men ligg det ei betongplate under parketten, kan ikkje eg forstå at parketten ikkje blir kald da både parkett & betong leder varme.
Det er derfor jeg ba folk som ikke har peil på systemet å la være å synse, for dette er bare råsynsing det du kommer med.
Har du noen gang stått i nærheten av en god gammeldags vedovn og kjent at den varmer opp golvet rundt ovnen selv om resten av gulvet er kaldt?
En vedovn avgir noe strålevarme som er av samme type som de strålene disse listene avgir, dermed får du den effekten kontrollert utover hele rommet ogikke så sterkt og ukontrollert som rundt en vedovn.
Systemet er vannbåren varme som også varmer opp overflaten på gulvet.
At parkett og betong leder varme er vel ikkje råsynsing? Det er vel ansett som fakta som dei aller fleste vil vera enig med meg i trur eg...
At ein klarar å varme opp kun en millimeter av overflate av ein 15 mm parkett er reint vås. Kva er temperatur på resten av parketten då? Same som temperatur i grunnen hvis det er ei markplate?
Hvis du seier meg kva overflatetemperaturen er (den øverste millimeteren), og kva den er under parketten, skal eg seie deg kva temperaturen er i resten av parketten, og du skal sjå at den vert oppvarma den og......
Det er meget å regulere i forhold til all annen vannbåren varme. Snakk om noen få minutter for både oppstart og avslåing, til forskjell fra særlig nedstøpt gulvvarme som kan ha tregheter på opptil 8 timer (faktisk måling). Og overflatetempen på gulv, vegger, tak blir den samme. Du kan møblere som du vil for den stopper kulderaset fra vinduene, og av annen vannbåren varme er det kun radiatorer som gjør det.
En kan holde lavere romtemp enn med gulvvarme siden rommet har en jevnere overflatetemp enn med annen vannbåren varme. Det sparer en en god del penger på. Snakk om to til tre grader reduksjon og da kan de som har lyst til å sjekke hvor mye det utgjør i prosent på fyringsutgiftene.
En kan legge tepper, sacosekker på gulvet uten at det overhetes, noe som er et problem med vannbåren varme i gulvet.
Nå må du slutte å tulle Aasg! ja det finnes løsninger som er så trege som du sier, men det betyr ikke at gulvvarme i seg selv er tregt. Om du har fulgt med litt i tråder om varme, noe jeg vet du har, så har også du fått med deg at det er flere løsninger som eliminerer disse problemene du hevder her. Stikkord: lette konstruksjoner.
Dermed kan du fint få akkurat samme temperatursenking som med lister. En annen ting du ikke sier noe om er at varmelister er dyrere å installere enn gulvvarme, og at du må ha høyere turtemperaturer med varmelister noe som gjør at eventuell varmepumpe får lavere COP, og solfangere får redusert virkningsgrad. Så totalt sett vil nok varmelister føre til et vesentlig dyrere system enn gulvvarme lagt i en lett konstruksjon. Hvor stort problem er kulderas i moderne nybygg om jeg tør spørre? Det er null om huset er bygget etter forskrifter og du ikke monterer 3m høye vinduer. Tepper er ikke noe problem med vannbåren varme i lette konstruksjoner nei.
Ja varmelister er sikkert fint det, men det har sine negative sider det også.
At parkett og betong leder varme er vel ikkje råsynsing? Det er vel ansett som fakta som dei aller fleste vil vera enig med meg i trur eg...
At ein klarar å varme opp kun en millimeter av overflate av ein 15 mm parkett er reint vås. Kva er temperatur på resten av parketten då? Same som temperatur i grunnen hvis det er ei markplate?
Jeg har da aldri skrevet at parkett og betong ikke leder varme, lær deg å lese før du kommer med kritikk.
Jeg har heller ikke skrevet at det kun er den øverste millimeteren av parketten som varmes opp. Du må tydeligvis ha ting inn med teskje.
STRÅLINGEN varmer kun den øverste millimeteren av parketten, strålingen trenger ikke ned i parketten, videre oppvarming nedover i parketten skjer gjennom kontaktoppvarming.
