15,343    11    3  

100 år gamle rentbrennende ovner.

 206     Østafjells     0
Til de som har spesiell interesse av ovner og dens virkemåte.
Legger her ut noen kopier av skisser fra Drammens Jern.
Disse ovnene kom først ut rundt1900 eller like etter.
Er usikker på hvem som var først ute med denne teknologien, men både Drammen jern
og Ulefos Jernverk brukte denne metoden i enkelte modeller i tiden 1900-til nærmere 1940.
100 år gamle rentbrennende ovner. - BJ1.jpg - SATAN
100 år gamle rentbrennende ovner. - BJ2.jpg - SATAN
100 år gamle rentbrennende ovner. - BJ3.jpg - SATAN
Signatur

orn
   #1
 18     Trøndelag     0
Ja ! Den ovnen du har bilde av er av en såkalt patentovn. Har selv en slik type ovn og har blitt benyttet opp til disse dager men en av platene i brennkammeret må fikses (hvis mulig) før man kan benytte ovnen mere . Den jeg har er en med NR 305. Fra Trolla brug i Trondheim. Den er på størrelse med en Jøtul 602.  Likeså som den du har bilde av er også dette et lite smykke av en ovn. Den har et spjeld i brennkammeret som ble åpnet slik at det ble direkte åpning til pipa og lettere å fyre opp i ovnen. Populært kalt pipebrennere ("pipeillar") Dette var hvis man glemte å stenge spjeldet etter opptenning, var sjansen for å få pipebrann stor.  Ovnen har luftinntak både på døren i front og på baksiden av ovnen og må sies å være forut for sin tid (en slags sekundær type luftinntak). På tross av dette med sekundært luftinntak kan vel ikke ovnene av denne typen sies å være rentbrennende, men hvis man hadde hatt denne teknologien innebygd i ovner av denne typen laget idag må vel virkningsgraden ha blitt meget bra. Kanskje prøve å legge ut et bilde senere.
   #2
 433     vestfold     1
Jeg har selv denne fra Drammen jernstøberi. Den ble også kalt "rundbrenner". Artig patent med å sende røyken en runde rundt brennkammeret før den går i pipa. Ikke helt umulig at den er rentbrennende, men ikke like effektiv som dagens ovner. Men i sin tid var den nok bra.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 206     Østafjells     0
Ja, alle disse "Bjørneovnene" hadde doble vegger hvor røykgassen ble tvunget rundt.
Da med et bypasspjeld for å unngå røykutslipp ved kald ovn og når en åpnet ovnsdøra.
Endel hadde i tillegg sekundærforbrenning med tilførsel av forvarmet luft i toppen av bålet,
Andre igjen hadde "bare" ekstra trekkventil bak for å tilføre luft i bakkant av bålet.
Motsatt av sigarprinsippet hvor en brenner veden fra døra og innover.(Jøtul 118 f.eks.)
Signatur
   #4
 620     Hordaland     0
men ikke like effektiv som dagens ovner.


Du skal ikke være så helt sikker på det, for dagens ovner er ikke så fantastisk effektive som mange vil ha det til. For det første hadde mange av de gamle ovnene, og da spesielt de høye, lange røykganger før røyken forsvant ut i pipa. Ovnene ble laget for å utnytte veden best mulig pga knapphet på ved.

På storparten av dagens ovner er "rentbrenning" mer i fokus enn vedøkonomi. Felles for så og si alle er kort veg fra bålet og inn i pipa, som medfører høy utgående røykgasstemperatur, og dermed dårligere totalvirkningsgrad enn det kunne ha vært med lengre røykganger og større overflate.

"rentbrenningen" oppnås som kjent med tilførsel av sekundærluft. Sekundærluften kan imidlertid ikke reguleres, og det er veldig tilfeldig om denne blir tilført i riktig mengde i forhold til primærluften. Det vil bl.a. avhenge av hvor god trekk det er i pipa, og hvordan primærtrekken er stilt. Kravet til "rentbrenning" vil allikevel tilfredsstilles bare det tilføres nok sekundærluft. Dette er pga at det er konsentrasjonen av partikler i avgassen som måles, og målingene vil se bedre ut jo mer luft røyken tynnes ut med...
   #5
 970     0
altkanfixes tek feil. Vedomnar skal tilfredstille krava i NS3059; partikkelutslepp er rekna i gram pr kg brensel, altså uavhengig av luftmengda.

Skilnaden på nye og eldre omnar viser seg først og fremst ved redusert effekt. Nye omnar skal kunne fyre reint og effektivt også når du fyrer med langt under full effekt - dvs når du struper primærlufta.
   #6
 620     Hordaland     0
OK, så var jeg altså litt for rask med den påstanden om målingene, fint at du kunne oppklare dette.

En erfaring jeg har med flere nye ovner er at opplegget med topptrekk, der luften skal "renne" ned langs glasset, fungerer relativt dårlig. Jeg opplever at jeg må ha uforholdsmessig mye trekk for i det hele tatt å holde fyr i ovnen, og at dette gjør at det blåser og blafrer og ikke brenner rolig og fint. Det kan virke som om bare noe av luften kommer ned i ovnen og deltar i forbrenningen, mens mye av den "kortslutter" oppover i ovnen og bare bidrar til uheldig avkjøling, noe som også ser ut til å forstyrre sekundærforbrenningen. Jeg ender som regel opp med å stenge topptrekken og ha oppfyringstrekken åpen, altså stikk motsatt av det som er angitt. Synes det brenner mye bedre og varmer mer da, i alle fall med moderat fyring og beskjedent ilegg...

   #7
 1     1
Det er mulig ågjøre mange av de gamle ovnene som ikke er "rentbrennende" nesten like bra som nye rentbrennende ved å montere etterbrennere. Dette er en enkel løsning som også bedrer effekten. Oppfunnet av en proff på NTNU og som er i salg. Langt billigere enn å bytte ut den gamle ovnen. Prøvet ut og testet av SINTEF. Se nettartikkel i Teknisk ukeblad og annen dokumentasjon på nettet. Søk på etterbrenner
http://www.tu.no/energi/2012/12/12/slik-blir-din-gamle-vedovn-renere
[/size]

   #8
 797     østfold     0
Jeg holdt på å sette inn en sånn i min egen ovn som du linker til. 1500kr kostet det, dem har annonse på finn.
Jeg lurer på om egentlig ikke alle svart ovner fra jøtul/dovre ol. kun er oppgradert på samme måte:) jeg er ikke sikker..
   #9
 24,032     Akershus     0
Ulefos kokskamin fra ca 1950 hadde også røykgang rundt/under brennkammer og spjell for opptjenning.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 206     Østafjells     0

Det er mulig ågjøre mange av de gamle ovnene som ikke er "rentbrennende" nesten like bra som nye rentbrennende ved å montere etterbrennere. Dette er en enkel løsning som også bedrer effekten. Oppfunnet av en proff på NTNU og som er i salg. Langt billigere enn å bytte ut den gamle ovnen. Prøvet ut og testet av SINTEF. Se nettartikkel i Teknisk ukeblad og annen dokumentasjon på nettet. Søk på etterbrenner
http://www.tu.no/energi/2012/12/12/slik-blir-din-gamle-vedovn-renere
[/size]


Om en kjøper denne"etterbrenneren" vil en definitivt føle seg snytt når man ser greia første gang.
En falset tynnplate (ca. 20x20cm) i syrefast hvor det er boret opp endel små hull.
Dette er samme prinsippet som en finner i 100 år gamle ovner. Produksjonskostnad i Kina? Sikkert under en femtilapp.
Signatur