kaffekanne : Du argumenterer egentlig litt mot deg selv, du skriver at strømforbruket ditt har gått ned mye og det er jo det du skulle håpe på.
Det du ser er vel at effekten er litt lav for ditt hus og at du derfor trenger litt tilleggsvarme. Du får trøste deg med at med et dårlig isolert hus så blir faktisk gevinsten større siden du har en lengre fyringssesong.
Men de som har eldre Panasonic pumper med avriming styrt kun på tid bør se på tråden om isolering av denne, her er det visst en del å spare (og en får mer ut som varme).
Ser ikke helt hvordan jeg argumenterer mot meg selv når jeg sier jeg har gjort en stor feilkalkulering? Men takk for linken, dette skal jeg definitivt prøve :)
Redigert: Tok en liten test nå for moroskyld. Det er -7 grader ute, 25 grader i rommet og temperaturen på lufta som kommer ut av varmepumpa er 43 grader.
Er dette bra, dårlig eller som forventet?
Siste redigering: Thursday, January 23, 2014 7:43:08 PM av kaffekanne
Hmm...etter denne testen har jeg skjønt at jeg har brukt varmepumpa helt feil. Kjører den nå på 30 grader og maks viftehastighet, og det varmer som rene helvete. Måtte til og med sette ned gradene til 26, skal se om det holder. Er fortsatt -7 ute, og jeg fyrer nå uten ved.
Trodde "heat" og "auto" på viftehastigheten skulle gi max varme hvis temperaturen var under det som stod på displayet.
Der har jeg etterisolert varmepumpa og. Denne var riktig nok meget bra isolert fra før av...alle rør hadde sånn svart isolasjon rundt seg, og hele greia var innkapslet med noe svarte matter.
Fikk uansett dyttet den full av knauf, så skal måle temperaturen på vifta nå og se om det har noe for seg..tror nok ikke jeg får den store a-ah-opplevelsen.
Men at produsenten har begynt å isolere pumpa på samme måte som mange har inne har gjort, betyr jo åpenbart at det hadde noe for seg.
Tror din agenda her ikke er noe annet enn å prøve å selge "overprisede" varmepumper! ALLE varmepumper skal fint klare å levere varme i minusgrader,ihvertfall til -5. Det er ikke mye ingeniørkunnskap som trengs for å isolere ytterdel til varmepumpen.
Det var da voldsomt til mistenkeliggjøring. Det er da vel intet annet enn logisk det han anbefaler og beskriver her. Både Toshiba, Panasonic og fler har flere varianter av maskiner med tilsynelatende samme styrke (typisk en 9-er, 10-er, 12-er m.m.). Vi opplevde det samme da en i familien kjøpte først den rimeligere varianten av en Toshiba RAS10. Den ble for svak i kulden, selv for den beskjedne leiligheten den ble montert i. Den var rikelig godt isolert, så det var ikke der problemet lå. Med den noe dyrere RAS10-varianten var problemet løst, til tross for altså nokså like tekniske data, og isolert på samme måte. Nå kjenner jeg lite til dagens Panasonic-varianter, men det forundrer meg ikke om de har noenlunde samme tenkemåte som Toshiba; trengs det ikke dobbelstemplet kompressor så velger man den rimeligere enkelstemplede, man bruker kapillarrør i stedet for elektronisk ventil, m.m...
kaffekanne: Du virket så misfornøyd med varmepumpen så var derfor jeg kommenterte dette med at du også beskrev at du sparte mye penger, men mulig jeg la mer i det enn jeg skulle gjort.
Det du beskriver om setpunkt er vel slik at varmepumpen varmer seg selv slik at den ikke helt klarer å måle den korrekte temperaturen inne og dermed slakker den av på varmetilførselen selv om huset er for kaldt. Jeg tror jeg forstår deg rett når du da sier at du får mere varme når du setter setpunktet høyere. Lokalt rundt varmepumpen gir det nok høyere temperatur mens huset stabiliserer seg på en temperatur som er lavere. På min litt eldre Panasonic så har jeg samme effekt, men også denne "gir opp" å holde huset varmt bare varmebehovet blir stort nok. Jeg skal imidlertid få den forventede effekt av isolering, men det ble for travelt i høst til at det ble gjort.
Jeg er kanskje for mistenksom når TS blir oppfordret til å bytte VP av en "spesialist" som tilfeldigvis også selger VP.....Men her var det ingen grunnlag i utgangspunktet med temperatur på "bare" -5grader.....Og ALLE varmepumper skal virke da, også de gamle med R22 gass.....
