416    10    1  

Tåler terrassen et spabad?

 2     0
Hei,

Jeg skal bestille et spabad på 230x230 som med vann og 6 personer vil gi en belastning på ca 450kg/kvm. Terassen som denne er tenkt å stå på er bygd med 48x198mm cc60 som bærende bjelkelag og terrassebord 28x120mm. Bjelkelaget hviler i forkant på steinheller med 2m mellomrom og i bakkant på en 48x98mm «lekt»veggmontert med bolter til grunnmur. Terrassen er 290cm dyp og det er ingen søyler eller fundament foruten i for og bakkant.

Vil dette holde? Hva foreslås evt av utbedrende tiltak?

   #1
 229     1
Trenger nok en tegning for å kunne hjelpe.
En bjelke på 48x198 med spenn på 290cm tåler punktlast på 390kg på midten. I praksis kommer du neppe til å sette badekaret på midten, og den kommer nok til å ha føtter som står litt unna midten av karet. Tegningen din må vise hvor føttene (trykkpunktene) på karet kommer i forhold til bjelkene. Karet gir neppe en jevnt fordelt flatelast, derfor trenger man å vite punktlasten ved hvert av disse trykkpunktene. Ved litt uheldig plassering kommer hele lasten på to bjelker.

Det man må tenke på her er om terrassedekket er solid nok til å flytte lasten bort til bjelkene i bjelkelaget? Neste blir om bjelkene tåler lasten. Og til slutt, tåler bjelkene som holder bjelkelaget oppe denne lasten?

450kg/m2 tilsvarer snølasten som er dimensjonerende i store deler av landet. Så hvis du tar høyde for å ikke ha karet fullt av vann, under et lokk dekket av 4meter snø, burde dette ikke være noe problem om terrassen er dimensjonert for denne snølasten. Men det er mye rart av terrassekonstruksjoner, så ikke ta for gitt at terrassen tåler oppgitt snølast.

Snølasten terrassen din burde tåle finner du her:
https://www.snofangerkroken.no/sider/lastkalk7.php
  (trådstarter)
   #2
 2     0
Karet vil plasseres slik at det hviler på 3 av bjelkene og karet har flat bunn, nettopp for å få jevn flatebelastning. Ser av snølasttabellen du linker til for Oppland/Gausdal at det skal være dimensjonert for 6.5kn/kvm. Tolker jeg det da riktig at bjelkelaget i seg selv er solid nok? Dersom jeg som ekstra forsikring legger noen steinheller under midten av spennet på hver bjelke, så bør det i allefall være tilstrekkelig? Skal se om jeg får laget en tegning...
HSt
   #3
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Flat bunn, det avhenger jo hva som er over den flate bunnen hvis det ligger XPS isolasjon over bunnplaten og vannbeholder hviler på dette er det jo jevn last, men det kan jo være en bærende konstruksjon så all vekt kommer ned på kantene selv om bunnen er flat
   #4
 229     0
Man kan aldri ta for gitt at en terrasse er bygget etter gjeldende snølasttabell. Hadde du satt karret på taket er sannsynligheten for riktig dimensjonering større. (Og konsekvensene om det ikke er det enorme.)

Det svake punkt på terrassen din høres ut til å være innfestingen i vegg. Man kan anta at hver skrue tåler 100kg (dvs treverket som skruen sitter i, hvis skruen sitter mer enn 2cm fra toppen, og 6cm fra enden av "lekten"). Utfra hvordan jeg tolker beskrivelsen bærer hver løpemeter av denne lekten lasten av 1,45m2 terrasse. I kun snølast betyr det 940kg. Så "lekten" din trenger altså minst 10 skruer pr løpemeter inn i grunnmur for å klare oppgitt snølast. Så bare ved å telle skruer kan du få en pekepin på om terrassen din er dimensjonert for oppgitt snølast.
   #5
 562     Nord-Jæren     0
Man kan anta at hver skrue tåler 100kg (dvs treverket som skruen sitter i, hvis skruen sitter mer enn 2cm fra toppen, og 6cm fra enden av "lekten").

Dette høres veldig konservativt ut dersom det er snakk om ekspansjonsbolter av en viss dimensjon (f.eks. M12+) som sitter tilstrekkelig dypt, men er enig med deg i konklusjonen om at det kanskje hadde vært gunstig med flere bolter for å være sikker.

Hva med f.eks. et 3m langt U80 (UNP/UPE80), ev. vinkel-, stål som understøtter eksisterende innfesting mot grunnmur, med ekspansjonsbolter plassert der hvor terrassebjelkene hviler på eksisterende "lekt". Da får man tatt hele vekten i den enden (med god margin).

Resten tror jeg holder greit, men for å være på den sikre siden kan du jo investere i (eller låne) en laservater, og måle høyden på 5-6 punkter under bjelkelaget før, underveis, og etter du har fylt med vann første gang. Tre bøyer seg i hvert fall noen cm (på midten) før det knekker, så du har en god mulighet til å avbryte fyllingen om det skulle være underdimensjonert.
   #6
 229     0
Ja, større dim tåler mer. Mine tall er fra jeg regnet på spikerplater for noen år siden. Altså 5mm diameter.
Selv om M12 bolten tåler MYE mer, er det ikke så veldig mye større kraft som skal til for at treverket skal spjære. Det som kan øke styrken vesentlig om bolten har en stor skiv på seg og god kontakt inn mot en ru veggflate. Har man f.eks en 50x50x2 skive som man klarer å skru til så hardt at treverket komprimeres, vil bjelkens friksjon mot veggen bli ganske god.
   #7
 562     Nord-Jæren     0
Selv om M12 bolten tåler MYE mer, er det ikke så veldig mye større kraft som skal til for at treverket skal spjære. Det som kan øke styrken vesentlig om bolten har en stor skiv på seg og god kontakt inn mot en ru veggflate. Har man f.eks en 50x50x2 skive som man klarer å skru til så hardt at treverket komprimeres, vil bjelkens friksjon mot veggen bli ganske god.

Det er sant, og derfor er jeg enig i konklusjonen din om at noe bør gjøres for å sikre seg. Vil tro mitt forslag med en stålprofil som understøtter bjelken er bedre. Da får du nært all kraft tatt opp som skjærkraft i bolten, og der tåler en M12 ekspansjonsbolt mye mer enn hva som planlegges her.

   #8
 229     0
Ja. Understøtting er som oftest beste løsning, teknisk sett. Men ikke alltid estetikken er enig i en slik løsning.
   #9
 5,632     OSLO     0
det er ganske utrolig hvor "stiv" en terrasse faktisk blir, med tanke på alt som er skrudd sammen

vi skulle justere plattingen her hjemme for et par år siden, den har da en bære-bjelke boltet i grunnmuren, og en bæring på midten, og en bæring ytterst
hver bæring har typ 4 fundamenter mot bakken, og vi brukte justerbare sko

når vi skulle ordne tak over plattingen, la vi merke til at plattingen ikke lenger var i vater, det var faktisk motfall, "fall" mot huset
vi tenkte at det er jo enkelt og justere, vi har jo justerbare sko....

tror faktisk hele plattingen var i "friluft", dvs det var luft mellom alle bære-punkter.... var faktisk ikke mulig og rikke den, vi fikk den faktisk ikke justert

plattingen er vel ca 5x5m stor


poenget mitt, det er at en platting/terasse er ofte mye stivere/sterkere enn man tror

   #10
 229     0
Legger du et persisk teppe på plattingen din kan det hende den begynner å fly. Husk å filme hendelsen om du prøver.