#61
 3,387     0


NEI, det er ikke en rekke små radiatorer. Radiatorer varmer gjennom at de varmer opp luft som er i kontakt med radiatoren og så stiger den varme luften opp til taket og etter hvert som rommet fylles av varm luft presses den varme luften seg lenger og lenger nedover i rommet. Da blir det alltid kaldest nede ved gulvet.


Veel. Jeg skal gi deg delvis rett. Det kommer selvsagt litt an på hvordan man definerer.

De som leser tysk, les gjerne litt gjennom denne siden :
http://www.radiasancal.de/index.htm

På samme måte som deg skriver de om varmestråling og hvor flott det er. At varmestråling er fint kan illustreres med påskeeksemplet ditt. Vi har vel alle sitti i t-trøye i en varm hyttevegg og kost oss med solo, selv om det bare er noen få plussgrader.

Jeg leser litt om prinsippene. Tyskerne er litt flinkere til å forklare dette enn du er her på forumet, men såvidt jeg forstår, så vil listene varme luft, som igjen varmer veggen, som til en viss grad stråler ut i rommet ved at en stor overflate vegg varmes opp.

"Die gesunde Strahlungs-Wärme strahlt von den Wand- und Glasflächen, wie vom Sonnenschein, in den gesamten Raum. "
Altså at den sunne, flotte strålingsvarmen stråler ut fra vegg- og glassflater.

Illustrasjoner og forklaring her : http://www.radiasancal.de/blick.htm

Det skal nevnes at de selger varmelister der, og at siden preges av litt varmelist-halleluja.

Det nevnes flere steder at opplevd temperatur vil være høyere enn faktisk temperatur. I utgangspunktet vil dette spare noe utgifter til oppvarming, MEN, hvis man sparer litt oppvarming av luft på bekostning av å varme opp veggen ganske mye spørs det vel om man sparer noe som helst. Det er jo gjennom veggen og taket at varmen forsvinner.

Norsk Varme AS har bilder av hvordan varmelistene ser ut innvendig :
http://norskvarmeas.no/?p=299&showu=100

Hvis ikke dette kan kalles "radiator", så har vi forskjellig definisjon av hva radiator betyr. Uansett så er det et rør med varmtvann og en masse tynne plater som gjør at varmen fordeles over et veldig stort område. Luften vil varmes opp og stige.


Jeg har sansen for varmelister, og foreløpig står det høyt på ønskelisten når jeg bygger nytt varmeanlegg i huset. Med bare 35C vanntemperatur blir effekten beskjeden, men jeg får inn 10 meter i stua, hvilket skulle gi ca. 1 kw varme. Det er nok til å holde stua, kjøkkenet og i stor grad resten av huset varmt ned til -5C til -10C omtrent. Ved -20C trengs ca. 2 kw. Uansett ikke noe problem, da ved vil være hovedvarmekilde. Blir det spedt, så er det ikke noe problem å henge opp en viftekonvektor i tillegg.


Når en legger parkett over vannbåren gulvvarme nedstøpt/lette konstruksjoner så må temperaturen på vannet ikke være over 27 grader, eller ryker garantien.
TEPPER ANBEFALLER DE IKKE at man legger på vannbåren gulvvarme da de har opplevd mange tilfeller av at det fører til oppmagasinering av varme og skader på parketten. Selv om problemet er enda større på elektrisk så er det absolutt ikke slik at det ikke er et problem på vannbåren.


Her er det vesentlige forskjeller etter type varme. Ved elektrisk varme vil det tilføres en viss effekt, og så vil temperaturen stige inntil tilført effekt = avgitt effekt. Ved vannvarme vil det tilføres en viss temperatur, og så vil effekten avhenge av forskjellen på tilført varme og omgivelsestemperatur. Jo nærmere temperaturen i gulvet er, jo mindre effekt vil overføres fra vannet. Er det 35C vann og 35C i gulvet, så vil ikke noe mer varme avgis. Termostater for elektrisk vil normalt kjenne på romtemperaturen, og ikke få med seg at deler av gulvet kan være varmere. Her er faren for å ødelegge parketten stor. Ved vannvarme vil aldri noen del av gulvet bli varmere enn tilført vann, så faren er da knappast tilstedeværende.

Hva boen bruk anbefaler ville jeg tatt med en liten klype salt. Når de leverer noe må de holde seg veldig langt inne på den sikre siden for å ikke få noe garantiansvar.

PS : Fint om dere kan prøve å holde en litt hyggeligere tone, gutta! Prøv heller å komme med litt fakta i stedet for å bare bælje til hverandre. Sånt gjør tråden veldig uinteressant for alle andre. Jeg var i ferd med å avslutte "abbonementet" på denne tråden nå. Det er mer interessante ting å lese om på www.byggebolig.no enn folk som forteller hverandre hvor dumme de er.





