414    8    3  

Hvilken grad av fuktskade i kledning skal man akseptere i borettslag?

 15     Bergen     0
Hei,

borettslaget mitt har ansvar for kledning. På verandaen har vi stående veggbord, som jeg har nylig vasket og skrapt. Noen av disse er veldig gamle.

Saken er at vi får snekker på besøk om noen dager, som skal bytte de bordene som trengs byttes (på vegne av borettslaget). Jeg vil anta at alle bordene avbildet nedenfor må byttes (Bilde 1-4).

Høres det rimelig ut? Eller lar man sorte bord (som ikke er skikkelig råtne) tørke opp, grunner og maler over?


Bilde #1

Dette bordet er sprukket. Antagelig grunnet flere sykler med fukting og tørking.
Hvilken grad av fuktskade i kledning skal man akseptere i borettslag? - IMG_4075.jpeg - havardge

Bilde #2

Her er det pill råttent i endeveden, både på for- og bakbordet. Bordet til høyre har blitt byttet ut i senere tid og er tørt og fint. I alle fall foreløpig.


Hvilken grad av fuktskade i kledning skal man akseptere i borettslag? - IMG_4081.jpeg - havardge

Bilde #3

Flere vertikale sprekker, og fremdeles litt løs maling som må skrapes bort. Mye sorte merker.


Hvilken grad av fuktskade i kledning skal man akseptere i borettslag? - IMG_4082.jpeg - havardge

Bilde #4

Her er en litt mer "lokal" sort flekk i bordet. Men hele bordet bærer egentlig preg av å være litt fuktig der malingen er skrapet bort.

Hvilken grad av fuktskade i kledning skal man akseptere i borettslag? - IMG_4076.jpeg - havardge

   #1
 6,089     Akershus     0
Dersom det ikke er annet enn fuktig ved ville jeg ikke byttet dem, om jeg var styrer i borettslaget. Har sett *mye* værre tilfeller enn dette!


.Thag
  (trådstarter)
   #2
 15     Bergen     0
Skjønner Smile

Takk for svar.

Da blir det nok bare bytting av de som er per def råtne.
   #3
 870     1
Men man bør jo uansett finne årsaken til at så mange bord er fuktige! På denne tiden av året, sensommeren, bruker det aller meste å være knusk tørt. Om ting ikke er tørt nå, tørker det i alle fall ikke opp til høsten eller vinteren. Bord som står med fuktbelastning hele året varer ikke lenge, og det er fare for at fukt kan trekke innover i konstruksjonen.

Kilder til fukt kan være taknedløp som lekker eller er tett (f.eks. tilstoppelse av løv som gjør at vannet renner ut i skjøt lenger opp), drenering fra balkong som ikke fungerer (feil fall, tilstoppet etc), manglende beslag/vannbrett som gjør at vannet tar veier det ikke burde, for dårlig behandling av endeved så det blir fuktopptrekk gjennom denne etc.

Selvfølgelig, er det 15 år siden sist det var malt, og det nettopp regnet, kan dette bare være overflatefukt. Men det er ikke normalt med hyppig skifte av kledningsbord...

Ser for øvrig at på bilde nr. 2 ovenfra ser vi en spiker som er helt uten maling. Har man skiftet til ferdig grunnede kledningsbord, uten å male etterpå? Da er det ikke rart at man må skifte ofte. Det finnes mange leverandører som har hver sine anbefalinger, men sort sett bør ferdig grunnede kledningsbord (hvite) males samme (sommer) sesong som de monteres. De males da med to toppstrøk. Ferdigmalte kledningsbord (malt med toppstrøk på fabrikk - ikke så vanlig å finne i små kvanta hos byggevarehandelen) skal males med toppstrøk etter montering senest etter et par år.
   #4
 820     1
Stående hvit kledning i Bergen, hvilken rettning er veggen?

Vi hadde en Nord vegg i hvit liknende kledning den var umulig å holde, var alltid våt og fuktig,

Vi hadde skråskjært bunnkant, noe som ser ut som mangler her.

Dvs at vanndråpene får bli liggende på bordet lenge nok til å suges opp i kjernen av planken or råte flekker kommer. De må skråskjæres skikkelig så dråper faller av endebordene. Og endene må sauses inn med maling, gjerne 3 strøk på endebord og rundt spiker hull.

Beste er å male i en tone mørkere så solen får tak når den først kommer.
Signatur
HSt
   #5
 35,438     Lillestrøm kommune     1
Sauses inn med grunning og så maling er det han mener
  (trådstarter)
   #6
 15     Bergen     0
Verandaen er sørvendt. De eldre bordene er litt skråskjært, men de nyere er temmelig flate i enden..

Dessverre får jeg ikke endret fargen. Den er del av borettslagets mindre smakfulle fargeprofil Grin

Tviler også på at endeveden har fått påfyll av grunning / maling de siste 10-20 årene. En annen ting som trolig har akselerert prosessen er at en terasse av tre var bygget på verandaen i høyde over veggbordene (med bare 1-2 cm klaring mot vegg) slik at endeveden alltid har lagt i skyggen i et fuktig miljø. Helt håpløst opplegg.

Ang. bilde nr 2 ser det ut som veggbordet bare er delvis malt. Det ble sikkert skiftet inn bak den gamle tre-terassen, og dermed ikke malt i bunnen.

  (trådstarter)
   #7
 15     Bergen     0
Da har snekkeren vært her og byttet de råtne bordene. Også et kort bord som var sprukket i hele lengden ble byttet.

Han anbefalte også skråskjæring av endeveden for bedre drenering.

Da kan prosjektet fortsette! Grin

TDJ
   #8
 1,626     Asker      0
Hadde det vært min vegg ville alle bordene på bildet blitt skiftet - alle bærer preg av fukt og begynnende råte. 15 grader skråskjæring av endeved OG metning av denne med beis/maling er helt nødvendig for et varig resultat. I motsetning til hva noen later til å tro gjelder dette spesielt ved skråskjæring siden den spisse kanten har lettere for å ha åpne trefibre opp og under overflaten på treverket - dvs fukt trekker opp på innsiden av beis/maling på overflaten.
Er så overflaten så i tillegg malt i hvitt som begrenser oppvarming og tørking av treverket kan man få kontinuerlig fukt = råte over tid.
Signatur