784    4    0  

Fukt i tak i innredet rom mot kaldloft

 6     0

Vi har fått fukt i taket på 2 rom i omtrent samme tidsrom. Huset er vertikaldelt rekkehus med nabo på begge sider. Begge rommene er bygd opp på samme måte
- Deler en og samme yttervegg
- Tak mot kaldloft
- Konstruksjonen er som følger: Gipstak - Dampsperre - Isolasjon - Kaldloft

Vi oppdaget først at taket ble misfarget på enkelte steder nært ytterveggen. For noen dager siden var det vanndråper på innsiden av taket(!?).

Vi har hatt perioder med mye regn tidligere i sommer, vi har ikke sett noe til fukt da. Først nå som temperaturen har sunket til nær 0 i noen dager, har det kommet fukt. Vi oppdaget ikke noe fukt i fjor vinter..

Jeg har åpnet opp taket på et av rommene delvis for å undersøke. Jeg legger merke til fem ting:
1. Det er flekkevis med isolasjon over dampsperren. Dette er sannsynligvis fordi det er vanskelig å komme til så langt ut på kaldloftet.
2. Det er noen hull i dampsperren. Et av dem klarte jeg å lage når jeg åpnet taket, men det er 4 andre hull som var der fra før.
3. Gipsen er ikke misfarget på andre siden. Dvs den er kun misfarget på den siden som vender inn i rommet.
4. Gipsen virker uforholdsmessig kald ved berøring. Jeg har ikke noe hold i denne påstanden, men tenkte det kunne være nyttig å nevne.
5. Isolasjonen på oversiden av dampsperren ser og kjennes ut til å være tørr.

Hvorfor har jeg fått fukt på innsiden av gipsen? Er det på grunn av manglende isolasjon og hull i dampsperre at jeg får kondens på innsiden? Hvis dette er tilfellet, burde det holde å reparere hullene i dampsperren og isolere. Jeg kan ikke isolere så mye, da dette er helt ytterst i konstruksjonen, og det kan forhindre utlufting på kaldloftet.

   #1
 635     Gjøvik     0
Ut fra det du skriver så høres dette ut som kondensering inne i rommet. I prinsipp så tre ting som hjelper.

  • Senke luftfuktighet i rommet (montere ventiler / ventilasjon)

  • Øke temperatur på lufta (fyre mere)

  • Øke temperatur på overflater ( utbedre isolering / fjerne kuldebroer)  


Siste redigering: Tuesday, October 27, 2015 9:08:42 AM av Isoteks
Signatur
TSt
   #2
 13,730     0
Hvis det ikke er isolasjon over (deler av) dampsperren vil jo dampsperren bli så kald at det vil kondensere på innsiden av denne der luftfuktigheten er høy (I allefall når temperature bak platen blir lik utetemperaturen. Så selv om dampsperren hadde vært helt tett vil dette kunne bli veldig vått. Klarer en ikke å legge i isolasjon må en rive så mye en må for å få lagt i dette og bygge opp på nytt igjen. Pass på å ikke tette igjen luftespalte ut mot tak, er det difusjonstett taktekking må det være lufting under.
  (trådstarter)
   #3
 6     0
Takker for svar. Det høres veldig fornuftig ut.

Da er det vel bare å sette i gang med å rive fukskadet tak, reparere dampsperren og isolere så godt som mulig uten å ødelegge sirkulasjon.

Utfordringen er at det er vanskelig å komme til med isolasjon fra loftet. Men med støvmaske, godt lys og god musikk, så burde det vel gå bra.
HSt
   #4
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Har du nede takplater så er det lettest å isolere nedenifra før du setter opp nye, du bruker "avstandsholder" i form av asfaltplate/"spesial papplater" (Er det ikke Isola som har disse) til å oppnå rikitg luftespalte.  Isolasjonen puttes på plass og deretter plast og takplatene (gjerne lekter før platene så skader du ikke plasten når du fester dem).