Systemet påvirker ikke parkett termisk siden det er kun den øverste millimeteren av parketten som mottar strålingen og får en lunken temp
Her skriv du at det er kun den øverste millimeteren av parketten som mottar strålingen og får en lunken temp. Iom. at resten av parketten ikkje påvirkes termisk seier du at resten ikkje blir oppvarma, enig? Påvirkes termisk betyr at temperatur forandrer seg.
STRÅLINGEN varmer kun den øverste millimeteren av parketten, strålingen trenger ikke ned i parketten, videre oppvarming nedover i parketten skjer gjennom kontaktoppvarming.
Så du er langt om lenge enig i att resten parketten også varmes opp nedover....
En kan holde lavere romtemp enn med gulvvarme siden rommet har en jevnere overflatetemp enn med annen vannbåren varme. Det sparer en en god del penger på. Snakk om to til tre grader reduksjon og da kan de som har lyst til å sjekke hvor mye det utgjør i prosent på fyringsutgiftene.
Har du noe pålitelig dokumentasjon på dette med å senke varmen to til tre grader? En vanlig påstand i markedet er at du kan senke romtemperaturen med to grader ved gulvvarme sammenlignet med f.eks. panelovner, og du vil senke den ytterligere tre grader? Hvis utgangspunktet er 23 grader ender vi da opp på 18. Dette faller jo på sin egen urimelighet.
En kan legge tepper, sacosekker på gulvet uten at det overhetes, noe som er et problem med vannbåren varme i gulvet.
Dette er en kjent problemstilling ved bruk av elektrisk gulvvarme, men jeg har tilgode å høre at dette er et problem med vannbåren gulvvarme. Årsaken er generelt lavere temperatur i gulvet og bedre varmefordeling.
Systemet påvirker ikke parkett termisk siden det er kun den øverste millimeteren av parketten som mottar strålingen og får en lunken temp, til forskjell fra gulvvarme som enkelte parkettleverandører setter temperaturbegrensninger på for at garanti på parketten skal gjelde. enkelte gir ingen garanti på parkett som er lagt på gulvvarme.
Nåja, dette forutsetter nok at du har et godt isolert gulv. Jeg tviler på om mitt gamle kjellergulv ville blitt lunkent med slike lister.
OG når en etter 30 år ønsker å flytte på noen vegger i huset kan en montere ned varmelistene og flytte dem slik at en fremdeles kan regulere temperaturen individuelt for hvert rom. Med nedstøpt gulvvarme er det en håpløs affære. Eller så må en leve med at halve gulvet styres av temperaturen på soverommet og andre halve styres av temperaturen på soverommet.
Man kan jo alltids koble ut gulvsløyfene og montere slike fantastiske lister i stedet, hvis man på død og liv skal flytte vegger om 30 år. Sannsynligvis har jeg enten solgt eller overdratt kåken til noen andre på det tidspunktet, så det ser jeg ikke som noen nevneverdig fordel/ulempe for meg. I tillegg antar jeg (håper inderlig) at man om 30 år har kommet litt lenger enn i dag med tanke på systemer for husoppvarming.
For å slippe lange utvekslinger av synsinger fra folk som aldri har sett et slikt anlegg har jeg derfor kun holdt meg til ubestridelige fakta som kan verifiseres.
Javel...
Siste redigering: Wednesday, March 10, 2010 7:55:00 PM av EdgeMan
Signatur
Ekowell EVT752 med ekstra kurs for helårsvarme gulv og varming av forbruksvann. 90+130m energibrønner. 320m2 oppvarmet areal delvis fra 1973 og delvis nybygg 2010, hvorav ca 250m2 oppvarmet med vannbåren gulvvarme og resten med panelovner. Enervent TS300-S balansert ventilasjon. Strømforbruk 2014: 29376kwt totalt, hvorav 10622kwt til varmepumpe. Gangtid VP: 3467 timer.
Britax, du vet vel at jeg er dødlig seriøs, siden du krevde jeg måtte dokumentere det jeg hevdet om brann har de måttet rote rundt og plukke frem en masse rapporter fra lageret, og klarer jeg ikke dokumentere det jeg har påstått skal jeg selvsagt innrømme feil, og da har jeg lært noe også. Jeg sitter og dokumenterer påstandene mine hele dagen, så det er jeg vant til ;-)
ja det finnes løsninger som er så trege som du sier, men det betyr ikke at gulvvarme i seg selv er tregt. Om du har fulgt med litt i tråder om varme, noe jeg vet du har, så har også du fått med deg at det er flere løsninger som eliminerer disse problemene du hevder her. Stikkord: lette konstruksjoner.
