13,483    17    0  

Toleranse støpt plate forberedt for flytende gulv (EPS+parkett)

 651     Sunnmøre     0
Jeg har akkurat fått støpt plate ca. 100 m2 til kjelleren på huset. Dette ble gjort på ca. 3 kvarter og vi var imponert over effektiviteten.

Platen ble bare "disset" eller "trekt ut" som jeg har hørt fagfolkene kalle det. Dette skulle være godt nok til å legge 30 mm. EPS (med vannbåren varme) og parkett oppå der igjen. Og overflaten har blitt fin og jevn syns vi.

Men dagen etter la vi imidlertid raskt merke til endel høydeforskjeller og idag har vi gått over med laser og sjekket noen punkter. Mellom høyeste og laveste punkt er det ca. 13 mm. Det høyeste punktet er ca. 6 mm. over referansepunktet (den høyden som vi ba om). Men det som kanskje uroer meg mest er at det noen steder er forskjell på opptil 10 mm mellom to punkter som ligger forholdsvis nær hverandre (1.5 - 2.5 meter).

Jeg har ikke greie på hvilke krav/toleranser man egentlig kan kreve og hvor mye slike høydeforskjeller har å si. Men jeg trodde at resultatet med laser under støping ville bli mer nøyaktig enn det ble. Hvordan blir det å legge flytende gulv rett på dette? Vil gulvet oppleves som normalt jevnt?

   #1
 5,188     Østlandet     0
Jeg aner ikke hva man kan forvente, men 13 mm på 100 kvm hørtes ikke ille ut. Når du sier 10 mm på 1,5 m derimot blir det litt værre. Her må du nok avrette (eller bruke aviser  Smile ).
Hvis du skal avrette selv må du ikke bruke noe billig drit fra Megaflis, eller rapid (hurtig) masse. Det er krevende.
Bruk heller noe dyrt og bra som ikke stivner før du har dratt det ut. Nå på sommeren er det så varmt at det stivner fort åkke-som.

Brukte de helikopter på gulvet?
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 651     Sunnmøre     0
Nei platen ble ikke pusset siden vi likevel bare skal legge EPS oppå.

Vi sparret ut for bad for senere støp med rør og beregner påstøp på teknisk rom (trenger ikke rør). Disse rommene skal ha litt høyere nivå på støpen. Her må støpen pusses for å kunne legge belegg/flis.

Jeg regner nok med nå å måtte bruke flytsparkel som du sier før legging av EPS plater. Jeg ble bare forespeilet at en slik plate ble "fin" nok til dette og hadde derfor ikke regnet med ekstra arbeid og kostnad ifm. dette. Og jeg kan sikkert ikke "ta" han som støper på dette heller:-).

Jeg satser på at han gjør dette mer nøyaktig (etter pålegg fra meg) når jeg nå skal få han til å støpe finplate til kjellerbod under garasje. Denne skal også pusses skikkelig.
   #3
 451     Stavanger     0
Hei,

Det er krav som følger slike jobber. Kan ikke si hvor, men ring et annet firma og spør der. Hadde selv avvik som var mindre enn dine, men der måtte dem komme å rette opp.

Gjør du det selv så les nøye det han skriver om avrettings masse. For det stivner sykt fort når det er "høy" overflate temperatur.

Selv ville jeg satset på reklamasjon Smile
   #4
 5,188     Østlandet     0
Hvis dere har blitt enige på forhånd om at gulvet ikke skal pusses så har du vel fått det du bestilte? 13 mm er lite på 100 kvm.

Hvis du ønsket bedre toleranse så er ikke det gratis heller.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 651     Sunnmøre     0
Jeg tror ikke det er så mye å klage på akkurat:-). Man lærer stadig vekk og jeg ønsker bare litt innpill så man vet bedre hva man skal forvente.

Det er nok heller snakk om forskjell i forventninger når man har dagens laser system og vi skulle nok i etterpåklokskapens navn kanskje bedt om en bedre toleranse på forhånd. Tror mye hadde vært gjort om de bare hadde brukt 15-30 minutter ekstra under støpingen. Da hadde vi kanskje spart oss for behov til avrettingsmasse i ettertid.
   #6
 5,188     Østlandet     0
Jepp.  Smile
Signatur
   #7
 1,185     0
Husleverandøren vår krevde at betongplata hadde et maksimum avvik på +/- 0,5 cm, altså max 10 mm. Plata ble flat nok til å legge ullpapp og parkett rett på gulvet.

   #8
 425     0
Normalt for betongstøp er så vidt jeg husker en planhet på +/- 25 mm for hele golvet. +/- 8 mm over 2 m og +/- 5 mm over 1 m. Så jeg vil påstå de har holdt seg innenfor det en kan forvente.

  (trådstarter)
   #9
 651     Sunnmøre     0
Jeg har nå fått tak i Byggforskdetalj 520.008 fra januar 2009.

Denne opererer med planhets toleranser PA, PB, PC, PD og PE (ihht. NS 3420-1).

PB er normalkrav til parkett og fliser:
+/-10 mm hele flaten
+/-3 mm over 2 m
+/-2 mm over 1 m
+/-1 mm over 0.25 m

PC er normalkrav til innvendig panel, puss og platekledninger:
+/-15 mm hele flaten
+/-5 mm over 2 m
+/-3 mm over 1 m
+/-2 mm over 0.25 m

PD er normalkrav til betong, utvendige fasader, og yttertak:
+/-25 mm hele flaten
+/-8 mm over 2 m
+/-5 mm over 1 m
+/-3 mm over 0.25 m

Samtidig opererer dette databladet med retningstoleranser RA, RB, RC, RD og RE:

RB er normalkrav for dekker:
+/-7.5 mm over 5 m
+/-1.5 promille 2-5 m
+/-3 mm under 2 m

RC er normalkrav for innervegger:
+/-15 mm over 5 m
+/-3 promille 2-5 m
+/-6 mm under 2 m

RD er normalkrav for utvendige flater:
+/-25 mm over 5 m
+/-5 promille 2-5 m
+/-10 mm under 2 m

Siden innerveggene skal settes på den støpte platen så burde vel platen strengt tatt iallfall tilfredsstille RC. Litt hvordan en regner så ligger vel resultatet vårt på grensen av denne og kanskje så vidt utenfor på korte strekker.

Uansett blir det for dårlig til å klare krav til parkett oppå så da må det nok flytsparkles e.l.

Håper dette kan være nyttig info til andre ogsåSmile
   #10
 425     0
Du missforstår. R(A-E) er en retningstoleranse. Dvs koordinat eller mål på en tegning.
F.eks: En plate på 12 x 12 m har de etter PB toleransen lov å støpe 12,0075 m x 11.9925 m

P(A-E) er planhetstoleranse altså hvor plant (eller i vater om du vil) noe er.
PD er normal kravet for planheten til betongen.