11,027
16
3
Utforing/etterisolering av innvendige vegger. Prosedyre??
119
Fredrikstad
2
Bor i et gammelt hus uten noen form for isolering i veggene og ser at noe må gjøres. Tanken var å fore ut veggene med 2X4" for å få inn 10 cm isolasjon innvendig. Utvendig vil det også bli etterisolert når kledning/vinduer skal byttes om et år eller to.
I et av rommene skal vi etablere vaskerom og 2 av veggene er yttervegg i tømmer. Er det noe spesielt å tenke på her eller er det kun vindsperre, reisverk og isolasjon som gjelder? Hvor langt fra tømmervegg bør nytt reisverk settes?
I 2 av stuene er det "isolert" med 2 cm leire og så panelert. For enkelhets skyld så håpte jeg at panelet kan stå og fore ut 10cm også her. Samme prosedyre her?
I et av rommene skal vi etablere vaskerom og 2 av veggene er yttervegg i tømmer. Er det noe spesielt å tenke på her eller er det kun vindsperre, reisverk og isolasjon som gjelder? Hvor langt fra tømmervegg bør nytt reisverk settes?
I 2 av stuene er det "isolert" med 2 cm leire og så panelert. For enkelhets skyld så håpte jeg at panelet kan stå og fore ut 10cm også her. Samme prosedyre her?
Tenk på fremtidige energibehov og priser. Begynner du å kladde på dette, blir det kun det (kladding). Du vil få gjentagne problemer med råte/lufting og dårlig isolerende evne. Se bare på grunnmuren, du vil aldri kunne få fjernet kuldebroene disse steinene gir uten å skifte dem ut med moderne materialer som isoblokk e.l.
Mitt råd er. Kan du leve godt med den planløsningen dette huset har,riv en og en vegg, bygg totalt nytt etter moderne prinsipper, godt isolert reisverk eller mur. Da vil du kunne gjøre det meste uten å søke om lov, nabovarsler m.m.
Er du i tvil om planløsning/plassering m.m. , vurder å bygge nytt. I det lange løp vil du mest sansynlig tjene/spare enormt på et av disse alternativene.
Det er ikke nødvendig i det hele tatt å gjøre så omfattende arbeid som han sier. Du vil aldri tjene inn alt det koster deg å bytte ut alle tømmerveggene, verken i tid eller penger. Har selv et tømmerhus som er bygd i lik stil.
Her er det jeg ville ha gjort; La stenene ligge og isoler innen i fra, men ikke mere enn 5 cm. Vindsperre setter du på utvendig ikke nødvendig inne (smør på flesk). Utvendig legger du på så mye isolasjon som mulig uten at huset endrer fasong og legg på asfaltplater. Asfaltplater har en meget god isolerende evne.
Det er også lurt å fjerne panelet som ligger i dag når du først har muligheten, det er ikke så mye arbeid. Og leira kan jo bare ligge i krypkjelleren
Tømmerhus er i utgangspunktet varme hus, hvis du opplever det som kaldt kan det være at det trekker i huset, at det er for dårlig isolert på loftet eller lignende.
Hos meg ble det først revet ned til tømmeret både utvendig og innvendig for en grundig sjekk etter råte og fuktighet. Det fantes ikke.
Utvendig ble det så lektet ut og isolert med 5cm, montert 12mm asfalt vindtett, lektet ut til lufting og til slutt panel.
Innvendig er det isolert 5cm direkte på tømmeret, deretter satt opp nye innvendig vegger av 48x72mm (2"x3") som er isolert med 7cm. På den måten unngår man kuldebroer fra tømmeret. Innenfor der er det så diffusjonsperre og plater/panel.
Den samme fremgangsmåten ble gjort på et 100 år gammelt tømmerhus hos min onkel for ca 20 år siden uten at det har skapt problemer på noen måte.
Prøv også, som andre skriver, å få tømmerveggene så langt inn i konstruksjonen som mulig. Dette vil gjøre at tømmeret varmes opp og dette vil kunne bidre til å holde en jevn og god temperatur inne. Pluss du hindrer råte og fukt i dem pga kondens om de blir for kalde og veggen for tett. Ser ikke problemet med å isolere 10 cm på utsiden.
Hvorfor skal det bli råte og fukt i en tømmervegg fordi den er kald?
Jeg spør fordi jeg lurer. Veldig ofte her på forumet kommer det gode råd, men sjelden blir de godt forklart for HVORFOR det er sånn eller bør gjøres sånn. Å videreføre råd fra en fagmann er jo greit, men fagfolk er også uenige.
Jeg mistenker at et tips/råd man har fått i en spesifikk sammenheng blir videreført til alle situasjoner uten at vi egentlig vet om de er likestillte, eller?
Det er tynt med info rundt dette i Byggforsk, men jeg fant en som til en viss grad er relevant:
http://www.sintefbok.no/Download.ashx?bookId=884
En gammel tømrer jeg snakket med sa at jeg ikke måtte finne på å bruke fuktsperre. Det satte meg i gang med å søke info rundt dette. Og det jeg fant spriker egentlig i alle retninger. Men en ting ser alle ut til å være enige om: etterisolasjon skal i størst mulig grad ligge utenfor tømmeret.
Renoveringsprosjekt
Hageprosjekt