Jeg sier ikke at gulvvarme i seg selv er tregt. Jeg skriver at listene er det kjappeste. Listene begynner å gi varme etter 2 minutter og full effekt etter 4 til 5 minutter. Ikke noen gulvvarmesystemer som klarer det, ikke i nærheten engang. Hvor lang tid bruker et gulvvarmeanlegg på å nå full varme i overflaten av parketten? Antar du kan svare på det siden du mener det med treghet er eliminert. Gulvlistene er kalde og uten effekt etter ca 3 minutter. Hvor lang tid bruker gulvet på å slutte å avgi varme. Rask reaksjon er det viktigste for både effektiv nattsenking og for å kunne tilgodegjøre seg for eksempel varme fra sola og for å redusere temperatursvingninger maksimalt. Det går det ikke an å nekte på.
Dermed kan du fint få akkurat samme temperatursenking som med lister.
Nei, ikke akkurat samme. No way. Om du hadde hevdet ”bra temperatursenking” skulle jeg ikke kommentert det, men samme er ikke mulig. Bare se på reaksjonstiden.
En annen ting du ikke sier noe om er at varmelister er dyrere å installere enn gulvvarme, og at du må ha høyere turtemperaturer med varmelister noe som gjør at eventuell varmepumpe får lavere COP, og solfangere får redusert virkningsgrad. Så totalt sett vil nok varmelister føre til et vesentlig dyrere system enn gulvvarme lagt i en lett konstruksjon.
Ja, listene er dyrere i innkjøp. Kvalitet koster Britax. Du får ikke Ferrari for prisen av Audi. Jeg kjører på ca 45 grader i listene og varmepumpa har nesten ikke fall i COP på den tempen. Knekken for fall ligger på 50 grader for den pumpa. Solfangere skal jeg ikke kommentere for de kan jeg ikke noe om, men det er kanskje 25 stk som installerer solfangere hvert år det er ikke all verdens problem tror jeg. Det du må tenke på er at ved strålevarme ligger comforttemperaturen 3 grader lavere enn ved gulvvarme. Det reduserer energibehovet med 15%, og det er laangt over hva fallet i COP utgjør så listene er faktisk mer energieffektive enn gulvvarme. Ved gulvvarme er det også oppvarming av lufta som er virkningsmekanismen og det fører til mer varmestiging enn hva strålevarme medfører, dette gir også faktisk 15% lavere energibehov. Ikke tvil om hva som lønner seg.
Hvor stort problem er kulderas i moderne nybygg om jeg tør spørre? Det er null om huset er bygget etter forskrifter og du ikke monterer 3m høye vinduer.
Ja, det er fremdeles folk som bygger uisolerte laftahus og der er det betydelig kaldras fra veggene når det er skikkelig kaldt ute. Bygget etter dagens krav oppstår kaldras ved 2 m høye vinduer, jeg har 3,5 m høye vinduer i stua med u-verdi 0,7 og det vil gi kaldras. Med listene stopper kaldraset før det kommer ned på gulvet, men ved gulvvarme siger kaldraset gjerne et par meter utover gulvet.
Tepper er ikke noe problem med vannbåren varme i lette konstruksjoner nei.
Ulltepper, åpne tepper som slipper varmen gjennom er ikke noe stort problem. MEN tepper med gummiert bakside, eller unger som legger fra seg en saccosekk, hva med det? Det er målinger som viser at under tette tepper får en temperaturer som langt overskrider hva forhandlere av parkett godtar.
Ja varmelister er sikkert fint det, men det har sine negative sider det også.
At kvalitet har høyere innkjøpskvalitet. Kjøper du den billigste bilen hver gang, eller drar du til litt og kjøper noe som er hakket kvassere av og til. ;-)
Systemet påvirker ikke parkett termisk siden det er kun den øverste millimeteren av parketten som mottar strålingen og får en lunken temp
Her skriv du at det er kun den øverste millimeteren av parketten som mottar strålingen og får en lunken temp. Iom. at resten av parketten ikkje påvirkes termisk seier du at resten ikkje blir oppvarma, enig? Påvirkes termisk betyr at temperatur forandrer seg.
