#51
 3,387     0


Sintef/byggforsk målinger i lette konstruksjoner viser en reaksjonstid på ca 15min.
Om reaksjonstiden er 15 eller 5min betyr ingenting i praksis, det tror jeg du også skjønner.
Du får installere IR-varmere i taket om det er raskeste respons som er målet.


Da er jo listene raskere da. 5 min er raskere enn 15 minutter. Har du så vondt av det at listene er raskere at du må dra inn alle mulige andre forhold? Listene reagerer på 3 til 5 minutter mens gulvvarmen reagerer på 15 min.




Vel, jeg tror du og skjønner at solfangere øker i antall installasjoner nå framover, ja, det har sikkert vært 25installasjoner i tidligere år, men nå som Enova har startet støtte for dette tør jeg garantere at det vil bli langt, langt flere!

Meget mulig,


Nesten ikke fall hjelper ikke, dårligere COP er tapt effektivitet, ferdig med den saken!


Hjelper ikke med 3% poeng høyere COP om resten av anlegget roter vekk varmen. Det er effekten av HELE anlegget som er viktig.




Hvor mye av varmen fra lavtemperatur gulvvarme kommer i form av stråling tror du?
Jeg skal gi deg svaret om du ikke klarer finne det selv,

Hvor stor del av energien i lavtemperatur gulvvarme fra en lett konstruksjon avgis som strålevarme og hvor stor del som konveksjonsvarme?




Med listene stopper kaldraset før det kommer ned på gulvet, men ved gulvvarme siger kaldraset gjerne et par meter utover gulvet.

Men ja, det er en løsning som favoriserer varmelister, det har jeg aldri lagt skjul på.


Men da er vi enige i at varmelister effektivt stanser kaldras.




   #52
 3,387     0


Jeg har i alle fall blitt overbevist nok til at det er så mange fordeler med systemet at jeg innstallerer det i mitt eget hus, selv om det ville blitt billigere med vanlig gulvvarme.


Er ikke gulvlistene bare en rekke små radiatorer man installerer langs veggene? Jeg har også muligens planer om sånt, men skjønner ikke hvordan det kan være dyrere enn gulvvarme.

1. varmelister 10 meter : 600€ + Kran og fremføring av vann. Det skulle bli 6-8000 ink. mva og frakt og sånt.

2. gulvvarme : bryte opp eksisterende gulv, legge rør, fordelingsplater, nytt gulv : tør ikke tenke på det en gang.


Varmelister gir neppe lunere gulv enn gulvvarme, men bør fungere bedre enn panelovner, siden man sprer oppvarmingen utover et mye større område, og får en helt annen sirkulasjon i luften.


NEI, det er ikke en rekke små radiatorer. Radiatorer varmer gjennom at de varmer opp luft som er i kontakt med radiatoren og så stiger den varme luften opp til taket og etter hvert som rommet fylles av varm luft presses den varme luften seg lenger og lenger nedover i rommet. Da blir det alltid kaldest nede ved gulvet.

Med varmelistene som avgir den største andelen av energien som varmestråling, samme som vår største energikilde sola, så varmes alle flater i rommet opp. Gulv, vegger, tak. Dermed blir det ikke gulvkaldt slik som med radiatorer og panelovner.

Effekten er heller ikke så høy at du kjenner varmen "stråle" på huden slik som sola i Påsken (på en godværsdag)

Gulvet blir ikke like varmt som med gulvvarme siden gulvvarme i prinsippet er å gjøre om hele gulvet til en stor lavtemperatur varmeovn/panelovn som varmer opp luften som deretter stiger opp og varmer opp resten av rommet.

Om du tar med kostnaden til å måtte bryte opp gulvet vil jeg tro du har rett. Men ved nybygging vil sikkert varmelister koste noe mer.

   #53
 3,387     0


Vannbåren varme og overheting skal jeg innrømme at jeg kan ha missforstått og det må jeg sjekke ut. Mulig det kan ha vært ment elektrisk gulvvarme når de har skrevet gulvvarme og at jeg har forstått det til all gulvvarme. Skal faktisk ikke se bort fra at jeg har missforstått der for gulvet skulle ikke kunne bli varmere enn vannet som sirkulerer, men det er vel også over temperaturgrensen for parketten?

La meg få "sette den på hold" frem til i morgen.

Men tar saken i morgen, som du sier, har jeg sagt jeg kan dokumentere så må jeg stille opp   So right  Fair å forlange det.
[/quote]

For å ikke bruke for mye tid på dette spørsmålet tok jeg en telefon til BOEN BRUK og snakket med produktansvarlig der og deres svar var ganske klart.

