9,256    8    0  

Steni sokkelplater - hvor synlig er fugene EGENTLIG?

 501     Vestfold     0
Har en sokkelmur i full høyde (dvs 2.3m) som i dag er pusset, klassisk stygg og med noe "fuktutslag". Som mange andre før meg tenkte jeg at sokkelplater som f.eks. Steni Terra må være enkleste løsning - og mest vedlikeholdsfritt.

Spørsmålet er bare hvor synlige skjøtene blir  - i mitt tilfelle blir det da kun vertikale skjøter - men finner ingen ordentlige (nær) bilder på f.eks. steni.no. Lurer derfor på om noen har erfaring med dette på en vegg i "full høyde" - og evt kunne dele sine erfaringer og evt et par bilder av dette  (tett på og litt lengre unna).

I muren er også både vinduer og dør - ser ingen løsninger på steni.no til hvordan dette løses med Terra-platene. Er det som har erfaring med dette - finnes det spesialtilpassete plater for dette?

Lurer også på om det finnes andre metoder / forslag til rehabilitering av sokkelmur - der skjøtene er evt. mindre synlige? "Frykter" at jeg fort er ovre i pussete plater som f.eks. Weber sine kledningsplater.

Håper på konstruktive forslag :)


   #2
 1,570     Sunnmøre     0
innmot dør/vindu kan du få ein lokal blikkenslagar til å knekke til beslag som passar.
Signatur
   #3
 318     Bergen     0
Jeg har et murhus i Bergen som jeg kledde helt inn med Steni på tre av fire vegger for et par år siden.  Dette fordi murhus rett og slett er en ganske dårlig idé på Vestlandet - murkonstruksjonene som ble brukt på 50- og 60-tallet er ikke vanntette nok.

Jeg brukte den lyseste steinbelagte platen de har, Steni Imago SN20, hvite fugebånd og hvite alu-profiler på horisontale skjøter og utvendige hjørner.  I innvendige hjørner og som utforing rundt vinduene er det hvite beslag fra blikkenslager.  Hverken fuger eller beslag stikker seg da spesielt ut på fasaden.  Faktisk må solen stå ganske skrått på veggen for at du skal se skjøtene.

Hvis du ønsker en hvit grunnmur er Steni Imago SN20 et veldig bra alternativ som jeg ikke nøler med å anbefale.  Hvis du vil bruke de grå Terra-platene så får du vel ikke fugebånd som matcher, og da er det kanskje en fare for at fugene blir mer synlige?  Jeg ville i så fall hørt med Steni hva de anbefaler.

Når det gjelder utforinger rundt vinduer og dører så fikk jeg som sagt bukket til blikk i en 'Z' profil.  Profilene ble limt fast med Tec-7. 

Nå klarer jeg ikke for mitt bare liv å huske fagtermen for den platen man har skråstilt under vinduet, men her brukte jeg skifer som vist på bildet nedenfor.  Jeg skar hakk i platene med en Fein med diamantblad, for å få 'tredd' platene inn på skiferen, og fuget med hvit Tec-7.  Jeg er for tiden på Svalbard, så jeg får ikke tatt flere bilder, men jeg skal legge ved en skisse som viser hvordan dette ble løst.
Steni sokkelplater - hvor synlig er fugene EGENTLIG? - v-vegg-L.jpg - Smurf
Steni sokkelplater - hvor synlig er fugene EGENTLIG? - DSC_0014_1-L.jpg - Smurf
   #4
 318     Bergen     0
Her er skisse som viser utforingen rundt vindu og dører.  Siden absolutt alle kappflater er synlige er det viktig å være svært nøye når du setter opp Steni.  Du MÅ lekte ut veggen slik at den er absolutt plan og du bør absolutt bruke et nøyaktig vater.  Etter å ha blitt lurt av et Hultafors-vater som jeg trodde var bra, endte jeg opp med å kjøpe et Bosch digitalvater til denne jobben + krysslaser.  I ettertid ville jeg absolutt anskaffet kryssvater med mottaker, siden det er utrolig vanskelig å se laserlinjen når solen skinner...  Også en glimrende anledning til å skaffe seg en Festool skinnesag og en ditto støvsuger siden det støver noe innforj****g når platene kappes.

Tilpassing av utforing mot skiferplaten ble gjort med smygvinkel og blikksaks, deretter fuget jeg med Tec-7
Steni sokkelplater - hvor synlig er fugene EGENTLIG? - Steni vindusutforing.jpg - Smurf
  (trådstarter)
   #5
 501     Vestfold     0
Hei Smurf - og tusen takk for bilder og skisse!  :)
Jeg har vært på et par ukers vinterferie så det tok litt tid før jeg fikk svart på innlegget ditt.

Som du selv nevner er det vel ytterst kritisk mht rette og skarpe snitt i Steni-platene - og det er vel primært her jeg er litt "skeptisk" til metoden.
Lurer på om du kan fortelle litt mer om hvordan du gjorde dette, dels for å få rette linjer i snittene og dels for ikke å skade kantene (slå av hjørner) ved snittet. Hvilket utstyr brukte du?

