(trådstarter)
   #11
 37     røra     0
Da har vi hatt befaring, da uten graver da han var i utlandet. Det er sig mot ett hjørne, avviket er på hele 14cm fra der alt ligger som det skal. Uten tvil, at grunnen under det ene hjørnet ikke er som den skal. Da det ble fylt inn der ble det fylt på noe leire som låg i bunnen, og så alle fylltypene oppover. Det var da kaldt. Nå har det vørt mildt lenge. Teorien er som følger: Nå er regnet drenert ned igjennom gruba, og ned i det leirhullet...noe som gjør at det siger...kommentarer? Resten v huset såtr på steinfylling som igjen står på fjell-...

Hva bør gjøres? Dette er en skråtomt, hvor det er planert ut for hus uten kjeller.

   #12
 5,188     Østlandet     0
Jeg er ingen ekspert på området, men som du sikkert vet like godt som meg er det en risikosport å jobbe med fundamentering på vinteren i minusgrader.

Har hørt noen skrekkhistorier fra en jeg kjenner om ferdigstilte hus som måtte rives fordi de bikket fremover i vårløsningen. Mye den samme årsaken som her. Husene sto på fjell i bakkant og jord i fremkant. Disse elementene komprimeres selvsagt ikke likt.
Personlig ville jeg aldri ha startet bygging på denne årstiden.

Min anbefaling er at du snarest mulig hyrer inn en uavhengig takstmann som lager en tilstandsrapport. Resultatet av denne rapporten avgjør videre saksgang.

14 cm høres graverende ut. Vanskelig å si når jeg ikke har sett tomt og grunnmur, men mye tilsier at det beste er å rykke tilbake til start. Det er bedre å bli tre mnd forsinket i byggingen enn å bo resten av livet i et kondemnert hus du ikke får solgt.

Du får smøre kona med tålmodighet  Wink
Signatur
   #13
 1,043     Akershus     0
Enig med siste poster. Her må du være HELT sikker på at det ordner seg til slutt før du begynner å begynner å bygge hus på toppen, ellers er det bare å rive grunnmur og begynne på nytt.

14 cm høres alt for mye ut til at det kan fikses... Men jeg er ikke ekspert.

Din egen takstmann bør du nok ha.

Lykke til!
   #14
 5,188     Østlandet     0
Skjedd noe mer?
Hva er status nå?
Signatur
   #15
 212     Sør-Trøndelag     0
Her kan det virke som det er blitt fylt med steinmasser oppå frosset leire. Kansje også uten at det er lagt geotekstil i mellom leire og stein? Uansett  ved grunnarbeider må all frossen leire (skorpe) fjernes slik at man kan kontrollere om leiren er fast nok, eller om det må masseutskiftes. Resultat kan være at leira tiner og steinmasser presses/siger ned i leira. Dette blir selvfølgelig ikke bedre om det siger vann ned som bløter opp leira. Her burde det nok vært masseutskiftet mer.

Er det Røra på Inderøy, så har dere mye bløt leire å kose dere med..

En geoteknikker kan utrede dette. Det vil kansje også bli nødvendig, da kostnad/skyld skal fordeles.. Han kan også foreslå tiltak videre.

Jeg kan ikke se noen alternativ (som er rimeligere og tilnærmet like gode) enn å rive ned det som har seget og masseutskifte.. Men nå har ikke jeg sett herligheten på plassen.
Signatur
  (trådstarter)
   #16
 37     røra     0
Hei igjen!

Vi har kontrollmålt muren, og den ser ut til å ha stabilisert seg. Graver kom tilbake fra ferie, og vi hadde befaring her om dagen. Muren hadde seget med 12 cm første gang vi oppdaget det, dvs npr det hadde vært mildvær. Siden har muren siget 1 cm....og det virker nå som det ikke er noe som helst sig. Under fylling her, som skjedde i november var det mildvær. Dvs gravingen på det området måtte skje ved plussgrader, da det gikk vannrør der. Utopå kvelden begynte det å fryse på, og all fyllingen rakk han ikke å få på.
  I følge graver hadde speiken slått ca 10-15cm ned, før han rakk å fylle over. Akkurat i dette området var det da leire. Steinhard leire, gikk nesten ikke an å gå på den i følge han.

Derfra og ut var det greit, alt såg bra ut i ca 4 uker, kontrollmålt og alt stemte. Da mildværet kom så kom avvikene på muren, mot det hjørnet hvor vi hadde den siste fyllingen. Ellers er det steinfylling på berg i resten av tomta. I følge graver så vil ikke steinfyllinga sige mer. Dette begrunner han med at nå er speiken tinet bort i grunnen, der problemet var, leira har gitt etter det den på en måte kan gi etter, og alt har satt seg. Har forstått det slik at steinhard leire er det ingenting som siger igjennom noe langt. Og npr det først setter seg, så blir det der.
Nå er det jo "varmt" nedi grunnen, og det ligger ingen speik der lenger. Det er vel derfor vi nå ikke har noe avvik lengre...



Spm mitt er: Det dreneres jo vann ned i gjennom grunnen min, og da som nødvendigvis vil gå innom det leirområdet....vil det ha noe prktisk betydning? Om det vaskes bort leire?

Så vi er litt på status quo enda....men det ser ut som om grunnen nå er stabil da...
   #17
 371     0
Ikke ta dette for god fisk!

Leire er ufattelig lite permeabel slik at vann ikke vil trekke inn i leiren, det som derimot skjer når du belaster leiren er at den dreneres over tid (ettersom den er så lite permeabel) og derfor vil deformasjoner pågå over lang tid.

Det man da ofte gjør er å grave vekk mer vekt enn vekten man legger oppå slik at leiren blir overkonsolidert (dvs den har mer styrke) og man ikke får sig. Det han nevnte med at leiren har frosset stemmer nok, men det å bygge hus oppå dette høres mildt sagt interessant ut om tilbakefyllingen veier mye. Det er også veldig avhengig av hvordan leire det er i grunnen. Så triks kan være å høre med en geotekniker som tidligere nevnt, det er sikkert kart fra området dit som gir ham et hint om hva du har for noe og så burde det ikke ta så lang tid å slå opp forventet sig i et skjema.

(det er pga leiren sin permeabilitet så den oppfører seg i "sakte fart" at den er så himla skummel når det kommer til skråning som nettopp er gravd ut og som der og da virker stabil, for plutselig kollapser den)

   #18
 663     0
Hei.
Jeg vil tro at den eneste løsningen for Dere er nå å få gravd vekk bak muren, for så å legge stor steing bak slik at den tar vekk vekten.

Du må ikke godta noe annet mener jeg
   #19
 5,188     Østlandet     0
Mtp på setning, hadde det vel nesten vært bedre uten fast fjell på ene siden. Da ville huset i det minste ha sunket tilnærmet likt over hele flata. Slik det er nå kan det bli veldig bratt i stua hvis dette ikke har stabilisert seg.
Jeg syns graveren var relativt kjapp med å friskmelde fyllinga? Hvor lenge har dere hatt plussgrader? Her er det -12 idag.
Signatur
  (trådstarter)
   #20
 37     røra     0
Vedr fylling så har det vært mildvær og nedbør i form av regn i ca 3 uker....og da har d vært mye nedbør...det kan vel alle trøndere skrive under på....