Sitat fra: jaf på I går kl. 17:28:50 "Når halve vekten tas av vegg blir vel spennet som tar vekt 5150/2=2575mm.Så søyle og så 2575mm." Er ganske sikker på at det ikke blir rett å regne slik når det er snakk om jevnt fordelt last. Spennviddene på bjelken er 5,15m - 0,24m/2 = 5,03m. (litt mindre hvis 10,3 m er utvendige mål) Men det vil uansett være en viss stivhet i dekket så jaf er ikke helt på jordet.
Det må også taes med egenlast fra bjelke, pevaplater og armering inn i egenlasten. Minimum dimensjonerende nyttelast skal vel være snølast for området du bor i.
Bjelken må vippeavstives når kun halve dekket bygges i første etappe da kun halve bredden på bjelken vil være belastet. Er usikker på om det er noe god ide å ha en slik skjevbelastning på H-bjelken som du vil få når du bygger dekket i 2 etapper (potensiell deformasjon av bjelken)
– qm er lastkapasitet i bruddgrensetilstand (kN/m) når bjelken er vippingsavstivet. – qv er lastkapasitet i bruddgrensetilstand (kN/m) når bjelken ikke er vippingsavstivet, men kun kubbet i endene. – qδ400 er lastkapasitet i bruksgrensetilstand (kN/m) når tillatt nedbøyning er δ400 = L/400. Tillat nedbøying på L/400 er ganske konservativt. Hvis du ikke dimensjonerer for nedbøyning og vippeavstiver drageren kan du belaste den opp til qm. Husk fotnote i Sintef dokumentet for bjelker av store dimensjoner: "1) Oppgitte kapasiteter er orienterende. Ved så store laster må prosjekteringen utføres av en rådgivende ingeniør."
Bjelken er avstivet som vist i tegning. Jeg har også mulighet for å sette opp to søyler til, da blir avstanden mellom søylene på 2,5m. Vil helst slippe unna med kun en søyle viss det er tilstrekkelig. Nyttelast = 2,00 kN/m^2
Med 2 søyler i stedet for 1, så blir på drager styrken 4 doblet. Belastning på drager med 2 søyler blir 25% av belastning med 1 søyle på samme avstand.
Med 500 kg/m2 egenvekt av dekke, 2 kN/m2 last og 0,83 kN/m egenlast av bjelke blir nedbøying av bjelke 14,9 mm (spennvidde 5,03 m dvs. en søyle og 6m lastbredde). Dette er en nedbøyning på L/338 og milevis under bruddgrenselast, så mine beregninger (jeg er ikke rådigvende ingeniør, eller en reser i statikk!) sier at bjelken din er godt innafor med en søyle.
Hvorfor ikke dele opp hele feltet i tre og bruke to stålbjelker med hver sin søyle på midten? Da får du et tynnere dekke og smekrere dragere. Og hvorfor i all veden dele opp støpen midt over en stålbjelke? Dette ødelegger nytten av negativt moment i dekket over drageren. En eventuell støpeskjøt bør ligge i 1/3 avstand fra drager. Noe som er vanskelig å få til når det støpes på stålplater som bidrar i armeringsbildet. Et dekke med tykkelse på 20 cm og feltlengde (6,3 m) er over grensen for hva Peva45 kan takle selv om det armeres i tillegg. På armeringstegningen kan jeg ikke se dekket er tilleggsarmet i Pevaplatenes lengderetningen!! Uten tilleggsarmering i Pevaplatenes lengderetning vil dekket ramle ned når dekkestøttene fjernes!!!! Hva er snølasten i området? Er bygningen frittliggende, eller er det bygninger inntil som kan generere snøfonner? Hva skal arealet oppå dekket brukes til? Hvordan skal dekket isoleres og tekkes? Skal bygget stå på fjell?