   #6
 318     Bergen     0
Det beste verktøyet å kappe platene med er skinnesag - feks Festool TS55 - med et spesielt diamantblad for Steni/fiberplater.  Du kapper platene fra 'baksiden', da er det enkelt å merke opp snittene.  Men det man må jo konsentrere seg litt mer, da, siden alle snitt blir 'omvendt'.  Det er absolutt en fordel å ha en skinne som er lang nok til å rekke hele platelengden når du skal slisse, pluss en vanlig kort skinne for tverrsnitt, og spiss blyanten ofte!

Du bør bruke en støvsuger med sagen når du kapper.  For det første støver det noe innforj...., også om du kapper utendørs, for det andre kan akkumulert støv i sagen føre til stor slitasje.  Støvet kan også føre til stor slitasje på støvsugeren, så enten bør du bruke en gammel støvsuger som du ikke er så redd for, eller så bør du investere i skikkelig vare.

Platene er ganske sterke, så brekkasje på hjørnene var aldri noe problem.  Men de må jo allikevel behandles med en viss forsiktighet.

Vertikalt setter du fasadepluggene med ca 80cm c-c.  Da får du fire plugger i høyden på vanlig 240 høyde.

Når du skal lekte ut veggen er det først og fremst viktig å få hjørnene skikkelige.  De må være absolutt i lodd.  En linjelaser er et godt hjelpemiddel her, men utendørs må du gjerne bruke den i skumringen for å kunne se linjen.  Du må også studere veggen for skjevheter og passe på at du lekter langt nok ut til at du får plass til å lekte utenpå alle ujevnheter i murveggen.

Med hjørnene i lodd strekker du en snor mellom hjørnene i høyde med øverste rad med fasadeplugger.  Så er det bare å feste lektene øverst og flise ut med sutak/huntonitt-strimler slik at alt står i samme planet, flytte ned snoren 80 cm for neste rad med plugger osv.  Det er enkelt å spalte huntonitten med en kniv hvis du må finjustere.  Husk at du skal legge flisene over pluggen og klemme dem fast, det er innmari vanskelig å justere flisene hvis bolten går gjennom flisen ;)

Du bør bruke en momentsterk skrumaskin når du skrur inn fasadepluggene.  Hvis skrumaskinen er svak er det lettere å skade skruehodet.  Hvis grunnmuren din er av Leca kan det være problem at enkelte typer fasadeplugger ikke får tak men begynner å 'rotere'.  Dette er plagsomt når du skal montere mange plugger, så sørg pass på å få plugger som passer til materialet de skal festes i.  Boring av alle hullene er ikke en jobb du ønsker å bruke en vanlig slagdrill til, her er det SDS Plus som gjelder.

Det er en fordel å kappe lektene i større lengde enn det du trenger for selve platen, husk at platene skal ha spalte mot bakken for å gi god lufting under platene.  Når du er ferdig å lekte ut skrur du fast en lekte i hele veggens lengde i den høyden du skal avslutte platen.  Det er viktig at denne lekten er absolutt i vater, bruk et presisjonsvater eller linjelaser for å måle!  Da har du en 'hylle' å sette platene på når du begynner å montere.  Når platene er ferdig montert trimmer du enkelt av den overskytende lekten med et multiverktøy eller en liten håndsag.

Fugebåndene stiftet jeg fast med rustfrie stifter før platene ble satt på.  Det skal være 5mm fuge mellom platene.  Her brukte jeg et par 5mm plastkiler fra en flisebutikk, som jeg satte mellom platene oppe og nede når jeg monterte.
  (trådstarter)
   #7
 501     Vestfold     0
Takk igjen for veldig grundig beskrivelse - kjempebra!! :)
Jeg er vel nesten helt overbevist om å gå for Steni-plater men har en, større utfordring igjen: Over inngangsdøren (se vedlagte kart) er det en bue som jo vanskelig lar seg kombinere med rette Steni-plater. Ett alternativ er naturligvis å pusse/male "utforingen" rundt døren - men det kommer jo fort til å skille seg veldig ut ift de ubehandlede Steniplatene.

Er det noen som har gode forslag til hvordan slikt løses enklest og penest mulig?
Steni sokkelplater - hvor synlig er fugene EGENTLIG? - Dør.JPG - mnj0909

   #8
 2,718     0
Jeg vet ikke om Steni grunnmursplater er stivere eller tykkere enn Steni landbruksplater (som jeg har litt erfaring med), men de sistnevnte tror jeg ikke ville vært umulig å bøye langs den buen.

Ser på produktbladet for Steni nature at den leveres i flere strukturer og tykkelser. De to-tre tynneste (Fin mikro, Fin og Medium) er antakelig noenlunde bøyelige. Det står jo også i produktbladet: "...og kan også monteres i buer på byggeplassen."

Side 12: http://steni.no/resources/pdf/brosjyrer/steni_nature_imago.pdf