Tips ved bruk av VP: Bruk temperaturmåler på VP kun som indikator, juster temperatur med å se på en temperaturmåler i rommet...; Vi har feks innedel montert høyt/nær taket slik at temperaturen er veldig høy der; typisk 25- 27 grader......... Dette betyr at med innstilt grader på feks 25, så øker ikke varmen i rommet. Vi har VP innstillt på 28 grader og vifte på maksimum fart....
Signatur
"Den viktigste livsvisdom må vi oppdage med våre egne øyne" (Nansen)
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode (gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Har gammelt og delvis dårlig isolert hus, og varmepumpen hjalp mindre enn jeg hadde trodd. Har en panasonic ce9nke, den varmer bra men må dessverre hjelpe til med vedovnen, selv når det bare er -5 grader ute.
Når det er sagt, så har jeg slått av alt av panelovner i huset, og strømforbruket har gått mye ned.
At huset ikke blir varmt ved kaldt vær kan veldig godt skyldes at din varmepumpe er av den enkleste modellen Panasonic leverer. Det er nettopp ved kaldt vær den ikke er spesielt kraftig. Ei heller er den best på strømbesparelse... De har 3 modeller oppover i sortimentet som er kraftigere og ville spart deg for mer strøm. NE, HE og VE modellene er å foretrekke med mindre man har meget lavt fyringsbehov.
Så du mener at -5 er for kaldt for de enkleste VP? ......slik at TS bør kjøpe en overpriset modell kanskje? Kan forøvrig fortelle at vår Zibro(jula on/off) virker utmerket i kulda, merker selvsagt reduksjon i varmeeffekten når temperatur viser under -20 grader....Når vi hadde en liten uke med -25 til -32 så var det nødvendig med ekstra varme....Nå med "mildvær" -10 til -20 så varmer den godt! Vi hadde det veldig kaldt i yttergangen, det var sniktrekk i gamle tømmerveggene...der vi har utvidet åpningen. Ordnet det med litt fugeskum type vinter(-18).........
Flott at din varmepumpe fungerer bra for deg og ditt hus. Zibro sine on/off pumper er et åpenbart et ekstra flott stykke ingeniørkunst som klarer seg såpass bra i kulda. Regner med at strømbesparelsen (som er de flestes grunn til å kjøpe varmepumpe) er i toppsjiktet når den er så god på varme. Antal m2 den klarer å varme opp er nok ikke få... ;)
Jeg påpekte at det ikke nødvendigvis er så lurt å kjøpe den billigste modellen av minste type hvis man har et dårlig isolert hus. Siden varmepumpe er noe de fleste ikke liker å bytte så ofte kan det være en idé å gå opp et hakk eller to i sortimentet og få et anlegg som fungerer som forventet. Prisforskjellene i fra minste til mellomste modell er ikke så store når man først bruker eksterne til å montere. Hvorfor ikke legge litt mer enn minimumspris i anlegget? Det er veldig sjelden det lønner seg å kjøpe det dyreste og det er uhyre sjelden det er lurt å kjøpe det billigste. Man må finne noe innimellom som dekker de behovene man har.
Om det blir varmt nok inne er enkel matematikk. Forsvinner det mer varme i fra huset enn man tilfører så blir det kaldere inne. De enkleste varmepumpene med strømtrekk på rundt 1300Watt avgir noe rundt 2000W ved -15. Modellene med elektronisk ekspansjonsventil (eks. NE9) avgir i underkant av 3000W ved samme strømtrekk og -15. CE serien til Panasonic har ikke elektronisk ekspansjonsventil. Den bruker kapillarrør. (Som Zibro m. fl) 2000W er for de fleste normale hus for lite på en kald vinterdag. Derfor bør man opp på NE modellen og oppover til villabruk.
Tror din agenda her ikke er noe annet enn å prøve å selge "overprisede" varmepumper! ALLE varmepumper skal fint klare å levere varme i minusgrader,ihvertfall til -5. Det er ikke mye ingeniørkunnskap som trengs for å isolere ytterdel til varmepumpen.