Når en legger parkett over vannbåren gulvvarme nedstøpt/lette konstruksjoner så må temperaturen på vannet ikke være over 27 grader, eller ryker garantien.
TEPPER ANBEFALLER DE IKKE at man legger på vannbåren gulvvarme da de har opplevd mange tilfeller av at det fører til oppmagasinering av varme og skader på parketten. Selv om problemet er enda større på elektrisk så er det absolutt ikke slik at det ikke er et problem på vannbåren.

Til slutt sa han at "det vil jo som regel gå bra da, men når det ender med ødelagt parkett er det jo fryktelig kjedelig"


Dette er referert fra samtale med Boen i dag.
   #54
 10,486     Akershus     0

NEI, det er ikke en rekke små radiatorer. Radiatorer varmer gjennom at de varmer opp luft som er i kontakt med radiatoren og så stiger den varme luften opp til taket og etter hvert som rommet fylles av varm luft presses den varme luften seg lenger og lenger nedover i rommet. Da blir det alltid kaldest nede ved gulvet.


Veel. Jeg skal gi deg delvis rett. Det kommer selvsagt litt an på hvordan man definerer.

De som leser tysk, les gjerne litt gjennom denne siden :
http://www.radiasancal.de/index.htm

På samme måte som deg skriver de om varmestråling og hvor flott det er. At varmestråling er fint kan illustreres med påskeeksemplet ditt. Vi har vel alle sitti i t-trøye i en varm hyttevegg og kost oss med solo, selv om det bare er noen få plussgrader.

Jeg leser litt om prinsippene. Tyskerne er litt flinkere til å forklare dette enn du er her på forumet, men såvidt jeg forstår, så vil listene varme luft, som igjen varmer veggen, som til en viss grad stråler ut i rommet ved at en stor overflate vegg varmes opp.

"Die gesunde Strahlungs-Wärme strahlt von den Wand- und Glasflächen, wie vom Sonnenschein, in den gesamten Raum. "
Altså at den sunne, flotte strålingsvarmen stråler ut fra vegg- og glassflater.

Illustrasjoner og forklaring her : http://www.radiasancal.de/blick.htm

Det skal nevnes at de selger varmelister der, og at siden preges av litt varmelist-halleluja.

Det nevnes flere steder at opplevd temperatur vil være høyere enn faktisk temperatur. I utgangspunktet vil dette spare noe utgifter til oppvarming, MEN, hvis man sparer litt oppvarming av luft på bekostning av å varme opp veggen ganske mye spørs det vel om man sparer noe som helst. Det er jo gjennom veggen og taket at varmen forsvinner.

Norsk Varme AS har bilder av hvordan varmelistene ser ut innvendig :
http://norskvarmeas.no/?p=299&showu=100

Hvis ikke dette kan kalles "radiator", så har vi forskjellig definisjon av hva radiator betyr. Uansett så er det et rør med varmtvann og en masse tynne plater som gjør at varmen fordeles over et veldig stort område. Luften vil varmes opp og stige.


Jeg har sansen for varmelister, og foreløpig står det høyt på ønskelisten når jeg bygger nytt varmeanlegg i huset. Med bare 35C vanntemperatur blir effekten beskjeden, men jeg får inn 10 meter i stua, hvilket skulle gi ca. 1 kw varme. Det er nok til å holde stua, kjøkkenet og i stor grad resten av huset varmt ned til -5C til -10C omtrent. Ved -20C trengs ca. 2 kw. Uansett ikke noe problem, da ved vil være hovedvarmekilde. Blir det spedt, så er det ikke noe problem å henge opp en viftekonvektor i tillegg.


Når en legger parkett over vannbåren gulvvarme nedstøpt/lette konstruksjoner så må temperaturen på vannet ikke være over 27 grader, eller ryker garantien.
TEPPER ANBEFALLER DE IKKE at man legger på vannbåren gulvvarme da de har opplevd mange tilfeller av at det fører til oppmagasinering av varme og skader på parketten. Selv om problemet er enda større på elektrisk så er det absolutt ikke slik at det ikke er et problem på vannbåren.


Her er det vesentlige forskjeller etter type varme. Ved elektrisk varme vil det tilføres en viss effekt, og så vil temperaturen stige inntil tilført effekt = avgitt effekt. Ved vannvarme vil det tilføres en viss temperatur, og så vil effekten avhenge av forskjellen på tilført varme og omgivelsestemperatur. Jo nærmere temperaturen i gulvet er, jo mindre effekt vil overføres fra vannet. Er det 35C vann og 35C i gulvet, så vil ikke noe mer varme avgis. Termostater for elektrisk vil normalt kjenne på romtemperaturen, og ikke få med seg at deler av gulvet kan være varmere. Her er faren for å ødelegge parketten stor. Ved vannvarme vil aldri noen del av gulvet bli varmere enn tilført vann, så faren er da knappast tilstedeværende.

Hva boen bruk anbefaler ville jeg tatt med en liten klype salt. Når de leverer noe må de holde seg veldig langt inne på den sikre siden for å ikke få noe garantiansvar.