STRÅLINGEN varmer kun den øverste millimeteren av parketten, strålingen trenger ikke ned i parketten, videre oppvarming nedover i parketten skjer gjennom kontaktoppvarming.
Så du er langt om lenge enig i att resten parketten også varmes opp nedover....
Systemet avgir stålevarme og det er kun den lille øvertse sjiktet av parketten som varmes opp av strålevarmen. Resten er varmespredning og er pr def ikke en systemintern påvirkning.
Ble teskje liten nok for deg nå?
Og at det ikke skjer en varmespredning utover der hvor strålevarmen har effekt har jeg aldri hevdet. Men du har ikke noe seriøst å komme med og det neste er vel at du skal kommentere stavefeil.
Systemet avgir stålevarme og det er kun den lille øvertse sjiktet av parketten som varmes opp av strålevarmen. Resten er varmespredning og er pr def ikke en systemintern påvirkning.
Det er derfor jeg ba folk som ikke har peil på systemet å la være å synse, for dette er bare råsynsing det du kommer med.
Har du noen gang stått i nærheten av en god gammeldags vedovn og kjent at den varmer opp golvet rundt ovnen selv om resten av gulvet er kaldt?
En vedovn avgir noe strålevarme som er av samme type som de strålene disse listene avgir, dermed får du den effekten kontrollert utover hele rommet ogikke så sterkt og ukontrollert som rundt en vedovn.
Systemet er vannbåren varme som også varmer opp overflaten på gulvet.
Det er vel ansett som fakta som dei aller fleste vil vera enig med meg i trur eg...
At ein klarar å varme opp kun en millimeter av overflate av ein 15 mm parkett er reint vås. Kva er temperatur på resten av parketten då? Same som temperatur i grunnen hvis det er ei markplate?
Hvis du seier meg kva overflatetemperaturen er (den øverste millimeteren), og kva den er under parketten, skal eg seie deg kva temperaturen er i resten av parketten, og du skal sjå at den vert oppvarma den og......
Jeg har da aldri skrevet at parkett og betong ikke leder varme, lær deg å lese før du kommer med kritikk.
Jeg har heller ikke skrevet at det kun er den øverste millimeteren av parketten som varmes opp. Du må tydeligvis ha ting inn med teskje.
STRÅLINGEN varmer kun den øverste millimeteren av parketten, strålingen trenger ikke ned i parketten, videre oppvarming nedover i parketten skjer gjennom kontaktoppvarming.
Her skriv du at det er kun den øverste millimeteren av parketten som mottar strålingen og får en lunken temp.
Iom. at resten av parketten ikkje påvirkes termisk seier du at resten ikkje blir oppvarma, enig?
Påvirkes termisk betyr at temperatur forandrer seg.
Du har da virkelig skreve at parkett ikkje leder varme iom. at "Systemet påvirker ikke parkett termisk"
Gjerne med teskjei ja, men det som er oppi må vera korrekt.....
Så du er langt om lenge enig i att resten parketten også varmes opp nedover....
Har du noe pålitelig dokumentasjon på dette med å senke varmen to til tre grader? En vanlig påstand i markedet er at du kan senke romtemperaturen med to grader ved gulvvarme sammenlignet med f.eks. panelovner, og du vil senke den ytterligere tre grader? Hvis utgangspunktet er 23 grader ender vi da opp på 18. Dette faller jo på sin egen urimelighet.
Dette er en kjent problemstilling ved bruk av elektrisk gulvvarme, men jeg har tilgode å høre at dette er et problem med vannbåren gulvvarme. Årsaken er generelt lavere temperatur i gulvet og bedre varmefordeling.
Nåja, dette forutsetter nok at du har et godt isolert gulv. Jeg tviler på om mitt gamle kjellergulv ville blitt lunkent med slike lister.
