Om de kan være 1-2 % bedre på strømbesparelse enn konkurrenten er de villige til å ofre mye for det. Mao. etterisolering av utedeler for å oppnå mye annet enn støydemping er oppskrytt. [/quote]
Hei Clark. Jeg støtter mye av det du sier, men når det gjelder isolering bør du være mer betinget presis. Med effekt av isolering må det skilles på de varmepumper som er isolert og de som ikke er isolert av fabrikant.
Om de kan være 1-2 % bedre på strømbesparelse enn konkurrenten er de villige til å ofre mye for det. Mao. etterisolering av utedeler for å oppnå mye annet enn støydemping er oppskrytt.
Hei Clark. Jeg støtter mye av det du sier, men når det gjelder isolering bør du være mer betinget presis. Med effekt av isolering må det skilles på de varmepumper som er isolert og de som ikke er isolert av fabrikant. [/quote]
..Jeg vil påpeke at dersom TS kun hadde følgt Clark Kent sine råd så hadde han kanskje kjøpt ny VP, men etter litt fram og tilbake så ordnet alt seg uten kostnad for TS......... ......at jeg blir oppfattet som å være for kritisk og mistenksom til aktører her på forumet, er kanskje ikke så galt allikevel? ;)
Signatur
"Den viktigste livsvisdom må vi oppdage med våre egne øyne" (Nansen)
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode (gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Har gammelt og delvis dårlig isolert hus, og varmepumpen hjalp mindre enn jeg hadde trodd. Har en panasonic ce9nke, den varmer bra men må dessverre hjelpe til med vedovnen, selv når det bare er -5 grader ute.
Når det er sagt, så har jeg slått av alt av panelovner i huset, og strømforbruket har gått mye ned.
At huset ikke blir varmt ved kaldt vær kan veldig godt skyldes at din varmepumpe er av den enkleste modellen Panasonic leverer. Det er nettopp ved kaldt vær den ikke er spesielt kraftig. Ei heller er den best på strømbesparelse... De har 3 modeller oppover i sortimentet som er kraftigere og ville spart deg for mer strøm. NE, HE og VE modellene er å foretrekke med mindre man har meget lavt fyringsbehov.
Så du mener at -5 er for kaldt for de enkleste VP? ......slik at TS bør kjøpe en overpriset modell kanskje? Kan forøvrig fortelle at vår Zibro(jula on/off) virker utmerket i kulda, merker selvsagt reduksjon i varmeeffekten når temperatur viser under -20 grader....Når vi hadde en liten uke med -25 til -32 så var det nødvendig med ekstra varme....Nå med "mildvær" -10 til -20 så varmer den godt! Vi hadde det veldig kaldt i yttergangen, det var sniktrekk i gamle tømmerveggene...der vi har utvidet åpningen. Ordnet det med litt fugeskum type vinter(-18).........
Flott at din varmepumpe fungerer bra for deg og ditt hus. Zibro sine on/off pumper er et åpenbart et ekstra flott stykke ingeniørkunst som klarer seg såpass bra i kulda. Regner med at strømbesparelsen (som er de flestes grunn til å kjøpe varmepumpe) er i toppsjiktet når den er så god på varme. Antal m2 den klarer å varme opp er nok ikke få... ;)
Jeg påpekte at det ikke nødvendigvis er så lurt å kjøpe den billigste modellen av minste type hvis man har et dårlig isolert hus. Siden varmepumpe er noe de fleste ikke liker å bytte så ofte kan det være en idé å gå opp et hakk eller to i sortimentet og få et anlegg som fungerer som forventet. Prisforskjellene i fra minste til mellomste modell er ikke så store når man først bruker eksterne til å montere. Hvorfor ikke legge litt mer enn minimumspris i anlegget? Det er veldig sjelden det lønner seg å kjøpe det dyreste og det er uhyre sjelden det er lurt å kjøpe det billigste. Man må finne noe innimellom som dekker de behovene man har.
