og kald øverst (der det luftes ut) derfor skjer dette, derfor bør  grunnmursplasten på kalde siden.  Da vil en ikke få denne mekanismen.  
  (trådstarter)
   #14
 16     0
Det høres riktig ut TSt. Men, samtidig, vil ikke alle som har grunnmursplast med eller uten isolering mot murvegg, hvor murveggen varmes fra innsiden, få dette problemet?

Har vært i kontakt med Isola som mente grunnmursplast platon xtra var lurt å legge inn mot mur og xps utenfor. Den samme løsningen støttes av Sundolitt.

Videre vil jo dette teoretisk sett være likt for alle typer xps dreneringsplater med riller mot innside av mur. med eller uten grunnmursplast, så vil samtlige produkter få kald og varm luft som møtes.

Igjen sitter vi da med isodren og thermodren, og eventuelt grunnmursplast utenfor disse to produktene. Men produsentene av disse to eps produktene, dropper grunnmursplasten i anvisningene sine.

Når den varme luften kondenseres i thermodren vil vannet renne inne i dreneringshullene sies det, men isolasjonen blir våt, og eps termiske egenskaper vil videre forringes.
.

De som har thermodren med grunnmursplast utenpå må jo igjen få det samme problemet som jeg tar opp innledningsvis, at kald luft treffer den varme luften og igjen fører til kondensvann som renner ned i eps.


Hvis en legger xps rett mot vegg og grunnmursplast ytterst, blir det slik jaf poengterer, smør på flesk, plast mot plast. Hvis en legger ordinære falsede xps plater inn mot murvegg og limer skjøtene, blir det teoretisk sett tett like tett som grunnmursplasten. Og hvis en har singel på utsiden av isolasjonen vil vannet uansett renne ned i dreneringen, vannet trenger ikke vorter/bølger for å renne ned.

Å bare lime og skru fast ordinære xps plater på vegg blir også det billigste alternativet. Men da skulle en likt å vite om det blir mye kondens som vandrer innover i rommet og igjen skaper et problem.
TSt
   #15
 13,730     0
Grunnmursplast er mye tettere enn isolasjonsplater som settes inntil hverandre. Derfor vi vil ha dette på veggen i utgangspunktet.
   #16
 372     Rogaland     0
Thomnil, ref. din kommentar om isolasjonsevne til Thermodren. EPS skal i følge leverandørene tåle en del fuktighet. Med beslag over Thermodren-platene og singel på utsiden vil fuktbelastningen etter mitt syn være lav. Jeg tviler sterkt på at isolasjonsevnen blir særlig forringet over tid.
HSt
   #17
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Jackon hadde ikke reflektert over kondens av fukt mot kaldere flate utenfor isolasjonen, jeg ville hatt grunnmursplast der men Jackon vil ikke ha den.

Vi som har radonsug har også kanskje problemer med at vi risikerer å dra ned luft gjennom isolasjonen spesielt med typer som thermodren

Mulig deres start betingelser nederst på vegg reduserer problemet noe

   #18
 1,177     Rogaland     0
Litt forskjell blir det om dette blir under terreng når tildekket.

Når du tar en iskald pils ut av kjøleskapet, setter den på bordet.
Da treffer den varme luften flaskens yttre, kondenserer og danner vanndråper, disse renner så ned på bordet og samles i en dam.
Hadde du hatt et drensrør under flasken hadde vannet gått i dette.

Teiper du et lag grunnmursplast runt flasken, skjer det samme. da skal vannet renne bak grunnmursplasten og ned i drens.

Isolerer du flasken med eps/xps, vil du bremse kondenseringen men det vil skje etterhvert.


Signatur
HSt
   #19
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Problemstillingen er at vannet ikke renner ned til drensledning det fukter bare opp muren som prøve å tørke. Så i praksis fungerer ikke uttørkingen utover slik en hadde håpet
  (trådstarter)
   #20
 16     0
Hva om en lager en form for kuldegrop/overgang, slik at den kalde luften ikke møter den varme luften på feil side av plasten og får den til å renne ut på utsiden?


Om en legger grunnmursplast inntil murvegg, men avslutter den feks midt på veggen over jorden. En isolerer feks 5 cm xps på utsiden til og med kanten av plasten.

Over grunnmursplasten legger en xps helt inntil veggen og denne er 10 cm tykk, og bred nok til å overlappe grunnmursplast og xps med 2/3. Så skjærer en bort 5 cm tykkelse på de 2/3 som overlapper slik at en får et sted hvor kald og varm luft møtes og kan renne ut uten å renne tilbake i veggen.

Se modell

Isolere kjellervegg på fjell - med eller uten grunnmursplast, utenpå eller innenfor, xps eller eps  - a4131e7df0a84e61be7cbb12318aaf60.png - thomnil