PS : Fint om dere kan prøve å holde en litt hyggeligere tone, gutta! Prøv heller å komme med litt fakta i stedet for å bare bælje til hverandre. Sånt gjør tråden veldig uinteressant for alle andre. Jeg var i ferd med å avslutte "abbonementet" på denne tråden nå. Det er mer interessante ting å lese om på www.byggebolig.no enn folk som forteller hverandre hvor dumme de er.


Signatur
   #55
 3,997     Oppland     0
Du må gjerne si mye negativt om gulvvarme Aasg, men hold deg i det minste til fakta!
Ja, nedstøpt gulvvarme er ufattelig tregt og har andre ulemper, det tror jeg ikke det er noen som bestrider.

Ellers, ca 60% av gulvvarmen er strålevarme.
Tror du skal lese noen Sintef/byggforsk prosjektrapporter, du vil få deg en del aha opplevelser tenker jeg.

Det at gulvvarme roter vekk varmen er jo bare tull!
Hvor henter du denne informasjonen fra?
Det er velkjent at varme fra gulvvarme kan senke innetemperaturen med ca 2 grader uten at dette går på bekostning av komfort.

Aasg begynn her:
http://www.sintef.no/upload/Byggforsk/Publikasjoner/Prosjektrapport317.pdf
http://www.sintef.no/upload/Byggforsk/Publikasjoner/Prosjektrapport337.pdf

Og les de
   #56
 3,997     Oppland     0

For å ikke bruke for mye tid på dette spørsmålet tok jeg en telefon til BOEN BRUK og snakket med produktansvarlig der og deres svar var ganske klart.

Når en legger parkett over vannbåren gulvvarme nedstøpt/lette konstruksjoner så må temperaturen på vannet ikke være over 27 grader, eller ryker garantien.
TEPPER ANBEFALLER DE IKKE at man legger på vannbåren gulvvarme da de har opplevd mange tilfeller av at det fører til oppmagasinering av varme og skader på parketten. Selv om problemet er enda større på elektrisk så er det absolutt ikke slik at det ikke er et problem på vannbåren.

Til slutt sa han at "det vil jo som regel gå bra da, men når det ender med ødelagt parkett er det jo fryktelig kjedelig"

Så det blir som å kjøre i 130 på motorvegen, det går jo stort sett bra, men er jo ikke så jævla lurt likevel.

Den som ikke stoler på dette kan jo bare ringe til Boen Bruk og sjekke dette.

Vi kan jo se hva andre parkettleverandører sier om saken:
Kährs:
Vi vil gjerne installere gulvvarme - går det der vi ska ha tregulv?
Visst går det. Gjennom å kombinere gulvvarme og tregulv får man en optimal bokomfort. Det er da visse saker man bør tenke på: Det ferdige gulvets overflatetemperatur får aldri overstige 27 grader C på noe sted.

Og som du leste i byggforsk 317, så ser du at dette vil ha ca 70W/m2 avgitt effekt!  :o
Da har du rimelig heftig energibehov!

Jeg tror enten du eller produktansvarlig ved Boen bruk blandet overflatetemperatur og vann temperatur. For 70W (27grader overflate, 20grader romtemp) avgitt effekt i lette konstruksjoner vil kreve en turtemp på ca 37-40grader.

Selv mitt hus kommer ikke til å trenge mer enn 30W/m2 når det er minus 27 ute for å holde 20grader inne. Det vil tilsvare 23grader overflatetemp og 28,5grader turvann.

Og angående tepper, du skal ha høyt effektbehov før tepper gir deg noe som helst problem, som du leste i Byggforsk 317:
Hvis varmebehovet for eksempel er 50 W/m², svarer dette til en temperatur på gulvoverflaten på
ca. 25 °C. Ved å legge et 5 mm tykt teppe på gulvet, vil man ved bruk av elektriske varmekabler
få samme varmeavgivelse. Samtidig har temperaturen på gulvoverflaten under teppet økt til 30
°C. Hvis man tilsvarende har et lett vannbårent gulvvarmeanlegg vil en varmeavgivelse på 50
W/m² kreve en vanntemperatur på ca. 35 °C. Gulvet har da 15 mm parkett over
varmefordelingsplatene. Med 5 mm gulvteppe vil temperaturen på gulvoverflaten under teppet
øke fra 25 til 26,6 °C

Altså fortsatt under grensen til parkettleverandørene.
Og da har du et massivt energibehov!!
I et hus bygget etter TEK07 vil det aldri bli behov for mer enn 30W/m2 selv ved -35 ute.
   #57
 3,387     0


For å ikke bruke for mye tid på dette spørsmålet tok jeg en telefon til BOEN BRUK og snakket med produktansvarlig der og deres svar var ganske klart.

