221    9    2  

Isolasjon kjeller

 11     0
Hei

Kjeller fra 98. Ny drens og Thermodren 100mm opp til terreng nivå. Foreløpig ingen isolajson over terreng. Det kommer til våren, 50mm jackon super eps. Vegger i betong.

SINTEF :

- 50 prosent av totalt isolasjonstykkelse UNDER terreng bør være utvendig. Over terreng kan man ha mer.

- Isoler bak stendere og sviller

- Sørg for god lufttetthet, ventilasjon og varme

Så i mitt tilfelle kjører jeg 10cm rockwoool hele veien.

Casen er :

Jeg har 50-60 meter med yttervegg som jeg har revet av gamle plater og tatt ut gammel isolasjon. Stenderverket er satt opp i 48x98 og står 4-5 cm fra betongvegg. Treverket ser veldig tørt og fint ut, så å rive alt dette er uaktuelt.

Men..

Om jeg isolerer med 10cm Rockwool inntil betong vegg vil jeg få et luftrom mellom isolasjon og innvendig kledning. Er dette problematisk ? 

Luftrom mellom betongvegg og isolasjon har jeg skjønt ikke er bra. Skal ikke bruke dampsperre.

Se bilde 

Isolasjon kjeller - D2343A13-700D-45BD-9E37-562F59B8B610.jpeg - Gunnddeers

SINTEF viser ikke akkurat denne varianten i sin bok, men har en lignende variant der det ikke er isolert utvendig. Der kjører de 5cm isolasjon under terreng og mer over terreng. Her vil man da også få et luftrom mellom isolasjon og innvendig kledning. Men ikke hele veien, kun under terreng. Se bilde 

Isolasjon kjeller - DA5DE941-0BB4-429D-8F8E-1B354BC6D9C3.jpeg - Gunnddeers

What to do ?

Isolasjon kjeller - 07FB1245-CA9D-49AC-A968-F7F2A7C6732B.jpeg - Gunnddeers

   #2
 419     Søgne     0
Grunnen til at det skal være mer isolering utenfor enn inne er at hvis den er tykkere inne, så varmes ikke betongen opp i særlig grad, og derfor blir en kald del som har lite nytte av utvendig isolering. Samt at kalde deler i kontakt med varm inneluft kan skape kondens.. Da man ikke bør ha plast inne i kjeller under bakken.. Når man bruker mest isolasjon utvendig, og minst innvendig, er det med å holde en viss varme i betongen, og man får da utnyttet isoleringen bedre... Betongen i seg selv isolerer ikke veldig bra.
Og som du skriver bør man ikke ha stor åpning mellom betongen og isolasjonen, da man da kan få mye trekk i mellomrommet... Noe som ikke er så gunstig... Men det kan gjøres i eldre kjellere hvor det ikke er isolert utvendig, og gjerne med mye vanntilsig i mur feks.. Da kan man skape egen lufting mot betongveggen, og sette opp vegg 5-10 cm innforbi med plast på baksiden, for å beskytte veggen mot fukten.. Men da viktig å ha god lufting bak, slik at fuktig luft kommer ut..
Signatur
HSt
   #3
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Fukten i denne spalten kondenserer normalt nederst og fukter opp isolasjon og stender/bunnsvill så det kan gå ordentlig galt med mugg o.l
  (trådstarter)
   #4
 11     0
Det går bra.

LHStFukten i denne spalten kondenserer normalt nederst og fukter opp isolasjon og stender/bunnsvill så det kan gå ordentlig galt med mugg o.l

Synspunkter Bluesman ?
Skal nevnes at denne veggen tidligere har stått fullisolert innvendig, altså 15cm isolasjon innvendig. Ingen isolasjon utvendig. Forhudningspapp mot betong. Tapetserte og malte sponplater. Masse luftlekkasjer i toppen av veggen. Toppsvill er festet i panel i himling. Skyggepanel. Varm luft hadde fri tilgang til betongveggen igjennom sprekkene skyggepanelet gir. (Har nå tettet her)
Null antyding til mugg, sopp eller annet lort etter 20 år.
Men vil nå gjøre det etter boka, og er litt i tvil om spalten mellom isolasjon og innvendig kledning kan by på problemer.
   #5
 1,749     Norge     1
Så lenge isolasjonen ligger helt inntil muren vil det gå bra. Det er motsatt at det kan gå galt. Altså luftspalte inntil muren.
Beviset har du jo på hatt i 20 år.

TSt
   #6
 13,730     0
Det kan gå bra men har absolutt ingen garanti for det.  Uten isolasjon ute og mye inne kan det gå veldig galt  men er en heldig så går det bra men problemet er at en kan ikke vite dette på forhånd. Evt skade kan også utvikle seg veldig inne i veggen før det blir oppdaget.  Så bryter en regel om et 2/3 deler av isolasjon bør være utvendig så må en begrense isolasjonen inne til 50mm for å være sikrere. Da holdes temp på murveggen innenfor forhåpentligvis så høy at det ikke kondenserer her.  

Det som er helt galt er luftespalte inn mot muren bak isolasjonen.  Så det skal en aldri ha unasett. 
   #7
 254     1
Hvis du allerede har 100mm under bakkenivå utvendig så har du vel ikke så mye å vinne på å ha 100mm innvendig. Jeg hadde kun 50mm innvendig og 50mm utvendig (fikk så vidt tvunget entreprenøren til å gjøre det utvendig, selv om han syntes det var tull i 2009), og jeg har en veldig god kjeller jeg er superfornøyd med. 100mm utvendig må jo være veldig bra, i tillegg til de 50mm inne mot muren. Ekstra viktig siden du har trestendere, skulle jeg tro (jeg valgte stålstendere).

  (trådstarter)
   #8
 11     0
Hvis du allerede har 100mm under bakkenivå utvendig så har du vel ikke så mye å vinne på å ha 100mm innvendig. Jeg hadde kun 50mm innvendig og 50mm utvendig (fikk så vidt tvunget entreprenøren til å gjøre det utvendig, selv om han syntes det var tull i 2009), og jeg har en veldig god kjeller jeg er superfornøyd med. 100mm utvendig må jo være veldig bra, i tillegg til de 50mm inne mot muren. Ekstra viktig siden du har trestendere, skulle jeg tro (jeg valgte stålstendere).


Ja du sier noe. Kanskje bare kjøre 5cm hele veien opp! Da holder jeg meg hvertfall innenfor 50% kravet.
Men da blir det luftrom mellom isolasjon og innvendig kledning, men hører at dette ikke har noen praktisk betydning.

Har som sagt 100mm under terreng og skal isolere med 50mm super eps til våren. Den skal i teorien isolere som en 60mm plate. Har ikke plass til mere grunnet panelet utvendig.

Så da blir totalen 15cm under terreng og 11cm over terreng. Bør vel ikke fyre for kråka da vel ?

Hva har som kledning på veggen ?
Damsperre ?
Betongvegger ?
   #9
 254     0
Over bakkenivå innvendig kan du ha 10cm.

Du skal ikke ha dampsperre under bakkenivå. 

Jeg hadde Hunton 60cm plater, som ligner på MDF, men som skal være litt bedre enn MDF med tanke på fukt (er kun sammenpresset tre/sevje).

Jeg lagde og en liten ventil/netting ved en innedør sånn at eventuell fukt skulle få komme ut, men tror det var mest fordi jeg ikke stolte på at utvendig drenering skulle bli 100% med de hastverksfolkene som jobbet med det, samt noe jeg leste da.

Byggforsk viser jo luftspalten mot innerpanelet, så det er gode greier.