7,923    8    1  

Stor støttemur

 5     Sogn og fjordane     0
Jeg skal snart i gang med vårens store prosjekt. Det er en støttemur på ca 4+25+8 meter. Den blir ca 2,2 høy på sitt høyeste, og ca 1,2 på det laveste. Den blir stående på fjell. Fjellet er "råte" så det blir 0,5 m jern ned i fjellet fra sålen. Fra avsatsen ned er det ca 2 meter før neste nivå. I bakkant må det fylles ca 60 m3 masse. Avhengig av hvor langt ut jeg går med muren.

Jeg har vurdert ulike alternativer, de tre (4) som jeg står igjen med er følgende:

Betong; Støpe såle rett på fjellet. Forskale med kasetter og så ringe betong bilen. Må inn med jern, samt 3 mindre støtter bak det lengste strekket. Regner med at det må bli 20 eller 25 cm bredde. Stående jern fra sålen.

H-blokk; pusle de sammen og ringe betongbilen. Må og inn med støtter på det lengste strekket her. Stående jern i tillegg til liggende jern.

Mini-mur; pusle de sammen, legge masse bak, komprimere, nytt lag osv. Det må inn jordarmering med dette alternativet.

Evt en kombinasjon mellom h-blokk og mini. Dvs jevne det ut med h-blokk for så å bruke en jevn såle til mini.

Alt skal gjøres som selvbygger. Har en svoger med rett diplom til å være rådgiver. Har kompressor og gravemaskin for hånden.

Hva tror dere blir billigst? Og hva blir best?

Takker for svar og innspill.

   #1
 1,515     Bergen     0
Ville helt klart gått for den første løsnigen din

Betong; Støpe såle rett på fjellet. Forskale med kasetter og så ringe betong bilen. Må inn med jern, samt 3 mindre støtter bak det lengste strekket. Regner med at det må bli 20 eller 25 cm bredde. Stående jern fra sålen.

Synest betongmurer med "mønster" blir ganske fine.
Stor støttemur - betongmur.jpg - ferale
   #2
 22,342     Akershus     0

Jeg skal snart i gang med vårens store prosjekt. Det er en støttemur på ca 4+25+8 meter. Den blir ca 2,2 høy på sitt høyeste, og ca 1,2 på det laveste. Den blir stående på fjell. Fjellet er "råte" så det blir 0,5 m jern ned i fjellet fra sålen.
Dette blir høyt og du får stort marktrykk. Du må sørge for vinkler og/eller fundament som hindrer av muren bikker/velter. Jernene hindrer at muren sklir nedover. Ikke bikking.

Betong er nok best og kanskje rimligst. Armer godt.
  (trådstarter)
   #3
 5     Sogn og fjordane     0
Planen er å legge inn tre mini murer inn i bakfylling. ca 1X1 meter for å hindre ut glidning. Da blir det feste innover ca hver 5 meter der det er høyt. Der det blir lavere enn 1 meter tror jeg behovet er mindre.

Hvordan støtter man opp forskalingen når det blir ca 4,5 meter ned på utsiden av muren?
   #4
 4,110     Akershus (Follo)     0
En forskaling med 4,5m høyde får et enormt trykk i bunnen!

Her må du få tak i en forskaler og betongarbeider, ellers kommer du til å ende opp med en betongkake i terrenget nedenfor!

Signatur
   #5
 80     møre     0
e no strengt tatt ikkje vits å få tak i en forskalingsmann og en armeringsmann, dei veit no ikkje meir om slikt enn det dei har å sammenlikne med fra tidligere jobba å når desse er på jobb får jo dei ferdige tegninger som de jobber etter.

få heller tak i en kontruktør som kan rekne på armeringsmenge og betongtykkelse, utrifra han får du da en tegning som du følger..
   #6
 22,342     Akershus     0
Hvor stor kunnskap forskaler/armere har er en sak. Flere av dem kan dette. Det som er viktig er at forskaler kan bygge en forskaling som tåler trykket fra betongen og holder tett. Selv ved vanlige 2,5 meter vegger er dette en utfordring. I denne veggen blir trykket det bobbelte av det som er "vanlig". Da holder det ikke med halvveisløsninger.
   #7
 305     Spydeberg     1
Blir nok lettere å armere, forskale og støpe kun ei såle til minimur. Jeg ville borret dybler ned i fjellet, lagt ut 2x12mm armeringsjern langsetter som du løfter opp litt og binder i dyblene.
Bruk snor, du vil ha så lite synlig av sålen som mulig. Der høyden på sålen overstiger 30cm trapper du ned m sålen og fyller i med et ekstra skift minimur istedet. Husk å legge dreneringsrør ut under sålen som tar tilsig fra terrenget over. Når du har minimuren på pall, og har borret i fjellet og armeringen er på plass kan du hente 300 liter jordfuktig B-30 ferdigbetong på betongverket. Bare legg plast i hengern først.
Slik kan du montere bunnskiftet direkte i betongen og ta det etappevis. Spa ut litt betong og monter en og en minimur m plast hånd slegge e.l. Vær nøyaktig m wateret her.
I lengderetning skal det monteres i water. Litt fall bakover (Bare så bobla toucher streken er perfekt) når bunnskiftet er oppe går det veldig fort å stable resten (Vent til betongen er fullherdet m stabling i høyden). Om det er jord/leire masser i bakterrenget vil jeg anbefale og bruke seperasjonsduk og sette opp stående plastisolasjon mot bakterrenget. Fyll bak m kun telefrimasse som 8-16 e.l. Dette er ekstremt viktig. Der muren blir over 2 m, legges "Geonet" klemt mellom skiftene og ut i bakfyllingen.
Stor støttemur - 205.jpg - silleguden
Stor støttemur - 206.jpg - silleguden

  (trådstarter)
   #8
 5     Sogn og fjordane     0
Det kan se ut som om det er litt forvirring.

Selve veggen blir 2,5 m, så er det en nivåforskjell ned til veien som ligger nedenfor på ca 2 meter.

Utfordringen jeg hadde problemer med å løse er å sikkre at ikke forskalingen glir ut.

Når det gjelder selve konstruksjonen så får jeg det beregnet av min svoger som er byggingienør med betong som hovedarbeidsfelt. Selve muren er egentlig ikke det vanskeligste. hadde jeg skulle bygget dette på flat mark hadde dette vært enkelt og greit. Utfordingen er å bygge en mur, uten mulighet å lage enkle støtter på en side. På den siden må jeg 4,5 meter opp til toppen av muren.

Det er derfor jeg har sett på alternative løsninger. Som feks mini myr