Du tror nesten rett. Min agenda, og faktisk min jobb, er å selge og montere varmepumper og kjøleanlegg. Om de er overpriset må bli opp til kunden å vurdere. De aller fleste av mine kunder er meget godt fornøyde, og føler ikke at de har kjøpt et overpriset produkt. Nettopp fordi produktet leverer likt eller bedre enn forventet. Ellers hadde de ikke kommet tilbake og kjøpt flere anlegg til både seg selv, familie og venner. (Husk at varmepumper inkludert installasjon har nesten ikke endret pris på 10 år). Derimot blir jeg stadig kontaktet av kunder med selvmonterte billiganlegg som har problemer og ingen som kan hjelpe de. Da jeg har vært innom veldig mange løsninger og produkter i og utenfor bransjen føler jeg at jeg har mitt på det tørre når jeg påstår at de kinesisk utviklede/produserte varmepumpene er noe skikkelig skrot, sammenliknet med produktene i øvre sortimentet i fra de andre store asiatiske merkene. Totalt ligger de minst 10 år etter de store Japanske og beste Koreanske firmaene. Det merkes på alt i fra plastkvalitet, stålkvalitet, støy, vibrasjoner, produksjonsjevnhet, levetid og generell byggefinish til elektronikk og regulering av kompressor, viftemotorer og ventiler. Innen bilverdenen blir det kvalitetsmessig omtrent som å sammenlikne de simpleste modellene i fra Daewoo/Kia i mot modeller i øvre sjiktet i fra store europeiske og japanske produsenter. Det er en vesentlig forskjell på hele produktet, på alle områder. Husk at snittlevetiden på en Mercedes/Volvo er omtrent det dobbelte av en billig Kia. Miljømessig er det helt feil med de billigste/simpleste modellene som varer halvparten så lenge. Bruk og kast mentaliteten mange har er et stort globalt problem. Derfor bør man generelt kjøpe produkter med god kvalitet og bra industridesign, hvis man har råd til dette.
Alle varmepumper klarer selvfølgelig å levere varme i minusgrader. Selv de enkleste leverer positiv COP ved 8-10 minus. De gode leverer positiv COP ved -30. Det er en forskjell på en COP på 2,2 og en på 1,2. Det utgjør en hel del på strømregningen. Trekker maskinen 1300W får man minst dette tilbake. Mao. bedre enn panelovner uansett. Poenget innledningsvis er at mange velger varmepumpe ut i fra kun pris. Derfor selges det en hel del billige maskiner som egentlig er for små for de husene man setter de inn i. Har man et hus som ved -10 trenger 4 stk 1000w panelovner som baker på, så mener jeg det er feil å sette inn den minste /rimeligste maskinen, som leverer halvparten og varer halvparten så lenge. Man kan da i alle fall ikke uttrykke misnøye når huset ikke blir varmt nok. Er man usikker burde man snakke med de som har erfaring på området. Rett og slett for å ikke bruke tusener av kroner på noe som er halvveis og til irritasjon.
Hvis du tror at den eneste forskjellen mellom en god og dårlig utedel er mengden isolasjon er jeg usikker på om du tuller eller ikke... Selv på de klart dårligst isolerte modellene legger nesten snøen seg på toppen av maskinen på vinteren. Hvor mange watt kan det da dreie seg om at man taper/vinner. Hadde man hatt en vesentlig besparelse og sterkt forbedre COP ved å pakke inn utedelen og alle rør med ekstra isolasjon hadde fabrikkene gjort dette grundigere for lenge siden. Varmepumpe og airconditionbransjen har konkurert hardt og innbitt om å ha de mest energieffektive produktene omtrent siden 50-60 tallet. Dersom 1 aktør hadde sust rett forbi konkurrentene ved å legge inn masse isolasjon hadde de selvfølgelig gjort dette og alle de andre hadde fulgt etter på neste modell. Det er tross alt globale aktører som omsetter for milliarder vi snakker om her. Om de kan være 1-2 % bedre på strømbesparelse enn konkurrenten er de villige til å ofre mye for det. Mao. etterisolering av utedeler for å oppnå mye annet enn støydemping er oppskrytt.
Heldigvis så har TS klart å få varmepumpen til å virke etter litt justering :D ......UTEN å måtte kjøpe ny VP 8)
Clark Kent: Mange av de billigste varmepumpene bruker komponenter fra japanske produsenter som feks kompressorer fra Toshiba mm Regner ikke med snø/is på utedel som isolering, det er heller en uønsket situasjon man bør unngå med feks tak. Men at feks kompressorhuset/koblinger til innedel er isolert det har faktisk en veldig god effekt....... EffektFORBRUKET på vår VP økte med nesten 100watt etter isoleringen, og det betyr at den er blitt effektivere...... tro det eller ei ;) Etter en periode om etterisolering av utedel her på forumet har nå "alle" merker isolerte utedeler ;) Forresten se på dette tilbudet, blir nok vår neste VP ;D ;D ;D ;D http://www.jula.no/luft-luftvarmepumpe-3-35kw-417047 eller denne når den kommer på kampanjepris: http://www.jula.no/luft-luftvarmepumpe-4-35-kw-417048
Siste redigering: Friday, January 24, 2014 8:53:59 PM av finnmark4ever
Signatur
"Den viktigste livsvisdom må vi oppdage med våre egne øyne" (Nansen)
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode (gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Det du ser er vel at effekten er litt lav for ditt hus og at du derfor trenger litt tilleggsvarme. Du får trøste deg med at med et dårlig isolert hus så blir faktisk gevinsten større siden du har en lengre fyringssesong.
