888    1    0  

Råd om behandling av fuktighet i krypkjeller

 967     Stavangerområdet     0
Huset vårt er trehus på flat grunn, bygd med krypkjeller. Støpt ringmur i Leca. Bakken i krypkjeller er råbetong (en nabo sier at det var restbetong fra hovedstøpen som de heiv nedi). Luftingen til kjelleren er dårlig, da bl.a. tidligere eier har tettet alle ventilene for å få brolagt gårdsrom.

I vinter hadde vi en oversvømmelse i kloakken som medførte et vannspeil i kjeller. Innen jeg rakk å ordne pumpe (det tok et døgn), så hadde vannet trekt ned i grunnen.

I den forbindelsen har jeg begynt å bli bekymret for tilstanden til krypkjelleren. Jeg har derfor satt ned en temperatur og fuktighetssensor og den viser nivåer godt over 70% RH. Se bildet.

Jeg vet at krypkjeller ikke skal luftes fullt ut heller (varm, fuktig sommerluft som kondenserer i krypkjeller).

Derfor lurer jeg på hva kan jeg gjøre, eventuelt hvem kan jeg kontakte for å få riktige råd om hva jeg kan gjøre.
Råd om behandling av fuktighet i krypkjeller - krypkjeller.PNG - Midas

   #1
 677     Norge     0
...tidligere eier har tettet alle ventilene for å få brolagt gårdsrom.

Jeg vet at krypkjeller ikke skal luftes fullt ut heller (varm, fuktig sommerluft som kondenserer i krypkjeller).

Derfor lurer jeg på hva kan jeg gjøre, eventuelt hvem kan jeg kontakte for å få riktige råd om hva jeg kan gjøre.


Det høres ut som galskap å tette alle ventilene, det vil være å be om problemer etter min mening.

Hvis man antar at all fukt kommer utenfra eller fra kondensering, vil det være riktig å tette ventilene på sommerstid, men slik er det jo ikke, mesteparten av fukten kommer fra grunnen, ringmuren og materialene ellers, og å tette lukene er det samme som å sperre fukten inne i krypkjelleren.

Minst 3/4 av året er det varmere i bakken i krypkjelleren, enn det er i luften utenfor, og ventileringen med luker vil fungere som tiltenkt.
Fukt vandrer fra varmt til kaldt, og ventilene vil derfor helt av seg selv trekke fuktig luft ut av kjelleren, også ofte nattestid på sommeren.

Det verste tenkelige man kan gjøre, etter min mening, er å tette igjen krypkjelleren helt, den må ventileres.

Problemet med tradisjonell ventilering, er selvfølgelig de 1/4 av året når det er varmere ute enn i grunnen inne i krypkjelleren. Da kan fukt gå andre veien, altså trekkes inn i krypkjelleren.

Den optimale løsningen for å unngå dette, er å isolere krypkjelleren, slik at man holder bedre på varmen som kommer ovenfra huset. Noe varme vil finne veien ned selv gjennom isolert bjelkelag.
Samtidig legges dampsperre over hele gulvet i krypkjelleren og opp langs veggene til omtrent samme nivå som bakken ute, slik at krypkjelleren blir diffusjonstett. Isolasjon bør heller ikke gå helt opp, men avsluttes ved bakkenivå, ellers kan fukt trekkes opp langs muren og inn i bunnsviller osv.

Tetting av krypkjelleren på denne måten forutsetter at krypkjelleren ventileres på annet vis, vanligvis med en avfukter.

Jeg ville nok anbefalt en Acetec, men svenske Trygghetsvakten har også gode ferdige pakker, samt at Munters og andre produsenter også leverer avfuktere spesielt utviklet for krypkjeller.

Litt mer info : http://www.lfs-web.se/avfuktare-innan-installation.htm