6,210    6    0  

Etterisolere, vind tetting samt skifte kledning selv

 451     Stavanger     0
Heisann godt folk :)
Vi har et større prosjekt på gang, som selvfølgelig blir mye dyrere enn beregnet. For å spare penger vurderer vi å gjøre en del mer selv enn planlagt. Huset skal bygges ut med kjeller 5 m i lengderetning, skifte tak (takstein til Derbigum eller lignende), sette inn noen ekstra vinduer, etterisolere 10 cm (huset er bygget av 4" stenderverk i 65), skifte kledning til Møre Royal og bygge ut inngangs partiet en smule (ca 6m2)

Det jeg vurderer å gjøre selv står i overskriften.

slik jeg tenker så river jeg all kledning og lekter inn til papp/asfaltplater, så på meg 2x2" lekter liggende, 5 cm glava, så 2x2" stående lekter nye 5 cm glava, vindsperre, museband, lekter og ny kledning. Er jeg inne på noe her? Rundt vinduer er jeg usikker, samme i "kassen" på toppen, ser for meg at jeg venter til taket er ferdig med å ferdig stille der.

Til slutt kan jeg si at dette er et hus på 8x10 meter med saltak, en etasje + kjeller, loft er kald loft

Håper på gode oppklarende innspill :)På forhånd takk

   #1
 218     Haugesund     0
Jeg hadde tatt ut alt inklusiv gammel isolasjon.
Og ikke for å virke eplekjekk....men når du er såpass usikker på det fundamentale i oppbygging etc hadde jeg fått snekkerene som skal bygge for deg til å skissere hvordan det skal gjøres. Spør om de kan være konsulenter med et honorar etc  Wink
Var nettopp å så på en hytte hvor alt i følge prospektet skulle være nytt av kledning og isolasjon. Det så knallbra ut, men da jeg lyste inn i takutstikket så jeg rett inn i toppen av isolasjonen som var åpen...og som ikke det var nok. Hele hytta var kledd med plast, slisser og så en nydelig vilmarkspanel. I bunn var isolasjonen stappet godt sammen og plasen dratt godt under. Rundt vinduene var det åpent inn til noe som lignet isolasjon uten noe form for sperre.
Dette var gjort av en snekkerkyndig eier...i følge megler.
Det jeg prøver å si er at man skal vite hva man holder på med ellers blir det fort vått og utrivelig.
Signatur
   #2
 1,596     0
Dette er egentlig ikke så vanskelig, men det må selvfølgelig gjøres riktig. Det nytter ikke å spør en tømmermann her og en tømmermann der; min erfaring er at man da får like mange ulike tilbakemeldinger og løsningsforslag som personer man snakker med. Kunsten blir da å plukke ut de gode faglige rådene fra de dårlige.

Kjøp likegreit hele boksamlinga til SINTEF byggforsk, evt boka Trehus og Etterisolering. Her har man i det minste 1:1 konkrete råd og per-aksepterte løsninger. Følg de konkrete løsningene/rådene her; og bruk alternativt byggebolig som en god støttespiller. Her får man også en kombinasjon av gode og dårlige råd, men de verste og mest useriøse plikt fort plukket ut og diskutert sønder og sammen...  ;D

Skal selv i gang med samme jobben som dere etterhvert; og tro meg - det har vært mange gode og dårlige råd rundtforbi. Jeg satser på å følge TEK10 mtp 100% tett dampsperre innvendig, samt balansert ventilasjon, vinduer med 1,0 i U-verdi og vindtetting. Så jeg vil så absolutt si at dere er inne på noe; men les litt i bøkene og illustrasjoner der først!
  (trådstarter)
   #3
 451     Stavanger     0
Takker for tipset shaukaas:). Var pga sånne som deg jeg skrev inn her. Hvor får man kjøpt disse bøkene. Og hvoror velger du balansert ventilasjon? Ingen av de firmaene vi har hat til å se på jobben mener det er en nødvendighet. Hva er budsjett på ventilasjon?
   #4
 1,596     0
Balansert ventilasjon er nok sånn sett aldri "nødvendig", men min vurdering er at jo mer isolasjon desto større er faren for fuktproblemer da mindre varmetap resulterer i dårligere uttørking. Dette krever igjen "tett bygg". Samtidig ser jeg ikke vitsen i å ta en stor og svært kostbar renoveringsjobb med en masse kuldebroer/trekk fra ventiler rundtom. Da vi er pollenallergikere ser vi dessuten frem til å gå filtrert inneluft + fordelen med å alltid ha ventilasjon; ikke bare de dagene det blåser...

Det er imidlertid ikke bare fordeler med balansert ventilasjon, foruten at det både bruker endel strøm og krever tilsyn og vedlikehold. Synes imidlertid at fordelene oppveier for ulempene...


Ventilasjonsanlegget har jeg fått pris på ca 45' inkl alle deler. Montering og prosjektering har jeg tatt selv, samt tegnet alt i Sketchup (samt fått leverandøren til å "godkjenne" dette.)


I tillegg satser vi på vannbåren varme i alle rom, samt solfangere og luft/vann varmepumpe. Solfangere mest for moro skyld; ser ikke for meg noe økonomi rundt dette. Det blir også smarthusstyring, men utelukkende kun fordi jeg har lov til å ta det elektriske i egen bolig og min egen interesse for denslags. Her er det neppe så mye å spare, bortsett fra at energibruken muligens blir noe lavere som følge av "smart" styring av varme, ventilasjon og lys. All belysning skal over på LED, bortsett fra de flotteste designlampene... ;)

Bøkene kan kjøpes direkte fra SINTEF byggforsks bokhandel, evt en hvilken som helst bokhandler (bokkilden.no f.eks) eller rett og slett lånes på biblioteket! :-)

Tatt i betraktning av at vi har vært på boligmarkedet i ca 3 år og at prisene her i byen er helt hinsides; håper vi å få uttelling for renoveringsjobben i form av en solid verdiøkning. Vi har selv latt være å by på mange "nyrenoverte" hus på grunn av halvslett arbeid og dårlige tekniske løsninger. Det tar naturligvis mye ekstra energi og tid for å få dette 100%, men jeg synes ikke alternativet med "overflateoppussing" er reellt. Har bodd i sånnt før, vil ikke tilbake!
   #5
 218     Haugesund     0
Nå var det ikke meningen å virke som en surmaga festbrems, men etter å ha sett på et femtitalls hus i løpet av de siste to årene står det veldig tydlig for meg at mange har hånverkerangst. Jeg spør håndverkere og det går stort sett greit på mine prosjektet. Noen svar samsvarer ikke med Sintefs anbefalinger og da sier det seg selv.
Men guddbevarrremegvel hvor mye rart det er å se. Pågangsmot, hammer og sag kan gjøre underverker men jaggu kan det ødelegge og.  Uansett...lykke til med prosjektet og nyt varmegevinsten.
Signatur
   #6
 1,596     0
Så absolutt enig med dine betraktninger! Man bør nok kunne håndtere "hammer og sag", før man egenhendig hår på et slikt prosjekt for å si det sånn...

Det verste jeg ser er uansett " lag-på-lag" oppussing som så mange driver med. Det er ihvertfall en skikkelig "turn-off" for min del... Smile