Om det blir varmt nok inne er enkel matematikk. Forsvinner det mer varme i fra huset enn man tilfører så blir det kaldere inne. De enkleste varmepumpene med strømtrekk på rundt 1300Watt avgir noe rundt 2000W ved -15. Modellene med elektronisk ekspansjonsventil (eks. NE9) avgir i underkant av 3000W ved samme strømtrekk og -15. CE serien til Panasonic har ikke elektronisk ekspansjonsventil. Den bruker kapillarrør. (Som Zibro m. fl) 2000W er for de fleste normale hus for lite på en kald vinterdag. Derfor bør man opp på NE modellen og oppover til villabruk.
Tror din agenda her ikke er noe annet enn å prøve å selge "overprisede" varmepumper! ALLE varmepumper skal fint klare å levere varme i minusgrader,ihvertfall til -5. Det er ikke mye ingeniørkunnskap som trengs for å isolere ytterdel til varmepumpen.
Du tror nesten rett. Min agenda, og faktisk min jobb, er å selge og montere varmepumper og kjøleanlegg. Om de er overpriset må bli opp til kunden å vurdere. De aller fleste av mine kunder er meget godt fornøyde, og føler ikke at de har kjøpt et overpriset produkt. Nettopp fordi produktet leverer likt eller bedre enn forventet. Ellers hadde de ikke kommet tilbake og kjøpt flere anlegg til både seg selv, familie og venner. (Husk at varmepumper inkludert installasjon har nesten ikke endret pris på 10 år). Derimot blir jeg stadig kontaktet av kunder med selvmonterte billiganlegg som har problemer og ingen som kan hjelpe de. Da jeg har vært innom veldig mange løsninger og produkter i og utenfor bransjen føler jeg at jeg har mitt på det tørre når jeg påstår at de kinesisk utviklede/produserte varmepumpene er noe skikkelig skrot, sammenliknet med produktene i øvre sortimentet i fra de andre store asiatiske merkene. Totalt ligger de minst 10 år etter de store Japanske og beste Koreanske firmaene. Det merkes på alt i fra plastkvalitet, stålkvalitet, støy, vibrasjoner, produksjonsjevnhet, levetid og generell byggefinish til elektronikk og regulering av kompressor, viftemotorer og ventiler. Innen bilverdenen blir det kvalitetsmessig omtrent som å sammenlikne de simpleste modellene i fra Daewoo/Kia i mot modeller i øvre sjiktet i fra store europeiske og japanske produsenter. Det er en vesentlig forskjell på hele produktet, på alle områder. Husk at snittlevetiden på en Mercedes/Volvo er omtrent det dobbelte av en billig Kia. Miljømessig er det helt feil med de billigste/simpleste modellene som varer halvparten så lenge. Bruk og kast mentaliteten mange har er et stort globalt problem. Derfor bør man generelt kjøpe produkter med god kvalitet og bra industridesign, hvis man har råd til dette.
Alle varmepumper klarer selvfølgelig å levere varme i minusgrader. Selv de enkleste leverer positiv COP ved 8-10 minus. De gode leverer positiv COP ved -30. Det er en forskjell på en COP på 2,2 og en på 1,2. Det utgjør en hel del på strømregningen. Trekker maskinen 1300W får man minst dette tilbake. Mao. bedre enn panelovner uansett. Poenget innledningsvis er at mange velger varmepumpe ut i fra kun pris. Derfor selges det en hel del billige maskiner som egentlig er for små for de husene man setter de inn i. Har man et hus som ved -10 trenger 4 stk 1000w panelovner som baker på, så mener jeg det er feil å sette inn den minste /rimeligste maskinen, som leverer halvparten og varer halvparten så lenge. Man kan da i alle fall ikke uttrykke misnøye når huset ikke blir varmt nok. Er man usikker burde man snakke med de som har erfaring på området. Rett og slett for å ikke bruke tusener av kroner på noe som er halvveis og til irritasjon.