Kommer til å bruke en eller tre søyler, da får jeg inn fire biler mellom søylene. Deler støpen midt over bjelke for at jeg skal bruke samme bjelke i byggetrinn 2, støpen kommer jo inn på bjelken på hele 12cm. Ekstra amering vil stikke ut til trinn 2 starter etter et par år. Kommer også til å legge ekstra armering både i lengderetning og bredde. Kan også gå ned i 15 cm tykkelse på dekke som skal brukes til terasse uteplass. Over dekke isolerer jeg med 50mm Sundolitt XPS med 50mm påståp. Garasjen står på fast fjell.
Siste redigering: Thursday, December 19, 2013 12:50:09 PM av Naurstad
"Når halve vekten tas av vegg blir vel spennet som tar vekt 5150/2=2575mm.Så søyle og så 2575mm."
Er ganske sikker på at det ikke blir rett å regne slik når det er snakk om jevnt fordelt last.
Spennviddene på bjelken er 5,15m - 0,24m/2 = 5,03m. (litt mindre hvis 10,3 m er utvendige mål)
Men det vil uansett være en viss stivhet i dekket så jaf er ikke helt på jordet.
Det må også taes med egenlast fra bjelke, pevaplater og armering inn i egenlasten. Minimum dimensjonerende nyttelast skal vel være snølast for området du bor i.
Bjelken må vippeavstives når kun halve dekket bygges i første etappe da kun halve bredden på bjelken vil være belastet. Er usikker på om det er noe god ide å ha en slik skjevbelastning på H-bjelken som du vil få når du bygger dekket i 2 etapper (potensiell deformasjon av bjelken)
– qm er lastkapasitet i bruddgrensetilstand (kN/m) når bjelken er vippingsavstivet.
– qv er lastkapasitet i bruddgrensetilstand (kN/m) når bjelken ikke er vippingsavstivet, men kun kubbet i endene.
– qδ400 er lastkapasitet i bruksgrensetilstand (kN/m) når tillatt nedbøyning er δ400 = L/400.
Tillat nedbøying på L/400 er ganske konservativt. Hvis du ikke dimensjonerer for nedbøyning og vippeavstiver drageren kan du belaste den opp til qm.
Husk fotnote i Sintef dokumentet for bjelker av store dimensjoner:
"1) Oppgitte kapasiteter er orienterende. Ved så store laster må prosjekteringen utføres av en rådgivende ingeniør."
Da får du et tynnere dekke og smekrere dragere.
Og hvorfor i all veden dele opp støpen midt over en stålbjelke? Dette ødelegger nytten av negativt moment i dekket over drageren. En eventuell støpeskjøt bør ligge i 1/3 avstand fra drager. Noe som er vanskelig å få til når det støpes på stålplater som bidrar i armeringsbildet.
Et dekke med tykkelse på 20 cm og feltlengde (6,3 m) er over grensen for hva Peva45 kan takle selv om det armeres i tillegg.
På armeringstegningen kan jeg ikke se dekket er tilleggsarmet i Pevaplatenes lengderetningen!!
Uten tilleggsarmering i Pevaplatenes lengderetning vil dekket ramle ned når dekkestøttene fjernes!!!!
Hva er snølasten i området?
Er bygningen frittliggende, eller er det bygninger inntil som kan generere snøfonner?
Hva skal arealet oppå dekket brukes til?
Hvordan skal dekket isoleres og tekkes?
Skal bygget stå på fjell?
Deler støpen midt over bjelke for at jeg skal bruke samme bjelke i byggetrinn 2, støpen kommer jo inn på bjelken på hele 12cm. Ekstra amering vil stikke ut til trinn 2 starter etter et par år. Kommer også til å legge ekstra armering både i lengderetning og bredde. Kan også gå ned i 15 cm tykkelse på dekke som skal brukes til terasse uteplass. Over dekke isolerer jeg med 50mm Sundolitt XPS med 50mm påståp.
Garasjen står på fast fjell.