Men de som har eldre Panasonic pumper med avriming styrt kun på tid bør se på tråden om isolering av denne, her er det visst en del å spare (og en får mer ut som varme).
http://www.byggebolig.no/luft-luft-varmepumpe/isolere-panasonic-ce9-utedel/
(Det går på bekostning av kjølekapasitet på sommeren).
Men takk for linken, dette skal jeg definitivt prøve :)
Redigert: Tok en liten test nå for moroskyld.
Det er -7 grader ute, 25 grader i rommet og temperaturen på lufta som kommer ut av varmepumpa er 43 grader.
Er dette bra, dårlig eller som forventet?
=> Forventet, så derfor bra.
Kjører den nå på 30 grader og maks viftehastighet, og det varmer som rene helvete. Måtte til og med sette ned gradene til 26, skal se om det holder.
Er fortsatt -7 ute, og jeg fyrer nå uten ved.
Trodde "heat" og "auto" på viftehastigheten skulle gi max varme hvis temperaturen var under det som stod på displayet.
Denne var riktig nok meget bra isolert fra før av...alle rør hadde sånn svart isolasjon rundt seg, og hele greia var innkapslet med noe svarte matter.
Fikk uansett dyttet den full av knauf, så skal måle temperaturen på vifta nå og se om det har noe for seg..tror nok ikke jeg får den store a-ah-opplevelsen.
Men at produsenten har begynt å isolere pumpa på samme måte som mange har inne har gjort, betyr jo åpenbart at det hadde noe for seg.
Det var da voldsomt til mistenkeliggjøring. Det er da vel intet annet enn logisk det han anbefaler og beskriver her.
Både Toshiba, Panasonic og fler har flere varianter av maskiner med tilsynelatende samme styrke (typisk en 9-er, 10-er, 12-er m.m.). Vi opplevde det samme da en i familien kjøpte først den rimeligere varianten av en Toshiba RAS10. Den ble for svak i kulden, selv for den beskjedne leiligheten den ble montert i. Den var rikelig godt isolert, så det var ikke der problemet lå. Med den noe dyrere RAS10-varianten var problemet løst, til tross for altså nokså like tekniske data, og isolert på samme måte.
Nå kjenner jeg lite til dagens Panasonic-varianter, men det forundrer meg ikke om de har noenlunde samme tenkemåte som Toshiba; trengs det ikke dobbelstemplet kompressor så velger man den rimeligere enkelstemplede, man bruker kapillarrør i stedet for elektronisk ventil, m.m...
Det du beskriver om setpunkt er vel slik at varmepumpen varmer seg selv slik at den ikke helt klarer å måle den korrekte temperaturen inne og dermed slakker den av på varmetilførselen selv om huset er for kaldt. Jeg tror jeg forstår deg rett når du da sier at du får mere varme når du setter setpunktet høyere. Lokalt rundt varmepumpen gir det nok høyere temperatur mens huset stabiliserer seg på en temperatur som er lavere. På min litt eldre Panasonic så har jeg samme effekt, men også denne "gir opp" å holde huset varmt bare varmebehovet blir stort nok. Jeg skal imidlertid få den forventede effekt av isolering, men det ble for travelt i høst til at det ble gjort.
Tips ved bruk av VP: Bruk temperaturmåler på VP kun som indikator, juster temperatur med å se på en
temperaturmåler i rommet...;
Vi har feks innedel montert høyt/nær taket slik at temperaturen er veldig høy der; typisk 25- 27 grader.........
Dette betyr at med innstilt grader på feks 25, så øker ikke varmen i rommet.
Vi har VP innstillt på 28 grader og vifte på maksimum fart....