Man kan jo alltids koble ut gulvsløyfene og montere slike fantastiske lister i stedet, hvis man på død og liv skal flytte vegger om 30 år. Sannsynligvis har jeg enten solgt eller overdratt kåken til noen andre på det tidspunktet, så det ser jeg ikke som noen nevneverdig fordel/ulempe for meg. I tillegg antar jeg (håper inderlig) at man om 30 år har kommet litt lenger enn i dag med tanke på systemer for husoppvarming.
Dette harmonerer dårlig med avataren din.
Javel...
Britax, du vet vel at jeg er dødlig seriøs, siden du krevde jeg måtte dokumentere det jeg hevdet om brann har de måttet rote rundt og plukke frem en masse rapporter fra lageret, og klarer jeg ikke dokumentere det jeg har påstått skal jeg selvsagt innrømme feil, og da har jeg lært noe også. Jeg sitter og dokumenterer påstandene mine hele dagen, så det er jeg vant til ;-)
Jeg sier ikke at gulvvarme i seg selv er tregt. Jeg skriver at listene er det kjappeste. Listene begynner å gi varme etter 2 minutter og full effekt etter 4 til 5 minutter. Ikke noen gulvvarmesystemer som klarer det, ikke i nærheten engang. Hvor lang tid bruker et gulvvarmeanlegg på å nå full varme i overflaten av parketten? Antar du kan svare på det siden du mener det med treghet er eliminert.
Gulvlistene er kalde og uten effekt etter ca 3 minutter. Hvor lang tid bruker gulvet på å slutte å avgi varme.
Rask reaksjon er det viktigste for både effektiv nattsenking og for å kunne tilgodegjøre seg for eksempel varme fra sola og for å redusere temperatursvingninger maksimalt. Det går det ikke an å nekte på.
Nei, ikke akkurat samme. No way. Om du hadde hevdet ”bra temperatursenking” skulle jeg ikke kommentert det, men samme er ikke mulig. Bare se på reaksjonstiden.
Ja, listene er dyrere i innkjøp. Kvalitet koster Britax. Du får ikke Ferrari for prisen av Audi.
Jeg kjører på ca 45 grader i listene og varmepumpa har nesten ikke fall i COP på den tempen. Knekken for fall ligger på 50 grader for den pumpa. Solfangere skal jeg ikke kommentere for de kan jeg ikke noe om, men det er kanskje 25 stk som installerer solfangere hvert år det er ikke all verdens problem tror jeg.
Det du må tenke på er at ved strålevarme ligger comforttemperaturen 3 grader lavere enn ved gulvvarme. Det reduserer energibehovet med 15%, og det er laangt over hva fallet i COP utgjør så listene er faktisk mer energieffektive enn gulvvarme.
Ved gulvvarme er det også oppvarming av lufta som er virkningsmekanismen og det fører til mer varmestiging enn hva strålevarme medfører, dette gir også faktisk 15% lavere energibehov. Ikke tvil om hva som lønner seg.
Ja, det er fremdeles folk som bygger uisolerte laftahus og der er det betydelig kaldras fra veggene når det er skikkelig kaldt ute.
Bygget etter dagens krav oppstår kaldras ved 2 m høye vinduer, jeg har 3,5 m høye vinduer i stua med u-verdi 0,7 og det vil gi kaldras.
Med listene stopper kaldraset før det kommer ned på gulvet, men ved gulvvarme siger kaldraset gjerne et par meter utover gulvet.
Ulltepper, åpne tepper som slipper varmen gjennom er ikke noe stort problem. MEN tepper med gummiert bakside, eller unger som legger fra seg en saccosekk, hva med det? Det er målinger som viser at under tette tepper får en temperaturer som langt overskrider hva forhandlere av parkett godtar.
At kvalitet har høyere innkjøpskvalitet.
Kjøper du den billigste bilen hver gang, eller drar du til litt og kjøper noe som er hakket kvassere av og til. ;-)
Systemet avgir stålevarme og det er kun den lille øvertse sjiktet av parketten som varmes opp av strålevarmen. Resten er varmespredning og er pr def ikke en systemintern påvirkning.
Ble teskje liten nok for deg nå?
Og at det ikke skjer en varmespredning utover der hvor strålevarmen har effekt har jeg aldri hevdet. Men du har ikke noe seriøst å komme med og det neste er vel at du skal kommentere stavefeil.
Ka?
Eg gjer opp......