5,670    12    3  

Råte i bjelkelag

 164     0
Pusser opp leilighet i bygård fra 1912, og i går fjernet jeg rågulvet i stua. En kompis som var med og hjalp meg begynte å stikke kniven i bjelkene og sa "eh.. ikke for å være kjip altså.."
Gulvbjelkene har noe råte. Det varierer litt hvor mye, men stort sett kan jeg stikke kniven inn 1 cm før jeg kommer til friskt tre. Spennet i stua er 4,4 m langt fra yttervegg til innervegg og leiligheten er 7,7 m lang. Bjelkene er jo kraftige, og det er ikke sikkert at det er så ille, men det må bedømmes av fagkyndig.

Jeg ringte styreleder i sameiet som sa at bjelker mellom etasjene var fellesareale og skal derfor dekkes enten av forsikring eller sameiets driftsutgifter.

Han bad meg ringe forretningsfører, som sa at forsikringen ikke dekker dette men at vi burde få inn en fagkyndig for å se på omfanget. Forretningsfører kan ikke bestille dette uten ordre fra sameiestyret. Men når jeg spør styreleder om han kan bestille fagkyndig sier han bare at de "pleier å få inn et gratis anbud" på slike saker, og "hva koster det da?" og jeg må mase på ham for å få ham til å bestille dette.
Han vil altså få inn en gratis bedømmelse, mens jeg vil få en mest mulig kompetent fagkyndig til å bedømme dette.

Hva ville dere gjort?

jaf
   #1
 6,176     tromsø     1
legg ut noen bilder av bjelker her, mange kyndige her.Råte mellom 2 varme etasjer? Godt mulig at bjelken var litt sliten ved montering i 1912...
  (trådstarter)
   #2
 164     0
Skal få lagt ut bilder i kveld. Bjelkene er 20 cm høye og 15 cm brede. Snakket med en takstmann som sa på generelt grunnlag at med så tykke bjelker og 1 cm råte i ytterkant kan de vare i mange år til.

Grunnen til råten var at bjelkene er murt inn og får fuktighet fra muren.
   #3
 379     Lillesand     0
6x8 gitt.. ikke småpæler det nei. Hvor tett sitter de?
Signatur
   #4
 598     0
Bare å researche etter tømrere med kompetanse innen rehab da, få tak i 3-4 stykk å inviter dem på befaring så hører du raskt hvem som har peiling eller ikke, så får du priser du kan levere. Slik jeg har erfart pleier sameiet å ta seg av denne delen..men godt mulig folk gjør det forskjellig Tongue Er jo strengt tatt bedre om du gjør det selv, å kan styre det enn at sameiet velger billigeste og blir en ekstra omvei med kommunikasjon.
  (trådstarter)
   #5
 164     0
Plasson: Ja det er kraftige bjelker, en tømrer fortalte meg at det er høyden som gir bæreevnen, men før var man ikke klar over det og brukte både brede og høye bjelker.

Two_82: men problemet er at det ikke er sikkert at det trengs utbedring, og når man får en håndtverker på gratis befaring ønsker jo han såklart å selge en reparasjonsjobb. Spør du en bilselger om du trenger ny bil tror jeg du vet svaret.
Kynisk sett kunne jeg da bare latt sameiet betale for reparasjonen, men vi har fra før altfor høye felleskostnader, og nå forstår jeg hvorfor..

Har ikke fått tatt bilder, men de kommer Smile
Har snakket med flere takstmenn, flere har sagt at de ikke trenger å komme på befaring siden 1 cm tørr råte (gammel skade) i så store bjelker ikke går ut over bæreevnen. For å sikre meg kommer det en takstmann i dag for å se på det.
jaf
   #6
 6,176     tromsø     0
Du kan jo sikkert legge inn noen 2x8 når du først har gulvet oppe. Koster ikke mye og kan gjøre gulvet stivere.ikke noe en søker om, det er bare vedlikehold inne i gulv.
  (trådstarter)
   #7
 164     0
Takstmannen var optimist, det var bare å legge gulv.
Så jeg skrur inn 36x98 på hver side for å avrette. Det stiver nok av noe, men 2x8 hadde kanskje vært bedre.

Det var 9,8% fukt, og han mente det var først ved 20% det var problematisk.

Men han var ikke imponert over sameiet, delvis av samme grunn som meg, og delvis fordi fasaden er så hullete som den er. Så han mente at om ikke fasaden ble fikset ville alle gulvbjelkene, i alle etasjer, etter hvert skiftes.


Råte i bjelkelag -  - Rocke-RolfRåte i bjelkelag -  - Rocke-RolfRåte i bjelkelag -  - Rocke-Rolf

jaf
   #8
 6,176     tromsø     1
Hvor kommer fukten fra? Det er om sommeren fukt er et virkelig problem Alle hus er tørre, så lenge det er frost ute. I eldre hus, er det ofte gjenbruk av materialer. En 100 år gammel stokk,blir ofte brukt om igjen. Det kan være spiker, maling og råte som avslører at materiale er "gjenbruk".
  (trådstarter)
   #9
 164     0
Fukten kommer utenfra, fra ytterveggen som er av teglstein med murpuss utenpå.
jaf
   #10
 6,176     tromsø     1
Eller sagt på en annen måte. Fukten er i varm luft inne i huset. Huset har ikke plast....og når den varme fuktige luften blir kjølt ned i møte med nedkjølt teglstein og murpuss, som er potte tett: Så kondenserer fukltighet og renner tilbake i konstruksjonen. Er tempraturen under 12 grader, så kondenserer fukten. Er det ventiler i teglstein/pussen? Prinsippet er det samme en ser innerst i et kjøleskap.