Ja, du har rett. denne diskusjonen har sklidd ut og jeg har blitt med på sirkuset og har ikke vært bedre enn andre. Visse innlegg burde jeg bare oversett, og det skal jeg gjøre fra nu av.

I forhold til de listene du linker til så ser de ut en god del anderledes enn de listene jeg har sett på.

Jeg vet det finnes ulike typer med litt ulik virkning. Om det er kun en videreutvikling eller vesentlig nytenkning kan jeg ikke si noe om. Jeg vet bare at de listene som markedsføres under navnet BestBoard (må være best siden de heter best, særlig lol) fikk en pris av Golden award for technolgy and quality i 2004. Jeg antar at de derfor skiller seg relativt mye ut fra det som allerede var på markedet siden et kriterie for prisen var innovasjon.

Men jeg har ikke kjennskap til den prisen egentlig. Den har blitt delt ut i 30 år til bedrifter med nye innovative teknisk avanserte/høy kvalitets produkter.  ?? Men noe betyr den sikkert for de som får den bruker den i markedsføringen.

De listene som du linker til virker som de i større grad varmer opp luft enn hva BestBord gjør, på websidene og når de forklarer virkemåten virker det slik.

Innsiden av den er veldig tydelig ulike i alle fall. De du linker til ser mer ut som tynne radiatorskiver mens bestbord mer har mye grovere "skiver2 elementer. Bestbord skal heller ikke varme opp veggen, det er en liten strøm av luft ca 10% av varmeenergien som stiger opp langs veggen og lager en "gardin av luft" som stenger for kaldras fra veggen og vinduer. Nå skal det jo til jævli kulde før et 1 meter høyt vindu lager kaldras, men for meg som har 3,5 meter høye vinduer i stua og nærmere 40 kvm med vinduer i stua er det noe jeg må ta virkelig på alvor, selv om jeg bygger et sted med noe av landets snilleste klima.

   #62
 3,387     0

Aasg:
Ser du skriver at varmelister er bra for å stoppe kaldras fra store vindusflater. Vil man ikke i et slikt tilfelle miste mye av strålevarmeeffekten? Kan ikke skjønne det er enkelt å varme opp en vegg av bare vindu som skal gi nok strålevarme til resten av rommet.

mvh
Geir


Jeg ser at de listene som det er lagt link til her oppgir en litt annen virkemåte enn BestBord. De varmer ikke veggen på samme måte.

Med bestbord så kommer strålevarmen fra listene mens fra de andre listene så ser det ut til at de varmer veggen så mye med varmluft at veggen begynner avgi strålevarme.

Så kan en alltid begynne diskutere hva som skjer når varmen treffer veggen osv, men her stopper jeg bare opp ved hva leverandøren oppgir.

Innvendig ser listene anderledes ut også. De det er linket til ser ut til å basere mer på å varme opp luft, mens bestbord satser på 90% strålevarme.
   #63
 9,677     Kysten     0
Det er vel litt av poenget her, hvor store vindu snakker vi om. For små vindu vil ikke det ha noen betydning dersom vindu er moderne. Men å stoppe det som kan oppleves som kald trekk er viktig. Hvis ikke en gjør dët vil en måtte heve temperaturen generelt i rommet for å kompensere. Jeg var for noen uker siden på et hotelrom der de hadde varmelister under store vindu på romene. Det var faktisk en varmegardin.
   #64
 3,387     0


I forhold til fordelingen av konveksjon og stråling står det vel ikke at 60% er stråling noe sted. Det er litt under halvparten som er stråling ved de temperaturene som du opererer med, men for all del, Det gjør seg alltid å fikse litt på tallene.

Javel, når du ikke engang gidder å lese rapportene da gir jeg opp.
Er som å diskutere med en furten tenåring.


Jeg var inne i rapporten og leste og det var der jeg fant det jeg refererte om fordelingen. Så jeg refererte faktisk temmelig ordrett fra rapporten som du la link til. Hvis jeg furter så slår jeg bare av hele programmet.

Jeg var litt kvass i en del av meldingene, men det var absolutt ikke for å fornærme deg på noen måte.  Om det oppfattes slik vil jeg absolutt uforbeholdent be om unnskyldning for det.

Grunnen til at jeg hang meg mye på diskusjonen med deg er at det ser ut til at du har lest mye og det er vel utveksling av kunnskap hele forumet handler om, hvis jeg ikke trodde jeg hadde noe å lære hadde jeg vel neppe vært her.  

Vi har jo bla annet fått frem at ulike parkettprodusenter gir ulike retningslinjer for gulvvarme og parkett. Det synes jeg er jævli vesentlig.