Når en legger parkett over vannbåren gulvvarme nedstøpt/lette konstruksjoner så må temperaturen på vannet ikke være over 27 grader, eller ryker garantien.
TEPPER ANBEFALLER DE IKKE at man legger på vannbåren gulvvarme da de har opplevd mange tilfeller av at det fører til oppmagasinering av varme og skader på parketten. Selv om problemet er enda større på elektrisk så er det absolutt ikke slik at det ikke er et problem på vannbåren.

Til slutt sa han at "det vil jo som regel gå bra da, men når det ender med ødelagt parkett er det jo fryktelig kjedelig"



Vi kan jo se hva andre parkettleverandører sier om saken:
Kährs:
Vi vil gjerne installere gulvvarme - går det der vi ska ha tregulv?
Visst går det. Gjennom å kombinere gulvvarme og tregulv får man en optimal bokomfort. Det er da visse saker man bør tenke på: Det ferdige gulvets overflatetemperatur får aldri overstige 27 grader C på noe sted.

Og som du leste i byggforsk 317, så ser du at dette vil ha ca 70W/m2 avgitt effekt!  :o
Da har du rimelig heftig energibehov!

Jeg tror enten du eller produktansvarlig ved Boen bruk blandet overflatetemperatur og vann temperatur. For 70W (27grader overflate, 20grader romtemp) avgitt effekt i lette konstruksjoner vil kreve en turtemp på ca 37-40grader.

Selv mitt hus kommer ikke til å trenge mer enn 30W/m2 når det er minus 27 ute for å holde 20grader inne. Det vil tilsvare 23grader overflatetemp og 28,5grader turvann.

Og angående tepper, du skal ha høyt effektbehov før tepper gir deg noe som helst problem, som du leste i Byggforsk 317:
Hvis varmebehovet for eksempel er 50 W/m², svarer dette til en temperatur på gulvoverflaten på
ca. 25 °C. Ved å legge et 5 mm tykt teppe på gulvet, vil man ved bruk av elektriske varmekabler
få samme varmeavgivelse. Samtidig har temperaturen på gulvoverflaten under teppet økt til 30
°C. Hvis man tilsvarende har et lett vannbårent gulvvarmeanlegg vil en varmeavgivelse på 50
W/m² kreve en vanntemperatur på ca. 35 °C. Gulvet har da 15 mm parkett over
varmefordelingsplatene. Med 5 mm gulvteppe vil temperaturen på gulvoverflaten under teppet
øke fra 25 til 26,6 °C

Altså fortsatt under grensen til parkettleverandørene.
Og da har du et massivt energibehov!!
I et hus bygget etter TEK07 vil det aldri bli behov for mer enn 30W/m2 selv ved -35 ute.

[/quote]



Overflate på parketten er ikke bare den siden du ser i rommet, parketten har en overflate som er på undersiden. dette pongterte de på Boen.

Og som vi ser av dine  utregninger så beviser du selv at parketten utsettes for høyere temperatur enn hva som er grensen for garanti.

I forhold til fordelingen av konveksjon og stråling står det vel ikke at 60% er stråling noe sted. Det er litt under halvparten som er stråling ved de temperaturene som du opererer med, men for all del,
Det vil si at drøye halvparten av energien går med til å varme luft som stiger rett opp og legger seg oppunder taket. Prinsippet med gulvvarme er vel å holde mest mulig av varmen nede ved gulvet så at en del fyker opp under taket KAN være grunnlag for et lite tap.

Men for all del. Jeg bygger mitt hus slik som jeg har tro på i forhold til hva som gir best komfort kombinert med lave energikostnader og har sett litt mindre på hva det koster.




   #58
 3,997     Oppland     0
Kährs snakker i allefall overflate som i overflaten mot rommet.

Bunnen på parketten er normalt sett ikke samme materiale som overflaten, vanligvis annet trevirke i finer eller lignende limt på kryss for bedre holdbarhet.

Men selvsagt, Boen kan jo ha en underlegen parkett som ikke tåler dagens varmesystemer, det kan jo hende, men da er det jo bare å forkaste deres parkett, det er mange andre leverandører som ikke har problemer med gulvvarme.
   #59
 256     0
Aasg:
Ser du skriver at varmelister er bra for å stoppe kaldras fra store vindusflater. Vil man ikke i et slikt tilfelle miste mye av strålevarmeeffekten? Kan ikke skjønne det er enkelt å varme opp en vegg av bare vindu som skal gi nok strålevarme til resten av rommet.

mvh
Geir
   #60
 3,997     Oppland     0

I forhold til fordelingen av konveksjon og stråling står det vel ikke at 60% er stråling noe sted. Det er litt under halvparten som er stråling ved de temperaturene som du opererer med, men for all del, Det gjør seg alltid å fikse litt på tallene.

Javel, når du ikke engang gidder å lese rapportene da gir jeg opp.