Hvis du tror at den eneste forskjellen mellom en god og dårlig utedel er mengden isolasjon er jeg usikker på om du tuller eller ikke... Selv på de klart dårligst isolerte modellene legger nesten snøen seg på toppen av maskinen på vinteren. Hvor mange watt kan det da dreie seg om at man taper/vinner. Hadde man hatt en vesentlig besparelse og sterkt forbedre COP ved å pakke inn utedelen og alle rør med ekstra isolasjon hadde fabrikkene gjort dette grundigere for lenge siden. Varmepumpe og airconditionbransjen har konkurert hardt og innbitt om å ha de mest energieffektive produktene omtrent siden 50-60 tallet. Dersom 1 aktør hadde sust rett forbi konkurrentene ved å legge inn masse isolasjon hadde de selvfølgelig gjort dette og alle de andre hadde fulgt etter på neste modell. Det er tross alt globale aktører som omsetter for milliarder vi snakker om her. Om de kan være 1-2 % bedre på strømbesparelse enn konkurrenten er de villige til å ofre mye for det. Mao. etterisolering av utedeler for å oppnå mye annet enn støydemping er oppskrytt.
Er stort sett enig i det du sier, men det er folk på dette forumet som har lagt ut bilder av samme modell som jeg har, fullstendig uisolert. Hvorfor har det seg at da jeg åpnet min, så var alle rørene isolert med tykk svart isolasjon? Hvorfor har panasonic endret strategi på dette i etterkant? De må jo ha en rasjonell grunn til å gjøre det.
Ellers helt enig, hvis en dyrere varmepumpe vil betale for seg i form av lavere strømregninger, så er jo det et regnestykke hver enkelt må ta før man investerer. I mitt tilfelle så brukte jeg pumpa rett og slett feil, da den stod montert høyt under taket/ termostaten er helt bananas.
Har gammelt og delvis dårlig isolert hus, og varmepumpen hjalp mindre enn jeg hadde trodd. Har en panasonic ce9nke, den varmer bra men må dessverre hjelpe til med vedovnen, selv når det bare er -5 grader ute.
Når det er sagt, så har jeg slått av alt av panelovner i huset, og strømforbruket har gått mye ned.
At huset ikke blir varmt ved kaldt vær kan veldig godt skyldes at din varmepumpe er av den enkleste modellen Panasonic leverer. Det er nettopp ved kaldt vær den ikke er spesielt kraftig. Ei heller er den best på strømbesparelse... De har 3 modeller oppover i sortimentet som er kraftigere og ville spart deg for mer strøm. NE, HE og VE modellene er å foretrekke med mindre man har meget lavt fyringsbehov.
Så du mener at -5 er for kaldt for de enkleste VP? ......slik at TS bør kjøpe en overpriset modell kanskje? Kan forøvrig fortelle at vår Zibro(jula on/off) virker utmerket i kulda, merker selvsagt reduksjon i varmeeffekten når temperatur viser under -20 grader....Når vi hadde en liten uke med -25 til -32 så var det nødvendig med ekstra varme....Nå med "mildvær" -10 til -20 så varmer den godt! Vi hadde det veldig kaldt i yttergangen, det var sniktrekk i gamle tømmerveggene...der vi har utvidet åpningen. Ordnet det med litt fugeskum type vinter(-18).........
Flott at din varmepumpe fungerer bra for deg og ditt hus. Zibro sine on/off pumper er et åpenbart et ekstra flott stykke ingeniørkunst som klarer seg såpass bra i kulda. Regner med at strømbesparelsen (som er de flestes grunn til å kjøpe varmepumpe) er i toppsjiktet når den er så god på varme. Antal m2 den klarer å varme opp er nok ikke få... ;)
Jeg påpekte at det ikke nødvendigvis er så lurt å kjøpe den billigste modellen av minste type hvis man har et dårlig isolert hus. Siden varmepumpe er noe de fleste ikke liker å bytte så ofte kan det være en idé å gå opp et hakk eller to i sortimentet og få et anlegg som fungerer som forventet. Prisforskjellene i fra minste til mellomste modell er ikke så store når man først bruker eksterne til å montere. Hvorfor ikke legge litt mer enn minimumspris i anlegget? Det er veldig sjelden det lønner seg å kjøpe det dyreste og det er uhyre sjelden det er lurt å kjøpe det billigste. Man må finne noe innimellom som dekker de behovene man har.