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Du tror nesten rett. Min agenda, og faktisk min jobb, er å selge og montere varmepumper og kjøleanlegg. Om de er overpriset må bli opp til kunden å vurdere. De aller fleste av mine kunder er meget godt fornøyde, og føler ikke at de har kjøpt et overpriset produkt. Nettopp fordi produktet leverer likt eller bedre enn forventet. Ellers hadde de ikke kommet tilbake og kjøpt flere anlegg til både seg selv, familie og venner. (Husk at varmepumper inkludert installasjon har nesten ikke endret pris på 10 år). Derimot blir jeg stadig kontaktet av kunder med selvmonterte billiganlegg som har problemer og ingen som kan hjelpe de. Da jeg har vært innom veldig mange løsninger og produkter i og utenfor bransjen føler jeg at jeg har mitt på det tørre når jeg påstår at de kinesisk utviklede/produserte varmepumpene er noe skikkelig skrot, sammenliknet med produktene i øvre sortimentet i fra de andre store asiatiske merkene. Totalt ligger de minst 10 år etter de store Japanske og beste Koreanske firmaene. Det merkes på alt i fra plastkvalitet, stålkvalitet, støy, vibrasjoner, produksjonsjevnhet, levetid og generell byggefinish til elektronikk og regulering av kompressor, viftemotorer og ventiler. Innen bilverdenen blir det kvalitetsmessig omtrent som å sammenlikne de simpleste modellene i fra Daewoo/Kia i mot modeller i øvre sjiktet i fra store europeiske og japanske produsenter. Det er en vesentlig forskjell på hele produktet, på alle områder. Husk at snittlevetiden på en Mercedes/Volvo er omtrent det dobbelte av en billig Kia. Miljømessig er det helt feil med de billigste/simpleste modellene som varer halvparten så lenge. Bruk og kast mentaliteten mange har er et stort globalt problem. Derfor bør man generelt kjøpe produkter med god kvalitet og bra industridesign, hvis man har råd til dette.
Alle varmepumper klarer selvfølgelig å levere varme i minusgrader. Selv de enkleste leverer positiv COP ved 8-10 minus. De gode leverer positiv COP ved -30. Det er en forskjell på en COP på 2,2 og en på 1,2. Det utgjør en hel del på strømregningen. Trekker maskinen 1300W får man minst dette tilbake. Mao. bedre enn panelovner uansett. Poenget innledningsvis er at mange velger varmepumpe ut i fra kun pris. Derfor selges det en hel del billige maskiner som egentlig er for små for de husene man setter de inn i. Har man et hus som ved -10 trenger 4 stk 1000w panelovner som baker på, så mener jeg det er feil å sette inn den minste /rimeligste maskinen, som leverer halvparten og varer halvparten så lenge. Man kan da i alle fall ikke uttrykke misnøye når huset ikke blir varmt nok. Er man usikker burde man snakke med de som har erfaring på området. Rett og slett for å ikke bruke tusener av kroner på noe som er halvveis og til irritasjon.
Hvis du tror at den eneste forskjellen mellom en god og dårlig utedel er mengden isolasjon er jeg usikker på om du tuller eller ikke... Selv på de klart dårligst isolerte modellene legger nesten snøen seg på toppen av maskinen på vinteren. Hvor mange watt kan det da dreie seg om at man taper/vinner. Hadde man hatt en vesentlig besparelse og sterkt forbedre COP ved å pakke inn utedelen og alle rør med ekstra isolasjon hadde fabrikkene gjort dette grundigere for lenge siden. Varmepumpe og airconditionbransjen har konkurert hardt og innbitt om å ha de mest energieffektive produktene omtrent siden 50-60 tallet. Dersom 1 aktør hadde sust rett forbi konkurrentene ved å legge inn masse isolasjon hadde de selvfølgelig gjort dette og alle de andre hadde fulgt etter på neste modell. Det er tross alt globale aktører som omsetter for milliarder vi snakker om her. Om de kan være 1-2 % bedre på strømbesparelse enn konkurrenten er de villige til å ofre mye for det. Mao. etterisolering av utedeler for å oppnå mye annet enn støydemping er oppskrytt.
Lars-Erik Rein (Daglig leder i Oslo varmepumpeservice AS).
......UTEN å måtte kjøpe ny VP
Clark Kent:
Mange av de billigste varmepumpene bruker komponenter fra japanske produsenter som feks kompressorer fra Toshiba mm
Regner ikke med snø/is på utedel som isolering, det er heller en uønsket situasjon man bør unngå med feks tak.
Men at feks kompressorhuset/koblinger til innedel er isolert det har faktisk en veldig god effekt.......
EffektFORBRUKET på vår VP økte med nesten 100watt etter isoleringen, og det betyr at den er blitt effektivere...... tro det eller ei ;)
Etter en periode om etterisolering av utedel her på forumet har nå "alle" merker isolerte utedeler ;)
Forresten se på dette tilbudet, blir nok vår neste VP ;D ;D ;D ;D
http://www.jula.no/luft-luftvarmepumpe-3-35kw-417047
eller denne når den kommer på kampanjepris:
http://www.jula.no/luft-luftvarmepumpe-4-35-kw-417048
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til