15,343
11
3
100 år gamle rentbrennende ovner.
206
Østafjells
0
Til de som har spesiell interesse av ovner og dens virkemåte.
Legger her ut noen kopier av skisser fra Drammens Jern.
Disse ovnene kom først ut rundt1900 eller like etter.
Er usikker på hvem som var først ute med denne teknologien, men både Drammen jern
og Ulefos Jernverk brukte denne metoden i enkelte modeller i tiden 1900-til nærmere 1940.
Legger her ut noen kopier av skisser fra Drammens Jern.
Disse ovnene kom først ut rundt1900 eller like etter.
Er usikker på hvem som var først ute med denne teknologien, men både Drammen jern
og Ulefos Jernverk brukte denne metoden i enkelte modeller i tiden 1900-til nærmere 1940.
Signatur
Pusser opp hus på fritiden.
Da med et bypasspjeld for å unngå røykutslipp ved kald ovn og når en åpnet ovnsdøra.
Endel hadde i tillegg sekundærforbrenning med tilførsel av forvarmet luft i toppen av bålet,
Andre igjen hadde "bare" ekstra trekkventil bak for å tilføre luft i bakkant av bålet.
Motsatt av sigarprinsippet hvor en brenner veden fra døra og innover.(Jøtul 118 f.eks.)
Du skal ikke være så helt sikker på det, for dagens ovner er ikke så fantastisk effektive som mange vil ha det til. For det første hadde mange av de gamle ovnene, og da spesielt de høye, lange røykganger før røyken forsvant ut i pipa. Ovnene ble laget for å utnytte veden best mulig pga knapphet på ved.
På storparten av dagens ovner er "rentbrenning" mer i fokus enn vedøkonomi. Felles for så og si alle er kort veg fra bålet og inn i pipa, som medfører høy utgående røykgasstemperatur, og dermed dårligere totalvirkningsgrad enn det kunne ha vært med lengre røykganger og større overflate.
"rentbrenningen" oppnås som kjent med tilførsel av sekundærluft. Sekundærluften kan imidlertid ikke reguleres, og det er veldig tilfeldig om denne blir tilført i riktig mengde i forhold til primærluften. Det vil bl.a. avhenge av hvor god trekk det er i pipa, og hvordan primærtrekken er stilt. Kravet til "rentbrenning" vil allikevel tilfredsstilles bare det tilføres nok sekundærluft. Dette er pga at det er konsentrasjonen av partikler i avgassen som måles, og målingene vil se bedre ut jo mer luft røyken tynnes ut med...
Skilnaden på nye og eldre omnar viser seg først og fremst ved redusert effekt. Nye omnar skal kunne fyre reint og effektivt også når du fyrer med langt under full effekt - dvs når du struper primærlufta.
En erfaring jeg har med flere nye ovner er at opplegget med topptrekk, der luften skal "renne" ned langs glasset, fungerer relativt dårlig. Jeg opplever at jeg må ha uforholdsmessig mye trekk for i det hele tatt å holde fyr i ovnen, og at dette gjør at det blåser og blafrer og ikke brenner rolig og fint. Det kan virke som om bare noe av luften kommer ned i ovnen og deltar i forbrenningen, mens mye av den "kortslutter" oppover i ovnen og bare bidrar til uheldig avkjøling, noe som også ser ut til å forstyrre sekundærforbrenningen. Jeg ender som regel opp med å stenge topptrekken og ha oppfyringstrekken åpen, altså stikk motsatt av det som er angitt. Synes det brenner mye bedre og varmer mer da, i alle fall med moderat fyring og beskjedent ilegg...
http://www.tu.no/energi/2012/12/12/slik-blir-din-gamle-vedovn-renere
[/size]
Jeg lurer på om egentlig ikke alle svart ovner fra jøtul/dovre ol. kun er oppgradert på samme måte:) jeg er ikke sikker..
Om en kjøper denne"etterbrenneren" vil en definitivt føle seg snytt når man ser greia første gang.
En falset tynnplate (ca. 20x20cm) i syrefast hvor det er boret opp endel små hull.
Dette er samme prinsippet som en finner i 100 år gamle ovner. Produksjonskostnad i Kina? Sikkert under en femtilapp.