Om det blir varmt nok inne er enkel matematikk. Forsvinner det mer varme i fra huset enn man tilfører så blir det kaldere inne. De enkleste varmepumpene med strømtrekk på rundt 1300Watt avgir noe rundt 2000W ved -15. Modellene med elektronisk ekspansjonsventil (eks. NE9) avgir i underkant av 3000W ved samme strømtrekk og -15. CE serien til Panasonic har ikke elektronisk ekspansjonsventil. Den bruker kapillarrør. (Som Zibro m. fl) 2000W er for de fleste normale hus for lite på en kald vinterdag. Derfor bør man opp på NE modellen og oppover til villabruk.
Tror din agenda her ikke er noe annet enn å prøve å selge "overprisede" varmepumper! ALLE varmepumper skal fint klare å levere varme i minusgrader,ihvertfall til -5. Det er ikke mye ingeniørkunnskap som trengs for å isolere ytterdel til varmepumpen.
Du tror nesten rett. Min agenda, og faktisk min jobb, er å selge og montere varmepumper og kjøleanlegg. Om de er overpriset må bli opp til kunden å vurdere. De aller fleste av mine kunder er meget godt fornøyde, og føler ikke at de har kjøpt et overpriset produkt. Nettopp fordi produktet leverer likt eller bedre enn forventet. Ellers hadde de ikke kommet tilbake og kjøpt flere anlegg til både seg selv, familie og venner. (Husk at varmepumper inkludert installasjon har nesten ikke endret pris på 10 år). Derimot blir jeg stadig kontaktet av kunder med selvmonterte billiganlegg som har problemer og ingen som kan hjelpe de. Da jeg har vært innom veldig mange løsninger og produkter i og utenfor bransjen føler jeg at jeg har mitt på det tørre når jeg påstår at de kinesisk utviklede/produserte varmepumpene er noe skikkelig skrot, sammenliknet med produktene i øvre sortimentet i fra de andre store asiatiske merkene. Totalt ligger de minst 10 år etter de store Japanske og beste Koreanske firmaene. Det merkes på alt i fra plastkvalitet, stålkvalitet, støy, vibrasjoner, produksjonsjevnhet, levetid og generell byggefinish til elektronikk og regulering av kompressor, viftemotorer og ventiler. Innen bilverdenen blir det kvalitetsmessig omtrent som å sammenlikne de simpleste modellene i fra Daewoo/Kia i mot modeller i øvre sjiktet i fra store europeiske og japanske produsenter. Det er en vesentlig forskjell på hele produktet, på alle områder. Husk at snittlevetiden på en Mercedes/Volvo er omtrent det dobbelte av en billig Kia. Miljømessig er det helt feil med de billigste/simpleste modellene som varer halvparten så lenge. Bruk og kast mentaliteten mange har er et stort globalt problem. Derfor bør man generelt kjøpe produkter med god kvalitet og bra industridesign, hvis man har råd til dette.
Alle varmepumper klarer selvfølgelig å levere varme i minusgrader. Selv de enkleste leverer positiv COP ved 8-10 minus. De gode leverer positiv COP ved -30. Det er en forskjell på en COP på 2,2 og en på 1,2. Det utgjør en hel del på strømregningen. Trekker maskinen 1300W får man minst dette tilbake. Mao. bedre enn panelovner uansett. Poenget innledningsvis er at mange velger varmepumpe ut i fra kun pris. Derfor selges det en hel del billige maskiner som egentlig er for små for de husene man setter de inn i. Har man et hus som ved -10 trenger 4 stk 1000w panelovner som baker på, så mener jeg det er feil å sette inn den minste /rimeligste maskinen, som leverer halvparten og varer halvparten så lenge. Man kan da i alle fall ikke uttrykke misnøye når huset ikke blir varmt nok. Er man usikker burde man snakke med de som har erfaring på området. Rett og slett for å ikke bruke tusener av kroner på noe som er halvveis og til irritasjon.
