14,800    10    6  

Multimur

 3     Trondheim     3
Hei, jeg har prøvd å lest meg opp på problemer ang multimur, men føler meg usikker fortsatt. Saken er den at vi vurderer å kjøpe et hus som er bygd med multimur. Det er ikke påvist fukt/råte/sopp, og jeg har krevd å få en utvidet rapport som avdekker om det er skader/fukt/sopp/råte på noen av veggene i kjelleren. Hvis det viser seg å ikke være noen skader, er det da "kun" drenering jeg bør tenke på i fremtiden da? Hvis det viser seg å være skadet, hva vil det ca koste meg å utbedre skadene? Kjellerplanet er 92m2 (BTA). Huset er bygd av Mesterhus i 1986 og står på leiregrunn. Takker og bukker for alle behjelpelige svar!

   #1
 1,170     Asker     1
Jeg kjøpte et hus med multimur for 1 år siden. Huset er fra 1989. Det var heller ikke påvist noe fukt ved måling. Halvparten av sokkelen er under terreng, men med god drenering. Jeg har tatt stikkprøver i multimuren mot terreng uten å ha funnet tegn til fukt, men på andre siden der hele veggen er over terreng var saken helt annen. Forrige eier hadde lukket alle ventiler så det var tilnærmet ingen ventillering i huset. Det viste seg at vinduene ikke var helt tette så det samlet seg kondens på betongveggen slik at multimuren løsnet og det dannet seg en glippe på 2cm. Det rant vann av betongveggen på innsiden og det var fult av svartsopp. Jeg fjernet multimuren, vasket veggen med kloring og satte opp en ny vegg med dampsperre. Vinduene ble byttet og tettet godt med skum.

Problemet her var altså ikke fukt utenfra, men fra innsiden.

Jeg har tent å fjerne all multimur etterhvert som jeg skal pusse opp.
Multimur - SANY0007.JPG - mrkozmic
Multimur - SANY0005.JPG - mrkozmic
  (trådstarter)
   #3
 3     Trondheim     0
I boligsalgsrapporten står det at eventuelle skader i konstruksjoner ikke vil være fremtredende på innvendige overflater uten destruktive åpninger, det er derfor jeg har overtalt selger på å få tatt en utvidet kontroll av konstruksjonen, på hans regning såklart! Men dette vil jo kun være tilfeldig og punktvis såklart... Om det skulle bli påvist skader regner jeg med at jeg får prutet ned prisen, men da hadde det vært greit å ha et prisoverslag hva det vil koste å utbedret skaden. Noen?

Var det i 1986 vanlig med fuktsikring under støpeplaten, slik at kapitulært oppsug vil være utelukket? (Kan være ute på tynn is her, er definitivt ikke fagmann!)
   #4
 1,170     Asker     0
Hvor mye kan du gjøre selv?

Riving er ikke så vanskelig. Multimur er veldig lett og kan brytes opp i store flakk. Det kan du fint gjøre selv.

Må det graves og dreneres så blir det litt dyrt. Da er det også lurt å isolere godt på utsiden så slipper du å gjøre det inne og det blir ikke så dyrt for veggene inne.



   #5
 22,342     Akershus     0

Var det i 1986 vanlig med fuktsikring under støpeplaten, slik at kapitulært oppsug vil være utelukket? (Kan være ute på tynn is her, er definitivt ikke fagmann!)
Etter boka, men om det er er noe annet.
  (trådstarter)
   #6
 3     Trondheim     1
Riving skal jeg klare! Når det kommer til drenering vil jeg nok kontakte et firma. Hvis det skulle vise seg å ikke være noen skade, hvordan merker man det i ettertid hvis det skulle blomstre opp? Lukt? Dårlig inneklima, type vondt i hodet? Og iogmed at undersøkelser har blitt gjort, vil en utvidet sopp/råte- forsikring hos IF kunne hjelpe meg?
   #7
 1,170     Asker     1
Tviler sterkt på at forsikringen vil dekke dette.

Jeg kunne ikke se noe til skader før jeg tok av vindusforingene. Multimur er ganske tett. Det er vel samme type skum som bruker til å tette vinduer med, polyuretan.
Polyuretan er dessuten meget brannfarlig på linje med EPS.
Problemet er gipsplaten som står direkte mot betong og kan mugne.


   #8
 70     0
Her henger jeg meg på, desverre ikke med noen avklarende synspunkter, heller med et ønske om at noen kan være behjelpelig med å svare "jloekaas" vedrørende utbedringskostnader. Etter å ha lest tråden til "jloekaas", kunne jeg ha skrevet den selv. Jeg vurderer også kjøpe et hus fra 1991 (http://www.finn.no/finn/realestate/homes/object?finnkode=30563407) med multimur. Det er ikke påvist fukt på innsiden av grunnmur. Takstmannen har boret gjennom den indre gipsplaten og polyurethanskummet et sted han forventet størst fare for fuktinnsig grunnet hellingen på terrenget utenfor huset. Fuktmåleren gav ikke utslag. Det er imidlertid et annet problem. Ingangpartiet i 2 etg. er bygd inn i et hjørne av huset og det er påvist fuktskader i himlingen under. Dette er forsøkt utbedret i 2009, men det altså stadig påvist fukt. Takstmannens konklusjon: 1) Plattingen utenfor inngangsdøren ikke er tett slik at vannet lekker ned i rommet under. 2)Innvendig kondens. Gulvet på det overbygde inngangspartiet har sannsynligvis en fuktsperre av sinkplater. På toppen av den er det støpt fast skiferheller. Jeg er redd at fukt fra dette inngangspartiet også kan ha vandret ned mellom betongen og multimurelementene, og derned kan gi opphav til et mer omfattende problem. Jeg må derfor ta høyde for at det dette må utbedres. BTA underetg. er 119 kvm. Hva kan dette koste hvis jeg må rive ned multimurelementene og erstatte dem med annen isolasjon. Hvor mye kan jeg forsøke meg på i prisavslag?


   #9
 22,342     Akershus     0
Vanskelig å si. Hvor stor er interessen for huset og hvordan er prisnivået? Var ikke noen bilder i annonsen.
   #10
 70     0
Huset ble først lagt ut for salt for kr 4990 000,-. To viste interesse, men ingen bud ble lagt inn. Priset satt ned til kr 4790 000,- og ny visning annonsert uten at noen kom på den. Har forstått det slik at det er relativt velstående folk som selger. De selger fordi de har brukt huset svært lite de siste 5 årene. Tror ikke de har hast med å selge.

Har forøvrig Googlet "multimur" og funnet noen interesante linker:
http://www.aftenposten.no/bolig/boligokonomi/article3567652.ece
Slik jeg forstår det har retten gitt kjøper medhold og prisreduksjon på 1 mill selv om det var advart mot konsekvensene av multimur i boligsalgsrapporten.

I følgende link har boligkjøperforsikringen HELP utbetalt over 230-tusen for fuktskader i grunnmur av multimur: http://www.aftenposten.no/bolig/boligokonomi/article3567652.ece

Det beste er vel likevel å argumentere for prisavslag i forkant.