353    5    0  

Hvordan dimensjonerer man utkragende bjelkelag?

 3     0
Heihei! Første tråden fra min side, etter lesing jevnt å trutt i årevis😄

Har et anneks på gang, som er løftet opp over bakken, se tegningen. Sitter å regner på dimensjonering av bjelker og stendere utifra Byggforsk anvisninger 520.222 og 520.233. Bjelkelaget i gulvet skal dimensjoneres for å ta opp lasten fra tak og vegger og så hvile på 2 HEB dragere. Hva blir dimensjonerende last for bjelkene egentlig?? Hvordan regner man sånn utkragning? 

Syns dette er veldig gøy og håper håper på svar😋 Takk.

Hvordan dimensjonerer man utkragende bjelkelag? - IMG_2912.jpeg - PerF

TSt
   #1
 13,730     0
Hvorfor må en ha så mye utkraging på bjelkene på tvers ? Kan en ikke øke "sporvidden" på stålbjelkene under.

Men ellers er ikke utkraging alltid noe problem. Konstruksjonen kan bli stivere når en har med noe utkraging siden gulvet ikke lenger bare har opplegg i hver ende.

Men 10 m spenn er heftig hvis jeg tolker tegningene rett. Hva slags opplegg skal det være inne ved betongveggen ?

Jeg bruker statikk boken og hjelp fra et enkelt dimensjonerings program når jeg har gjort dette selv når det ikke er dette jeg vanligvis arbeider med.
  (trådstarter)
   #2
 3     0
Hei TSt!

Jeg har interesserte meg for 1m utkragning fordi jeg syns det bærer opp bygningsvolumet på en grei måte, estetisk og praktisk. Perfekt om det er sånn som du beskriver med at "konstruksjonen an bli stivere...". Jeg har tenkt på å sveise fot som skrues til betongveggen. Fint du nevner en bok, skal se. Ang program så har jeg lett i App Store og slikt men ikke funnet noe bra enda. Vet du om noe program man kan kjøpe eller bruke rett i nettleser uten å ha profesjonell lommebok??
wth
   #3
 267     NA     0
Ser ut til at du har symmetri i bygget. Da blir lasten på hver bjelke ganske enkelt halvparten av totallasten. Flatelastene (kN/m2) gjøres om til linjelaster (kN/m) også bruker du tabeller eller for å finne rette bjelker. Husk å regne bruddgrenselast dersom tabellen bruker det.

10 m er langt for stålbjelker, så spørs om du kan bruke byggforsk direkte. Pass også på nedbøying.
  (trådstarter)
   #4
 3     0
Skal vi se Wth, det er de gule bjelkene jeg vil dimensjonere, blir 17stk hvis c/c600.
wth
   #5
 267     NA     0
Aha, da missforsto jeg. Men du må fortsatt gjøre flatelastene om til linjelaster. Også multiplisere med 0,6m for å få punktlast ned på hver bjelke i bjelkelaget.

Til slutt har du en trebjelke med jevnt fordelt last fra egenvekt og nyttelast på gulvet, og 2 betydelig større punktlaster i endene.
I dette tilfelle bør du regne både med og uten variable laster, snølast kan f.eks. være gunstig med tanke på nedbøying, men dimensjonerende i bruddgrense.

Du finner ikke tabeller for dette i byggforsk, så må regne for hånd eller bruke bjelkeprogram for dimensjonering.

Tips er å få hele treleveransen beregnet og levert av en takstolleverandør...