Hvis du tror at den eneste forskjellen mellom en god og dårlig utedel er mengden isolasjon er jeg usikker på om du tuller eller ikke... Selv på de klart dårligst isolerte modellene legger nesten snøen seg på toppen av maskinen på vinteren. Hvor mange watt kan det da dreie seg om at man taper/vinner. Hadde man hatt en vesentlig besparelse og sterkt forbedre COP ved å pakke inn utedelen og alle rør med ekstra isolasjon hadde fabrikkene gjort dette grundigere for lenge siden. Varmepumpe og airconditionbransjen har konkurert hardt og innbitt om å ha de mest energieffektive produktene omtrent siden 50-60 tallet. Dersom 1 aktør hadde sust rett forbi konkurrentene ved å legge inn masse isolasjon hadde de selvfølgelig gjort dette og alle de andre hadde fulgt etter på neste modell. Det er tross alt globale aktører som omsetter for milliarder vi snakker om her. Om de kan være 1-2 % bedre på strømbesparelse enn konkurrenten er de villige til å ofre mye for det. Mao. etterisolering av utedeler for å oppnå mye annet enn støydemping er oppskrytt.
Er stort sett enig i det du sier, men det er folk på dette forumet som har lagt ut bilder av samme modell som jeg har, fullstendig uisolert. Hvorfor har det seg at da jeg åpnet min, så var alle rørene isolert med tykk svart isolasjon? Hvorfor har panasonic endret strategi på dette i etterkant? De må jo ha en rasjonell grunn til å gjøre det.
Ellers helt enig, hvis en dyrere varmepumpe vil betale for seg i form av lavere strømregninger, så er jo det et regnestykke hver enkelt må ta før man investerer. I mitt tilfelle så brukte jeg pumpa rett og slett feil, da den stod montert høyt under taket/ termostaten er helt bananas.
Like viktig som varen er informasjonen om hvordan riktig bruk er. Det er å forvente at de med levebrød å installere slike varmevifter innstruerer om riktig bruk.
Om de kan være 1-2 % bedre på strømbesparelse enn konkurrenten er de villige til å ofre mye for det. Mao. etterisolering av utedeler for å oppnå mye annet enn støydemping er oppskrytt.
[/quote]
Hei Clark.
Jeg støtter mye av det du sier, men når det gjelder isolering bør du være mer betinget presis. Med effekt av isolering må det skilles på de varmepumper som er isolert og de som ikke er isolert av fabrikant.
Hei Clark.
Jeg støtter mye av det du sier, men når det gjelder isolering bør du være mer betinget presis. Med effekt av isolering må det skilles på de varmepumper som er isolert og de som ikke er isolert av fabrikant.
[/quote]
..Jeg vil påpeke at dersom TS kun hadde følgt Clark Kent sine råd så hadde han kanskje kjøpt ny VP, men etter litt fram og tilbake så ordnet alt seg uten kostnad for TS.........
......at jeg blir oppfattet som å være for kritisk og mistenksom til aktører her på forumet, er kanskje ikke så galt allikevel? ;)
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Er stort sett enig i det du sier, men det er folk på dette forumet som har lagt ut bilder av samme modell som jeg har, fullstendig uisolert.
Hvorfor har det seg at da jeg åpnet min, så var alle rørene isolert med tykk svart isolasjon?
Hvorfor har panasonic endret strategi på dette i etterkant? De må jo ha en rasjonell grunn til å gjøre det.
Ellers helt enig, hvis en dyrere varmepumpe vil betale for seg i form av lavere strømregninger, så er jo det et regnestykke hver enkelt må ta før man investerer. I mitt tilfelle så brukte jeg pumpa rett og slett feil, da den stod montert høyt under taket/ termostaten er helt bananas.
Like viktig som varen er informasjonen om hvordan riktig bruk er. Det er å forvente at de med levebrød å installere slike varmevifter innstruerer om riktig bruk.