234    5    0  

Vanlig i gamle bygårder med lettvegg i betong?

 2     0
Hei,

Nå vet jeg ikke helt om "Konstrksjon" var riktig sted å legge dette under ettersom det handler om riving... 

Har tatt over min første leilighet og ønsker ta bort en vegg jeg var 90 % sikker på er en lettvegg. 

Tok bort en del av gipsveggen for å inspisere der det viser seg å være en betongvegg på ca. 7-8 cm. Hvor vanlig er det å bygge lettvegg av betong? Bygården ble oppført 1917-1919. 
Vet ikke om veggen er original, men kan se veggen står oppført fra en byggesak i 1973 (bilde vedlagt), samt snitt-/plantegninger fra byggesak 
gjeldende naboleiligheten, over. 

Jeg er fortsatt rimelig sikker på at veggen ikke er bærende. Noen som kan hjelpe meg bli enda sikrere? Og ettersom veggen er bygget med et kott antar jeg det er søknadspliktig å fjerne?

Plantegning fra 1973 (Veggen m kott, i midten, ønskes fjernet):
Vanlig i gamle bygårder med lettvegg i betong? - Skjermbilde 2021-07-18 kl. 18.55.45.png - grenvgenser


Plantegning av naboleiligheten (ingen tverrgående vegg):
Vanlig i gamle bygårder med lettvegg i betong? - Skjermbilde 2021-07-18 kl. 18.57.41.png - grenvgenser

Snittegning fra samme byggesak (Utvide enheten til loftet). Naboleiligheten nede til venstre er min:
Vanlig i gamle bygårder med lettvegg i betong? - Skjermbilde 2021-07-18 kl. 18.57.23.png - grenvgenser

Veldig takknemlig for innspill:)

  (trådstarter)
   #1
 2     0
Fant orginaltegningene. Samme som fra 1973, bare litt tydligere.
Vanlig i gamle bygårder med lettvegg i betong? - Skjermbilde 2021-07-18 kl. 20.47.09.png - grenvgenser

Er spiskammer sekundærareal, mon tro?
   #2
 5,432     Akershus     0
Har du sjekket at det virkelig er betong og ikke bare en pusset murvegg? I gårder på Torshov i Oslo, bygget i murstein og i samme tidsrom, er enkelte delevegger, antar lettvegger, bygget i en form for lettklinkervegger, som gjerne fikk navnet koksvegger fordi det var tilnærmet sort masse som kom frem ved riving eller boring. Bodde selv i en leilighet hvor slike vegger var skille mellom kjøkken og oppholdsrom, der disse veggene dannet et skille mellom rommene på nesten 1 meter brutto bredde og hvor det var bygget inn skap/spiskammer med dør vekselvis fra hvert rom. Mens resten av leiligheten besto av massive brede mursteinsvegger, var disse kun 10-15 cm tykke.

Kan ikke påstå at ingen av disse hadde bærende funksjon, men enkelte ble revet for å bedre romløsninger. Synes tegningene du viser til burde tilsi at bjelkelag går fra yttervegg og til neste tykke veggliv og de tynne veggene mellom disse bør da ikke ha noen bærende funksjon. Er det synlige gulvbord fra byggeår, vil de jo indikere hvordan bjelkelaget går.
jaf
   #4
 6,176     tromsø     0
I kjeller her fra 1960, vare det flere "tynne" murvegger. Men jeg oppdaget når jeg rev dem, at i taket var panel i taket gjennomgående. Det var ingen bjelker som ble støttet opp over takpanel. Så en murvegg kunne gjerne komme opp midt mellom 2 bjelker. Det eneste veggene "hold" oppe var paneles i taket. Så vegger var satt opp , etter at huset var tett. Og rørlegger ferdig. Det var ikke "ekte" betong, men noe som lignet leka, med 1000 vis av hull i. I 1919 hadde de sikkert bare mur.