Hvorfor er det slik? Er Boen preget av at de hadde noen problemer med at Jotaba og Ask sprakk, ikke i limet men midt i stavene når de lå på gulvvarme? Hva tror du, kan de ulike holdningene til temperaturgrenser komme fra det problemet?
   #65
 3,387     0

Det er vel litt av poenget her, hvor store vindu snakker vi om. For små vindu vil ikke det ha noen betydning dersom vindu er moderne. Men å stoppe det som kan oppleves som kald trekk er viktig. Hvis ikke en gjør dët vil en måtte heve temperaturen generelt i rommet for å kompensere. Jeg var for noen uker siden på et hotelrom der de hadde varmelister under store vindu på romene. Det var faktisk en varmegardin.


Jeg fikk beskjed at siden vinduene mine var over to meter høye ville det på de kaldeste vinterdagene kunne oppleves kaldras som kunne sige et par meter utover gulvet om jeg ikke gjorde noen tiltak. Som en panelovn, radiator, varmelist i gulvet eller varmelist i veggen (bestBoard)
   #67
 3,387     0

Beklager, skal ikke mye til for å få meg engasjert.
Har ryddet litt i de siste postene, og fjernet kommentarer som var lavmål.
I kampens hete... osv.


Skal rydde litt jeg og, men jeg tror andre leste det værre enn hva vi, i alle fall jeg oppfattet det. Wink

   #68
 3,387     0
Skal vi prøve på en sammenfatning av det vi har vært gjennom:

BestBord og vannbåren gulvvarme i lett konstruksjon er begge velegnet til nattsenking og til å respondere så raskt at en kan nyttegjøre seg av feks tilfeldige varmekilder som sollys. Elektrisk gulvvarme reagerer også tilsvarende raskt som vannbåren så lenge den er i en lett konstruksjon. Nedstøpte gulvvarmer kan bli svært trege å regulere og vil ha problemer med å tilpasse seg både tilfeldige varmekilder som sollys og nattsenking blir trøblete å justere.

Gulvvarme i nedstøpt konstruksjon gir anledning for mye større tap enn hva en som oftest er utsatt for fra annen vannbåren varme, det være seg i lette konstruksjoner eller varmelister.

Vannbåren varme i lette konstruksjoner har en temperatur som overstiger den grensen noen av parkettleverandørene som maks temperatur. For andre er det ikke et problem i boliger med lavt til midlere effektbehov (ref Sintef sin utregning av varmebehov) Elekrtisk gulvvarme er mye mer utsatt for å gi forhøy overflatetemperatur om den tildekkes da denne gir effekt uansett overflatetemp til forskjell fra vannbåren som reduserer avgitt effekt ved stigende temperatur. Selvregulerende elektrisk ledning er unntak.
Et problem med tepper er at de vil redusere varmeeffekten i gulvet slik at om store deler av gulvet dekkes med tepper vil anleggets varmekapasitet reduseres sterkt (ref Sintef)

BestBord krever en noe høyere turtemp på vannet enn vannbåren gulvvarme, noe som vil redusere effekten på varmepumpen. Om temperaturen på turvannet holdes under 50 grader er fallet mindre vesentlig for effekten til varmepumpen. Det kan antas at denne reduserte effekten kan kompenseres om det viser ser riktig at romtemperaturen kan senkes 2 til 3 grader ved bruk av BestBord kontra alle typer  gulvvarme. For høye effekter på BestBord vil turvannet holde godt over 50 grader, noe som fører til vesentlig fall i effekten på varmepumpen. Ved sterk kulde og underdimensjonerte anlegg vil vannbåren gulvvarme måtte øke temperaturen mindre enn vegglister og det kan være slik at effekten av underdimensjonering vil slå hardere ut for BestBord enn for vannbårengulvvarme, når begge har varmepumpe som energikilde.

I boliger som er konstruert slik at en kan risikere kaldras, eks spesielt høye vinduer, vil bestBord kunne stanse kaldraset langs med veggen, men ved  gulvvarme vil kaldraset sige noe utover gulvet.

Tror det summerer opp det vi har vært gjennom i alle innleggene, har du noe å legge på Britax?
   #69
 9,677     Kysten     0
Dere her diskutert dersom det er treverk i gulvmaterial? Legger en flis på gulvvarme langs veggene/vinduene vil en oppnå å stoppe kaldraset bedre enn ved trebasert gulv?
taz
   #70
 3,840     Haugesund     0

pex er pex til det motsatte er bevist Grin.
Ja når vi snakker om PEX isolert sett, er pex-pex, eller x-linked polyetylen tube. (XLPE)
Men drar vi inn A, B, C, og ALU, så er det ikke det samme lenger ;)
Det er faktisk 4 helt forskjellige produksjonsmetoder.
Men dette har jeg skrevet om her inne før, så burde det være søkbart ;D
Signatur